Златибор Лончар: СЗО одобрила Србији производњу РНК вакцине

Србија je једина земља у овом делу региона и Европе која је успела да добије дозволу да производи и РНК вакцине, рекао министар здравља

Фото: CC0

Светска здравствена организација донела је одлуку да Србија буде једна од ретких земаља која добија дозволу да производи и РНК вакцине, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је новинарима, након састанка са директором Канцеларије Светске здравствене организације за Србију Фабиом Сканом, рекао да је Србија једина земља у овом делу региона и Европе која је успела да добије ту дозволу.

„Ово је озбиљна обавеза за цео наш здравствени систем, јер се сада од нас очекује да то кренемо да радимо, а то уједно значи да буде довољно квалитетних вакцина и да их има не само за нас и регион, већ за цео свет, јер је ово глобални проблем и сви у целом свету морају да се вакцинишу у довољном броју да бисмо изашли из короне”, рекао је Лончар.

Између осталог, Лончар је новинарима пренео да су сви здравствени радници Србије добили признање од директора Светске здравствене организације за Европу Ханса Клугеа за све што су урадили током пандемије корона вируса.

Златибор Лончар (Извор: Министарство здравља)

У име свих здравствених радника који раде у здравственом систему наше земље министар је захвалио Клугеу, али и Скану који је то признање уручио.

Скано је рекао да му је велика част да у име Светске здравствене организације честита Србији и да, како је рекао, прославимо солидарност и иновације од којих ће корист имати не само народ Србије, већ и народи региона и шире, преноси Танјуг.

„Узбуђени смо што је Србија добила прилику да успостави нову технологију информационе РНК која ће у будућности омогућити производњу и вакцина и других биотерапеутских средстава од којих ће сви имати користи”, рекао је он.

Кристијан Перон: Модерна и Фајзер нису вакцине, већ генска терапија коју морамо категорички одбити

Истакао је да је Србија до сада прва и једина земља из европског региона Светске здравствене организације, који чине 53 државе, која је одабрана за трансфер информационе РНК технологије.

„Тиме је Србији поверена велика одговорност на основу њеног искуства и знања”, додао је Скано.

Након обраћања медијима, Лончар је учествовао на онлајн конференцији са генералним директором Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесусом.

Лончар је том приликом рекао да ћемо трансфером знања и применом технологије за производњу мРНК вакцина у Србији бити у могућности да испунимо захтеве не само националног већ и регионалних, међународних здравствених система.

„Подршка Светске здравствене организације у овом процесу је од суштинског значаја за развој континуиране, безбедне и савремене производње вакцина. Развој нове технологије подразумева развој стручних знања српских експерата, обучавање нових младих кадрова и апсолутни је национални приоритет”, рекао је Лончар.

Златибор Лончар: СЗО и струка најстрожије забранили обдукције пацијената са короном

Навео је да смо током пандемије увидели да су успостављање нових технологија, истраживачки рад и доношење одлука базираних на научним доказима најбитнији фактор ефикасног одговора на све јавно-здравствене претње.

Лончар је изразио захвалност Светској здравственој организацији на континуираној подршци.

„Уверен сам да ћемо наставити одличну сарадњу како у овој тако и у свим осталим областима јавног здравља”, рекао је Лончар.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Похвала лудости.
    Сада нема ни мало дилеме, болнички асистент, Златибор Лончар је свесни убила или еугеничар.
    Дакле, он све то ради свесно и плански.
    Пре или касније, одговараће и он и сви “српски експерти” који учествују у овом масовном убиству.

    11

Оставите коментар