Кина: Никада нећемо заборавити да је НАТО бомбардовао нашу амбасаду у Југославији

Седмог маја 1999. године услед бомбардовања Југославије од стране НАТО-а, погођена је и кинеска амбасада у Београду. Том приликом погинуло је троје људи, а више од 20 је рањено

Фото: KENZO TRIBOUILLARD

Кина никада неће заборавити ко је бомбардовао кинеску амбасаду у Југославији и нису јој потребна предавања оних који су прекршили међународно право, саопштено је на сајту кинеске мисије при Европској унији.

„Кинески народ је потпуно у стању да саосећа са болом и страдањима других земаља, јер никада нећемо заборавити ко је бомбардовао нашу амбасаду у Југославији. Такође нам нису потребна предавања о правди оних који крше међународно право”, наводи се у саопштењу објављеном као одговор на критику кинеског става по питању украјинске кризе од стране НАТО-а.

У саопштењу се још истиче да НАТО, будући да представља остатак хладног рата и највећи војни савез на свету, наставља да проширује своју територију и спектар операција.

„НАТО би морао добро да се замисли какву је улогу одиграо у обезбеђивању мира и стабилности у целом свету”, наглашава се у тексту саопштења.

Александар Лазић: Ратни дневник 1999. – како је „Милошевићев рат“ постао и мој

Претходно је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао Кину да осуди специјалну операцију Русије у Украјини, о чијем почетку је 24. фебруара објавио руски председник Владимир Путин.

Министарство спољних послова Кине више пута је истицало да кад је у питању украјинска криза, Кина је увек поступала објективно и непристрасно, доносила независне судове и износила сопствени став на основу суштине самог питања. Поред тога, Кина је, како се наводи, увек позивала на дијалог и преговоре у циљу смиривања ситуације.

Седмог маја 1999. године услед бомбардовања Југославије од стране НАТО-а, погођена је и кинеска амбасада у Београду. Том приликом погинуло је троје људи, а више од 20 је рањено.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Америка је је савез злочиначких држава

    https://twitter.com/NinaByzantina/status/1504622361173143556

Оставите коментар