Шеф француске обавештајне службе изгубио посао јер није предвидео рат у Украјини

САД су исправно процениле да Русија планира инвазију великих размера, док је Француска закључила да је тако нешто мало вероватно. Шеф француске војске за ту лошу процену оптужио генерала Ерика Видоа

Генерал Ерик Видо (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Шеф француске обавештајне службе генерал Ерик Видо изгубио је посао јер није предвидео рат Русије у Украјини. To се догодило јер само седам месеци након што је преузео високу позицију у извештају је наведено да је имао „неадекватне брифинге” и „недовољно савладавање материје”, пише Би-Би-Си.

Сједињене Државе су исправно процениле да Русија планира инвазију великих размера, док је Француска закључила да је тако нешто мало вероватно.

Шеф француске војске је за ту лошу процену оптужио генерала Видоа, рекао је неименовани извор. Међутим, војни извор навео је да је његов задатак био да пружи војне обавештајне податке о операцијама, а не „предумишљај”. Пошто је служба генерала Видоа закључила да Русија има средства да изврши инвазију на Украјину, извор каже да то што се догодило доказује да је у праву.

Почетком марта, шеф оружаних снага Француске генерал Тјери Буркард рекао је да француска обавештајна служба није била на нивоу америчке или британске. „Американци су рекли да ће Руси напасти и били су у праву”, рекао је тада Буркард.

„Наше службе су уместо тога мислиле да ће цена освајања Украјине бити монструозна и да Руси имају друге опције” да се сруши влада украјинског председника Владимира Зеленског, навео је Буркард.

Француско лоше предвиђање поступака руског председника Владимира Путина било је утолико непријатније јер је француски председник Емануел Макрон редовно с њим разговарао у данима пред инвазију, 24. фебруара.

Би-Би-Си наводи да генерал Видо није имао само неуспешно предвиђање када је реч о руском нападу на Украјину, већ му се приписује и критика када је, пар седмица по преузимању дужности, Аустралија одбацила уговор о подморници са Француском вредан више милијарди долара и што је довело до дипломатске препирке између две земље.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Jeo čovek, puževe i guščije paštete.

    Nije se hranio, hamburgerom i KOKAIN colom.

    La BON BON.

    La Makro(n).

Оставите коментар