Небојша Катић: Чему Гебелс може да нас научи

Образованим људима је теже манипулисати и Гебелсу, великом мајстору лажи, то није промакло. По реченици која му се приписује, интелектуализам је најгори непријатељ сваке пропаганде

Небојша Катић (Фото: Печат)

Бесмислено је и детињасто ишчуђавати се лицемерју и бестидној пропаганди која прати извештавање западних медија о украјинском рату. Медији само раде свој посао, исто онако како су то радили током југословенских ратова и разарања Ирака, Сирије, Либије или Авганистана, на пример. Њихов посао јесте да промовишу интересе глобалистичке елите и да подржавају њену политику. А како се ради о болесним, дијаболичним циљевима, такав подухват није могућ без упорног, ударничког рада на обмањивању и заглупљивању јавности.

Није питање због чега се о украјинском рату и његовим узроцима извештава на начин на који се извештава, већ како је могуће тако успешно обмањивати јавно мњење увек на исти начин. Како је могуће да разум не пружа отпор лажима и фразеологији политичких лидера и медија упркос огромном, вишедеценијском искуству?

Одговор свакако захтева дубљу анализу од оне коју може понудити кратка колумна, тим пре што се техникама манипулације баве армије психолога. Овде ћу указати само на један занемарен феномен који бар делом може објаснити ефикасност западне пропаганде – реч је о лошем или катастрофално лошем образовном нивоу грађана Запада, поготово Англосаксонаца.

Небојша Катић: Када криза око Украјине дође као наручена

Образованим људима је теже манипулисати и Гебелсу, великом мајстору лажи, то није промакло. По реченици која му се приписује, интелектуализам је најгори непријатељ сваке пропаганде. Што су грађани боље образовани, требало би да су склонији критичком промишљању и да су мање подложни јефтиној пропаганди. Нешто слично је приметио и почивши харвардски историчар Ричард Пајпс који се бавио историјом Русије. У једној од својих учених, памфлетских књига о комунизму он каже да су руски цареви, промовишући универзитетско образовање, створили класу грађана која им је дошла главе. Оно што руски цареви нису разумели, демократске западне власти савршено разумеју.

Како се школе и универзитети не могу укинути, било је потребно направити наставне програме такве структуре да се њима само ствара илузија разумевања света. Процес систематске индоктринације започиње управо креирањем школских програма. Медијске манипулације долазе тек касније, падају на плодно тло незнања и необавештености и помажу да се лажни наративи одрже и да се „знање” освежи и учврсти. Отуда је најлакше обмањивати образовану елиту која верује да зна много јер, ето, има диплому. Врхунац тријумфа је када та елита поверује како, за разлику од оних других са Истока, живи у слободном друштву истинољубивих медија. Парадоксално, више је отпора пропаганди у слабије образованим деловима западних друштава него у оним елитнијим. „Нижи” делови друштва су прошли кроз тако лош образовни систем да у њему ни испирање мозга није урађено како ваља.

У контексту односа с Русијом и у разумевању Истока, поготово православног, незнање образованих делова друштва је застрашујуће – од Византије која је обрисана из европске историје, па до историје Другог светског рата која је систематски и брутално ретуширана. Свест о жртвама које је поднео СССР, а поготово Руси као најбројнија нација, више не постоји. У Уједињеном Краљевству се могу завршити најелитније школе а да се ђаци никада не сретну с руским класицима и руском културом. Или краће, о Русији, о руском осећању живота, о њеној историји и геостратешким страховима, чак ни образованији Англосаксонци не знају ништа. Отуда они не могу разумети руску позицију и однос према Украјини. (Овде остављам по страни оне који нешто и знају али су део плаћене, пропагандне машине.)

Основни извор западних знања о Русима су холивудски филмови у којима су Руси или мрачни агенти КГБ-а, или брутални, тетовирани криминалци који владају светским подземљем. Овој једнодимензионалној представи свакако доприносе и бахати делови богате елите која је на Запад дошла из Русије и коју Кремљ нити је био у стању да обузда, нити је икада показивао велику жељу да то уради.

Истини за вољу ни Украјинци нису пролазили ништа боље – до јуче. У прошлости се Украјина помињала као мрачни простор познат по погромима над Јеврејима. (У том контексту, данашње дирљиво разумевање које глобалистичка јеврејска елита показује за Украјинце јесте за сваку похвалу.) У нешто новијем стереотипу Украјина се доживљавала као пропала, корумпирана држава, позната по женама које су преплавиле западно тржиште сексуалне радне снаге. Срећом, од „мајданске револуције” репутација земље се нагло поправила, па је Украјина од пропале државе постала простор слободе, прогреса и демократије – тако некако.

Молитва Јевреја за Украјину пред Зидом плача у Јерусалиму (Извор: Украјинска амбасада у Израелу)

Али шта је с руском пропагандом? Русија се бори на два тешка пропагандна фронта. На западном, „демократском” фронту, она је потпуно блокирана и само се у дубинама интернета може чути и руска страна. На унутрашњем, руском фронту, велики је број оних који умиру од чежње да Западу покажу своје еманциповано, европејско, и зато антируско лице. Тај погубни аутошовинистички комплекс инфериорности немалог дела руске елите подрива државу бар последњих 200 година. На крају, судбину Русије би могао да одреди управо исход борбе за душе на том унутрашњем фронту.

Опрема: Стање ствари

(Блог Небојше Катића, 23. 3. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

8 replies

 1. Gebels je prošlost, čak i metaforička.

  Razlog broj 1, je NE u 1000 puta ponovljenoj LAŽI, ( po Gebelsovom pravilu br.1) nego u KONTROLI LAŽI.

  Razlog broj 2, je NE u IZBEGAVANJU PRIČE o
  STVARNIM događajima, ( po Gebelsovom pravilu br.2),
  nego o PREZENTACIJI PRIČE o STVARNIM događajima na NAČIN zvani ŽVAKA LAŽI.

  Što se tiče školovanja u Katoličko-Protestanskom-Aglikanskom SISTEMU je vrlo jednostavan.
  Od “osnovne” preko “srednje” škole a posebno preko
  univerziteta sistemom POENA odpadaju jedan po jedan, a na različite faksove, samo iz DOBRE POENE,
  zatim PARE, ili SPONZORE.
  Tu odmah od sredine “srednje” škole i početka “faksa”,
  počinje PRODAJA KIČME, i “uvezivanje” u KOMFORMIZAM svakodnevnog života.
  Takvi ljudi, su već tada KUPLJENI.
  Visoko školovanih ljudi a da su SLOBODNI I NEZAVISNI
  nema u Katoličko-Protestanskom-Aglikanskom SISTEMU.
  Tačka.
  Sledeće je KONTROLA po SISTEMU ko i gde i kako može da NAPREDUJE, a posebno tamo gde je vrlo važno da se SISTEM ne dovodi u PITANJE.
  Policija.
  Vojska.
  Državni aparat.
  Političari.
  Školski sistem.
  Finansije.
  TAJNE BEZBEDNOSNE SLUŽBE.

  TV PRODUKCIJA, tojest SLIKA koju treba slati
  svakog dana SREĆNOM narodu je STROGO kontrolisana.
  Tačno se zna ko MOŽE I SME da emituje VESTI.
  Tačno se zna ko MOŽE I SME da emituje ZABAVU.
  Nema POZICIONIH Tv-kanala i OPOZICIONIH Tv-kanala

  NIJE TO SRBIJA.

  ILI RUSIJA.

  Za sve ti treba POSEBNA DOZVOLA od STRANE
  DEMOKRATSKOG SISTEMA KONTROLE.

  Nemože to BRALE po Srpskom sistemu:

  Ti ćeš MENI da KAŽEŠ šta JA smem. Ili ne smem.
  Ti ćeš MENI. A,
  Majki ti ga N…,,…
  E pa neće moći.
  JA ĆU kako JA OĆU.

  100% KONTROLA:
  Od vrtića,
  Od školovanja,
  Od zaposlavanja,
  Od kreditiranja ( do smrti NEMA OTPLATE KREDITA ),
  Od hranjenja,
  Od spavanja,
  Od pijenja ( samo petkom i subotom ),
  Od roštiljanja ( prvo prijavi policiji i vatrogascima ),
  Od ( svega ostalog što SRBIN I SRPKINJA bez razmišljanja radi SVAKI DAN i još NIJE ZBOG TOGA
  ZADOVOLJAN/ ZADOVOLJNA).

  I na groblju je PROPISANO, ploča 30× 70 cm, ili
  ako ti se to Ne sviđa, uvek možete da izaberete:
  ĐENKU.
  Al’ je popravi, majku mu njegovu.

  I za kraj:
  Jedna Katoličko-Protestanska-Anglikanska agencija je izvršila ispitivanje u svih 27 zemalja tkzv. Eu, a u vezi jednog jedinog pitanja koje glasi:
  Ko je OSLOBODIO Evropu u drugom svetskom ratu.

  Standardni broj ispitanika putem telefona je 1000, po
  zemlji. Muško- ženski pol je 50%- 50%, zastupljen.
  Starosna struktura 33% do 30 godina, 33% do 60 godina i 33% 60+.

  Odgovor je preko 50% da je to bio:
  Vojnik RAJAN.

  Holivud Bull shitt production.
  Proizvodnja.
  Prezentacija.
  Kontrola.
  Lobotomizacija.

  G-din Gebels, MALO DETE.

  Danas se to VABI:

  Gugl,
  Fejsbuk,
  Instagram,
  CNN,
  BBC,
  META.

  I 13 SERVERA INTERNETA.
  Jedan u Švedskoj ( ko fol neutralnoj)
  Jedan u Holandiji ( navodno zbog niskog poreza )
  Jedan u Japanu ( KONTROLA KOSOOKIH ) i
  10 u zemlji zvanoj J.B.M te KOLUMBO.

  SVI SU POD KONTROLOM NOVOG GEBELSA.

  NE čudite se. Ništa nije SLUČAJNO.

  Sve POČINJE od ŠKOLSKE KLUPE.

  Ili ZATVORSKE.

  IZBOR je vaš u Katoličko-Protestanskom-Aglikanskom
  sistemu. NIJE čudno što VELIKA VEĆINA bira:
  LOBOTOMIZACIJU.

  41
  6
 2. Ваша анализа и ОПИС актуалне ситуације је БРУТАЛНО и ЧИЊЕНИЧНИ тачна.
  По мом мишљењу је ПРВИ пут Србадији нацртана слика на народно-срБском а не СИЛОВАНОМ језику окупаторске послуге.
  Ви и МНОГИ други ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ Србије и србских земаља су светли пример да су Срби, ДРЖАВОТВОРНИ Народ Балкана, упркос ТРАГЕДИЈИ која нас трефи 1918-те.

  30
  3
 3. “Образованим људима је теже манипулисати и Гебелсу, великом мајстору лажи, то није промакло” – kaze g Katic u ovom odlicnom clanku.

  U normalnim okolnostima, u “slobodnom svetu” to je sasvim tacno

  Medjutim, mada se ZAPAD predstavlja kao “slobodni svet”, on je vec prvih dana rata ukinuo rusko-evropske medije SPUTNIK i RUSSIA TODAY. To je objavila Ursula von der Leyen, predsednica evropske komisije, koja nema ovlascenje da to cini. Svojim gradjanima ZAPAD ostavlja samo svoj (podoban i kontrolisan) izvor informisanja. Svoje gradjane ZAPAD smatra nedoraslim i nesposobnim da razlikuju istinu i laz.

  Na taj nacin ZAPAD lako manipulise i obrazovanim ljudima.
  Bez granica, bez rizika, bez odgovornosti.
  Danas se moze reci da su medije jace oruzje od tenkova i aviona.

  30
 4. А где је ту Дрводеља Христос.Свако образован је и школован ал није свако школован и образован. Образован је само онај ко уме другом примљено на дар учење да преда као Предање јер само онај има образа ко зна и осећа да је створен по Божијем ”обрасцу” тј ”по Лику и по подобију(=слободном сауподобљавању) Христо(во)м”. Што оно рече Душко: ”Децо можете мислити какав је живот кад је од колевке па до гроба најлепше ђачко(=(м)ученичко) доба” … сва су знања само преводи Једног (спо)Знања … од спољног је значаја знати нешто о нечему или некоме јер то је само го податак док је од суштинског значаја познавати нешто и некога … Адам и Ева су давали имена животињама јер су, иако богословска одојчад, видели суштине животиње тј познали су их и без факултетских диплома… а данас животиње боље знају од нас академских грађана и малограђана која је то печурка отровна у шуми…суштину Бога не можемо спознати али Христа Бога можемо упознати … и Пилат је питао Христа ”шта је Истина” и добио ћутање е да је знао питати Га ”ко је истина” добио би одговор Благовести ”Ја сам Истина” … Једини за којим у свему и свакоме чезнемо је Апсолутан и Исти…

 5. НАТО, Медијски рат

  Не желећи војни сукоб са Русијом, НАТО је повео медијски рат невероватних размера у земаљама чланицама пакта.

  У само две недеље, председник Украјине је говорио у десет парламената обраћајући се директно посланицима, путем видео конференција, на огромном екрану.

  Бивши глумац председник Володимир Зеленски, увек у истој војничкој зеленој мајици, вешт говорник вичан storytellingu, читао је текстове који су имали за циљ да демонизују Русију, да ојачају и хомогенизују НАТО, да земље чланице повећају уплате за НАТО, да Украјина добије интернационалну подршку . . .

  Ти текстови су били унапред припремљени и адаптирани за сваку земљу.

 6. Текстови које је Зеленски читао у државама НАТО пакта описивали су окрутност руске војске. Обавезно су садржавали емотивни део, на пр бомбардовање породилишта и убиство трудних жена и беба, силовање жена и сл.

  Поред тога, били су адаптирани за сваку земљу :

  У Америчком сенату је руски напад упоредио са нападом на Перл Харбур или 11 септембар 2001
  У Канади се обратио посланицима : “замислите опседнути Ванкувер, бомбардован аеродром у Монтреалу”
  Британце је потсетио на Черчила и цитирао Хамлета : ми смо пред питањем “to be or not to be”
  У немачком Бундестагу је тражио да се сруши “НОВИ ЗИД” у Европи. Господине Шолц, срушите тај зид !
  У Француском парламенту је упоредио рушевине Мариупола са порушеним Верденом. Очекујемо од Француске да заустави тај рат против liberte, fraternite
  У Јапану је евоцирао нуклеарну катастрофу
  Италијанима је пребацио : Путинови пријатељи се често проводе код вас. Немојте бити летовалиште за убице.

  Обраћања је завршавао директним питањем : какав сте ви народ ? Ако се не покажете у овој ситуацији, срамота ! Ако не сада, кад ћете ?

  Свуда аплаузи, овације . . .

 7. Сећам се грађанских ратова у Југославији када је против Срба била ангажована медијска агенција Hill & Knowlton. Она је у релевантним медијима пласирала лажи и антисрпску пропаганду.

  У рату против РУСИЈЕ, НАТО се обратио директно парламентима тј народним посланицима – који одлучују

  Од почетка руске инвазије, у циљу мобилисања светске јавности, Зеленски је користио масовну и редовну комуникацију коју су му омогућили Facebook, Instagram, Twitter, Telegram . . . У исто време, руска комуникација је на Западу била потпуно забрањена

  Није искључено да је текстове за Зеленског писао Bernard-Henri Levi, кога смо недавно видели у Украјини. Кога смо у своје време, као претходника НАТОа, видели на тргу Мајдан у Кијеву, у Бенгазију у Либији, у Сарајеву, па и у Београду :

  https://stanjestvari.com/2022/03/17/jevrej-sa-neonacistima-maneken-imperije-zla-prizivao-ubijanje-srba-a-sada-rusa/

 8. Ведрана Рудан, оштрог језика, право у мету :

  Vedrana Rudan objasnila zašto joj se je*e za Ukrajinu pa prozvala Čermaka: ‘Zelenskij svoje vile iznajmljuje Rusima, a hrvatski general kupuje od njih’

  https://direktno.hr/domovina/rudan-objasnila-zasto-joj-se-e-ukrajinu-pa-prozvala-generala-cermaka-286594/

  2
  1

Оставите коментар