Александар Вучић: Радимо оно шта народ жели

Задовољан сам што људи у Србији не мрзе никога. А да ли има навијања и необјективности – има и због тога нисам посебно срећан. Али то смо ми Срби, истакао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Снимак екрана)

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић у емисији „Ћирилица” на телевизији Хепи говорио је о најактуелнијим темама.

Изјавио је да тешко да би данас неко могао да нападне централну Србију, јер је то политички нереално и војно немогуће.

„Курти може да жели да испровоцира нешто на делу КиМ који он доживљава као независну територију, а ми не. Али, да неко сад централну Србију на било који начин помисли да нападне, не само да није реално политички, већ није више могуће ни војнички. Велика је разлика”, рекао је Вучић

Председник Србије објаснио је да Сергеј Лавров није рекао да ће Београд да буде место за мир, већ да би био добро место за то.

„Ми желимо да што пре дође до мира, а ако неко мисли да је Београд добро место за то, ми ћемо бити срећни да то понудимо нашим пријатељима из Украјине, али и из Русије – рекао је Вучић.

„Ако буду желели да преговарају у Београду неће нам сметати. Ја сам много пута разговарао са Лавровим, он све добро разуме. Исто као и са амбасадором Боцан-Харченком и украјинским амбасадором Олександром Александровичем. Они добро разумеју и Србију и наше односе, и одлично говоре српски. Ми немамо амбасадора који говори украјински на пример – рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је сувише страсти и навијања у Србији, јер једни медији навијају за Украјину, а други за Русију.

„Наш је интерес да то буде много равномерније. Када би могли о томе да чак и не причамо. Да, ви извештавајте, али правично. Данас што смо могли да видимо у случају “Багире” то заиста наноси велику штету нашој држави – рекао је Вучић.

Данијела Лазовић „Багира“ (Извор: Снимак екрана/Вечерње новости)

Није то проблем када објави Аваз, пошто ће они демантовати. Али хрватски и неки медији у Црној Гори неће демантовати – рекао је председник, подсећајући на наводно заробљавање српске снајперисткиње, која у ствари робија у Пожаревцу.

Вучић додаје да је она у затвору због трговине дрогом, и да има још да лежи у нашем затвору.

„И ја се питам је л она у Забели, или у Краматорску? Рекао сам да провере више пута. Она је код нас у затвору. Та врста лажи, на које морате стално да одговарате, а никада не вреди када одговарате. Увек се тај деманти чује пет пута слабије од њихове лажи. Можете да мислите какву то штету наноси Србији и српском народу, посебно на западу. У стању су као “Гардијан”, који се претворио у медиј који само пише лажи, о томе да Србија напада Косово и БиХ. Чиме, како. Папир трпи све – рекао је он.

О нападима на Србију

Председник каже да то говори о бескрупулозности оних који не могу да се освете Русији, па нападају Србију.

„За нас је важно да се концентришемо на економију. Све то што ми радимо, оно што не можете да потрете и да уништите су наши економски успеси. То су пруга Београд-Нови Сад, пруга Београд-Ниш коју радимо. Наши успеси су нове болнице, стадиони, веће плате. Наши успеси су плате за које верујемо да ће бити веће од 1000 евра, пензије од 500 евра. То је наш одговор. Ја немам снаге да одговарам Куртију, Ђукановићу и осталима – истакао је он.

Александар Вучић: Нисам видео такве лажове као у енглеском „Гардијану“

Вучић је рекао да су Бошњаци много пропатили, и да разуме њихов бол, иако то није популарно рећи.

„И ту чак и када претерају и пренагле, ћути и пусти. Боље је тако. Али постоје неки који на сваки начин гледају да ураде нешто против Србије. И онда ако говорим о њима сваки дан направићу звезде од њих, само хоће да постану важни преко Србије и Вучића. Вучић неће на Сарајево, већ на Врбас и Суботицу новом пругом – рекао је председник и поздрављен аплаузом.

Младима још 100 евра

Председник Србије је објавио и добру вест за младе људи у Србији, а то је да ће на њихове рачуне лећи још 100 евра.

„Млади добијају још 100 евра 1, 2, 3. јуна, пре краја следећег мандата просечне плате треба да достигну 1.000, а пензије 500 евра – рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија поставила нове приоритете, и да ће млади људи добити нову подршку државе.

„Није 200 евра нешто што ће им спасити живот. То је за њих, да виде како држава води рачуна, и да је то њихов динар. На шта год да потроше, он тим први пут располаже оним што је сам стекао и зарадио. И важно је, нисмо хтели то да радимо пре избора, то ће млади људи да добију зато што се ту рађа нека врста одговорности, сами ће доносити одлуку. То су ствари којима треба да се бавимо. Ја знам да у економији не могу више да нас стигну ови који су око нас. Курти може да жели да испровоцира нешто на делу КиМ, али да неко сада централну Србију на било који начин покуша да нападне, не само да није реално политички, већ није могуће ни војнички. Ствари су се промениле у последњих 30 година. И економија нам је то омогућила – каже Вучић.

Александар Вучић: Нико не зна шта сутра носи, биће најтежа ситуација у свету од 1945. године

Тридесет и две милијарде је био годишњи БДП, рекао је председник, док ће ове године бити 56 милијарди.

„За само 10 година смо толико променили нашу земљу, да правимо двоструко већу вредност те 2012. године. Ја знам да људи тешко живе, али нема сумње да су ствари неупоредиво боље данас. Измислите област, шта год да погледамо, и видећете да боље живимо. Ево животна средина. У недељу смо имали 12.500 путника Београд-Нови Сад. Железница поново живи – рекао је он.

Вучић додаје да то говори колико људи воле Србију, и колико се радују успесима.

„То је еквивалент 225 аутобуса. Замислите колико би издувних гасова било због толиког броја аутобуса. А људи су стигли брже, десет пута комотније и лагодније. То је резултат тих људи, то су они урадили, само је неко разумео како да то остави својој земљи. То је нешто чему се људи радују – каже председник.

Председник Вучић истиче и да је он био пет година председник Србије, а три године председник Владе, и да је много урађено у том периоду.

„Поносан сам на борбу и све што је урађено. Србија је сада земља са најбољим економским растом у Европи. Кад год прођете Бранковим мостом, видите Београд на води. Кад год пођете у Инђију, знаћете ко је дао свој допринос новим путевима, пругама. Они не би могли да офарбају линије на путевима које смо урадили. Нападају за Клинички центар и за болнице. За шта? Зато што за 12 година нису урадили ниједан – рекао је председник.

Фото: М. Спасојевић

Он је набројао и болнице у другим градовима које су завршене или су тренутно у изградњи, и запитао је зашто они који га нападају нису све то урадили.

Председник је подсетио и са киме се све састајао од међународних лидера – од Меркелове, Макрона, Си Ђинпинга, Трампа, Путина…

„Није било слободног дана. А разговарао сам и са свим великим инвеститорима. Зато и долазе у Србију, знају да ће све бити испоштовано. Имао би ту још добрих вести. Али ја не желим да водим оно што су назвали функционерском кампањом. Да не идем на отварање путева, фабрика и пруга. Ја ћу то да поштујем, све оно што они нису поштовали. Да и по том питању покажем разлику између нас и њих – истакао је он.

Вучић је рекао и да нисмо имали среће, подсећајући на поплаве, епидемију корона вируса, као и на тренутну ситуацију у свету.

„Данас ако погледате у земљама западне Европе је ограничена продаја уља и брашна, а они су много јачи од нас. Смејали су се када сам говорио о уљу и брашну, а сада се више не смеју. За нас је важно да се посветимо очувању живота, иако то нису лаке ствари. Добио сам поруку пре доласка овде и од Ане Брнабић и људи из кабинета да морам више да се смејем у кампањи, да покажем осмех. Ја сам позвао Ану, и рекао “ја то стварно не могу”. Шаљите људе који могу да се клибере и да се смеју, али ја то нисам у стању да радим. Како ја да се смејем у тренуцима када ништа није смешно. А људима кажем да није битно да ли им је неко симпатичан, када избори нису игра, и држава није играчка.

Он је прокоментарисао и изјаву једног опозиционог лидера, који је рекао: “Биће лоше ако уведемо санкције, а биће још горе ако не уведемо.”

„То је као из Алан Форда, е баш ти хвала на закључку. Цитирали су и руски медији изјаву када сам поменуо Астерикса и Обеликса. Да смо ми једно мало племе које се одупире. Ми смо овде имали пљачкашку приватизацију, за шта смо сами криви због руководства које смо бирали. Али смо имали и притиске из иностранства, где су нам тражили да се повинујемо и признамо Косово, и да ће онда све бити у реду. Кроз много тога смо ми прошли, и зато данас имате једну шизофрену ситуацију у Србији. Стварно, Украјинцима није лако, и било би нормално да разумемо њихову патњу. А један део наших људи свим срцем навија против Украјинаца, зато што је НАТО нас бомбардовао – каже председник.

РТ: Српски председник Вучић назвао свој народ последњим „слободним племеном“ у Европи

О забрани руских писаца

Вучић је рекао и да није иста ситуација у Украјини и Југославији, а потом је говорио и о забранама руских писаца.

„Имали смо једно вече разговор мој брат и ја, и ја сам говорио о међународном праву. И он ми каже: “Доста бре више са тим, педесет година слушамо о међународном праву”. Као што не могу да се начудим свему што раде са руском културом на Западу. Ја постављам питање Универзитету у Милану, као човек који је прочитао цео опус Достојевског. Достојевски на једној страни, сви остали на другој – можете ли да кажете да су јачи од Достојевског? Знате, кад укинете оперу Чајковског у Загребу, то је онако, срамота. Треба да се стидите. Пошто имате и Вердија и друге. Али Достојевски је важнији и већи од свих осталих заједно. То није само књижевност, већ и филозофија и религија. Ти кроз анализу Зосиме и Аљоше видиш све од чега је човек саткан. И онда кажу то више не важи, пошто су политички људи на некога – рекао је он.

Председник каже да је срећан што у Србији нема такве хистерије, иако има навијања.

„Задовољан сам што људи у Србији не мрзе никога. А да ли има навијања и необјективности, има и због тога нисам посебно срећан. Али то смо ми Срби. Тако и у фудбалу, ако не скачемо поред телевизора, ништа нисмо урадили – истакао је он.

Бербокова је била фер

Вучић истиче и да је његов разговор са Аналеном Бербок био фер, и да има одличан однос са већином европских политичара.

Аналена Бербок (Извор: DW)

„Ово је одлична ствар, што су урадили са квотама за увоз гаса и свега, да и ми можемо да учествујемо. Немци се понашају рационално, али морате да живите од нечега. Један министар из Витемберга је рекао да морају да победе Путина. А Шолц добро зна да је лако једном регионалном министру да тако говори, а од чега ћете да се грејете. Бербокова је рекла да Немачка не може без руског гаса. Цела немачка индустрија зависи од БАСФ-а. Шта ће људи да раде, па то храни немачку индустрију, па и нас. Када кажу да престаје да ради Волскваген, то се одражава и на нас. Немци су ти који овде запошљавају 75.000 људи, и овде праве делове за своју индустрију. Све је увезано, и много ствари нам праве проблеме – каже он.

Председник је рекао и да се надао да ће почети да падају цене житарица, али да оне константно настављају да расту.

„Видео сам и један детаљ, и кривим себе. Крив сам што сам видео. Кинези купују сада све, купили су сав памук. Све живо. Тада су нас овде убеђивали да угасимо руднике угља, а Кинези су покуповали сав угаљ. Па ми не бисмо имали струју, и смрзавали би се у кућама. Зато кажем да држава није играчка.”

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар