„Зиђин“ одустао од даљих геолошких истраживања на Космају

Одлука донета на основу анализа које је компанија спроводила о исплативости наставка истраживања, заштити животне средине, као и немогућности да буду испуњени сви услови за наставак добијања потребних дозвола

Фото: CC0/Pixabay

Компанија „Србија Зиђин мајнинг д.о.о. Бор” донела је одлуку о одустајању од даљих геолошких истраживања полиметаличне минерализације на подручју Бабе–Љута Страна на Космају.

Реч је о истражном пољу које се налази на територији општина Барајево, Сопот и Вождовац.

Одлука је, како се наводи у саопштењу, донета на основу анализа које је компанија интензивно спроводила о исплативости наставка истраживања, заштити животне средине, као и немогућности да буду испуњени сви услови за наставак добијања потребних дозвола за истраживање и наставак осталих процедуралних активности када је реч о истраживању на овом простору, пренео је РТС.

Огласило се и Министарство рударства и енергетике које је саопштило да је донело, на захтев компаније „Србија Зиђин мајнинг д.о.о. Бор”, решење којим престају да важе раније дата истражна права ове компаније на подручју Бабе–Љута страна на Космају, на територији општина Барајево, Сопот и Вождовац, за геолошка истраживања више минералних сировина (олово, цинк, бакар, сребро и злато).

„Доношење решења којим је ресорно министарство укинуло раније дата истражна права значи да на Космају неће бити ни геолошких истраживања, нити могућности за експлоатацију руде и отварање рудника”, истиче се у саопштењу ресорног министарства.

Истражна права на овом подручју првобитно су додељена 2012. године привредном друштву „Balkan Exploration and Mining d.o.o.” из Београда и потврђена су по новом закону 2015. године, а затим продужавана 2017. и 2020. године.

У међувремену, због промене власничке структуре код првобитног носиоца права, истражна права на овом подручју преузела је компанија „Србија Зиђин мајнинг д.о.о. Бор”.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар