Форум београдских гимназија: Министарство просвете крши аутономију школа

Желимо да подсетимо и министра Ружића и начелника школске управе за Београд Филиповића да школе нису огледна добра, где свако ко дође на место министра или начелника може по сопственом нахођењу спроводити разне експерименте

Извор: novipolis.rs

Форум београдских гимназија упозорава Министарство просвете, науке и технолошког развоја да самовољним иступањем начелника школске управе Београд у погледу организације рада школа током предстојеће радне суботе угрожава аутономију школа и крши закон који предвиђа да је организација рада установа у надлежности директора.

Како Форум сазнаје, током јучерашњег дана, начелник школске управе за град Београд Драган Филиповић послао је обавештење директорима преко вибер групе да настава током радне суботе, која је првобитно била планирана за 2. април, па померена за 9, мора бити организована у трајању од 45 минута.

У вези са наведеним, Форум београдских гимназија поставља питање министру просвете да ли се комуникација преко вибер група може сматрати званичном, да ли је свестан да се оваквим видом притиска на директоре угрожава аутономија школа и крши закон, као и да ли је свестан да ће постати први министар у историји српског образовања који је приморао ученике и запослене у школама да на овај начин организују рад суботом.

Форум београдских гимназија се, такође, пита да ли је ово начин да се Министарство просвете захвали наставницима који током ове недеље волонтерски учествују у проби државне матуре.

Уједно желимо да подсетимо и министра Ружића и начелника Филиповића да школе нису огледна добра, где свако ко дође на место министра или начелника може по сопственом нахођењу спроводити разне експерименте, а и да су наставници све мање спремни да буду цвећке које ће бити заливане разним дописима и наређењима која стижу из школских управа. Наглашавамо и да би министар Ружић морао бити свестан да је матура дошла, али није прошла јер нас тек наредних дана очекује прегледање тестова, па би и наставници могли пронаћи адекватан начин да се захвале надлежнима у Министарству на узајамном поштовању.

Узевши све у обзир, обавештавамо министра да наставници у београдским гимназијама немају намеру да у суботу 9. априла држе наставу у трајању од 45 минута, а уједно обавештавамо и родитеље да закон нигде експлицитно не предвиђа наставу суботом, па сходно томе своје обавезе могу даље планирати, нарочито ако имамо у виду да је претходна радна субота која је била планирана за 2. априла отказана само два дана раније.

У Београду, 7. 4. 2022.
Александар Марков, председник ФорумаCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар