Гордан Грлић Радман: Путин ратни злочинац, Хрватска би знала да узврати Русији

Шеф хрватске дипломатије рекао да је Путин „већ починио ратне злочине, али да се у рату мора преговарати”, као и да Путин „неће имати избора јер није остварио оно што је желио – да покори Украјину”

Фото: Pixabay

ЗАГРЕБ – Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је данас да је Владимир Путин ратни злочинац, изразио наду да, како је рекао, „руски аутократски режим” неће бити дугог века, те поручио да би Хрватска знала да узврати у случају да Русија оствари претње према Хрватској.

Грлић Радман је, гостујући у емисији Хрватског радија „А сада влада”, рекао да претње руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова не сматра реалним.

Оценио је да је реч о облику застрашивања и не верује да руски амбасадор говори у име нечега што би се стварно могло догодити.

Калабухов је, наиме, за сарајевске медије раније изјавио да Москва задржава право да реагује, уколико би БиХ одлучила да се прикључи НАТО и упитао: „Откуд ви знате да немамо планове и против Хрватске, Пољске, Бугарске као чланице НАТО-а”.

У мало изгледном сценарију остваривања претњи, Хрватска би знала да узврати каже Грлић Радман.

Гордан Грлић Радман (Извор: mvep.hr)

„Претња амбасадора није претња само Хрватској, него и целој ЕУ и када би се реализовала активирала би члан 5. НАТО савеза у којем стоји да напад на једну чланицу представља напад на цео савез”, навео је и додао:

„То би био повод за нову ескалацију сукоба, што никоме није у интересу и ја сам сигуран да ће се то избећи и пронаћи начини преговора с руским председником Владимиром Путином”.

Радман је рекао да је Путин „већ починио ратне злочине, али да се у рату мора преговарати”, као и да, како је казао, Путин „неће имати избора јер није остварио оно што је желио – да покори Украјину”.

Два месеца након службене посете Москви, где је рекао да „добри односи с Украјином заиста не искључују добре односе с Русијом”, Грлић Радман је казао да је тада мислио на руски народ.

„Не постоји знак једнакости између режима и народа. Народи остају, политике се мењају. Ја се надам да овај аутократски режим неће имати дуги век”, навео је хрватски министар.

Рекао је и да је у Хрватску до сада стигло 9.000 Украјинаца.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 23. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Ha,ha,ha,ha..u beskrajnost

  18
 2. „У мало изгледном сценарију остваривања претњи, Хрватска би знала да узврати каже Грлић Радман.“
  На руски напад Кинжалом Хрватска би могла да узврати србосјеком, јер је то једино што су измислили.
  Али некако ми се не чини да би такав одговор био адекватан…

  30
 3. Хрвоје верује у то да ће Шваба да гине бранећи Хрватску. Предвиђено је управо супротно. Себе види као део запада који ужива плодове безбедносних договора, не капитајући да је једина сврха Хрватске у НАТО да Руси прво прегазе њих, па онда дођу у западну Европу. За све нас добро је да се чују овакве изјаве које потврђују тај умишљај. Наравно, кад Руси буду газили ту Хрватску, неће бити сами.

  23
  1
 4. Па, између осталих убојитих оружја, биће можда довољно и да се само појави министар, сви ће одмах побећи! Претпостављамо да је овај портрет веран!

  10
 5. Треба озбиљно схватити ове изјаве. Мислим да је Русија управо то учинила (ратне злочине итд.), и да тренутно њихове војне и остале структуре разматрају како да се извуку из ових гов..а, а да не би случајно Хрватска преузела иницијативу и дошла у ситуацију да их прегази. Наравно, уз помоћ Црне Горе, (С.) Македоније и сл. велесила, да не говоримо о Луксембургу, Лихтенштајну, Сан Марину, Андори, Монаку и осталима који ће дефинитивно допринети рушењу овог мрског „Путиновог“ режима.

  7
  1

Оставите коментар