Љубиша Спасојевић: Рат у Украјини – најављено изненађење

Ако ЕУ, НАТО и САД мисле да могу ратовати против Русије само преко Украјине, без икаквих последица по њих, време ће убрзо показати колико су биле у праву

Љубиша Спасојевић (Архивска фотографија: НСПМ)

Војне интервенције Русије за време владавине Владимира Путина могу се описати једном речи – успех. Наслеђени рат на Кавказу је завршен поразом исламиста и тај део Русије више није никакав проблем у безбедносном смислу. Агресија Грузије на области насељене претежно руским становништвом, Абхазију и Јужну Осетију, завршила се грузијским поразом и отцепљењем тих области које сад само де јуре нису део Русије. Сирија је била пред распадом, сада се стање тамо стабилизовало – уз претежну контролу сиријских снага над територијом те државе. Била су довољна два авиона руских специјалаца да Хуан Гваидо, венецуелански миљеник САД, нестане са насловних страна медија широм света.

Украјина је до сада највећи изазов за Путина, како због величине територије, величине војске и свеколике, укључујући ту и медијску, подршке западних земаља, разне облике санкција и оно што је за свет најопасније – доставу оружја и муниције.

У обраћању медијима Путин је навео неколико циљева – демилитаризацију и денацификацију Украјине, суђење Украјинцима који су живе спалили четрдесет осам Руса у Одеси и једну опомену која није озбиљно схваћена: да ће се свако ко буде пружао војну помоћ Украјини суочити са последицама које није доживео у историји.
Демилитаризација, денацификација и суђење Украјинцима који су учествовали у спаљивању Руса у Дому синдиката у Одеси 2014. године, а за које Русија поименице зна ко су извршиоци тог злочина, подразумева смену садашње власти као и успостављање нове, укључујући судску и органе гоњења који ће обезбедити да се злочинцима из Одесе суди. То је могуће остварити само после комплетне капитулације Украјине. У прилог томе говори и захтев Русије да власт у Украјини призна Крим као део Русије, што може учинити само нова украјинска власт.

Путин саопштио Макрону три услова која Украјина безусловно мора да прихвати

По Би-Би-Си-ју, ЕУ, САД и НАТО донели су одлуку да се прикупе средства за набавку оружја – са нагласком на противтенковско и противваздушно – и да се пошаље Украјинцима. Пошто Русија контролише ваздушни простор над Украјином, а вести о активностима на мору нема – осим одлуке Русије (Раша тудеј) да стави у борбену готовост Северну и Пацифичку флоту – оружје и муниција се могу доставити само копном. Оно се може доставити као лажна хуманитарна помоћ – рецепт који је већ употребљен приликом рата у Босни када су оружје и муниција тако достављане муслиманима. То, по Путиновој изјави о историјским последицама таквог чина, значи да ће прве државе које ће осетити те последице бити оне које се граниче са Украјином, а пре свега Пољска која има вишевековну историју непријатељства са Русијом и које траје све до данас. Пољска је чланица ЕУ и НАТО. Последице по свет могу бити катастрофалне. Путин до сада није доказао да спада у празноречиве политичаре. Доказао је да је спреман и на компромисе, али за компромис је потребно да га жели и друга страна. Ако државе ЕУ, НАТО и САД мисле да могу ратовати против Русије само преко Украјине, без икаквих последица по њих, време ће убрзо показати колико су биле у праву.

Владимир Путин: Неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје у Украјини

Што се тиче власти у Србији (погрешно је назвати је српска власт) за само неколико дана од одлуке да не уводи санкције Русији дошло је до изјаве да ће бранити своју позицију докле год то буде могуће. Онда је дошло гласање у Генералној скупштини УН где се „Србија придружила осуди напада на Украјину, а у тексту се нису помињале санкције Русији“. Знајући доследност првог човека те власти и већ увежбано доношење одлуке о увођењу санкција доказано на примеру Белорусије, могућност брањења позиције ће се извесно показати као немогућа – те се и увођење санкција Русији чини врло могућим.

Љубиша Спасојевић (Извор: Јутјуб)

У овом свеопштем замешатељству време је као и увек непристрасан судија. Оно ће показати ко се од свих умешаних прерачунао.Categories: Да се ја питам

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Iznenađenje, ne.
  Hteli su u tkzv.eu, da ušli su sa milion-dva-tri ljudi koji će da rade najjeftinije poslove posle tri godine korone,
  jer u tkzv.eu nema više ko da radi na tim poslovima.
  To je iznenađenje za budale.
  Posao, a ukri su im potrebni jer je PROPALO sa
  Belom Rusijom i Kazahstanom.
  Šta, već ste zaboravili, kakva „demokratija“, već jeftina radna snaga.
  Iznenađenje, ne.
  Anglosaksonci uvek vole da ratuju, pardon, izvoze
  „demokratiju“, preko tuđih leđa,a posle izvođenja radova lokalnih podizvođača, dolaze i za DŽABA postaju novi vlasnici prirodnih resursa.
  Iznenađenje, ne.
  Gde je sada sin „uspavanog đoke“, koji je svo vreme bio šef Ukro-nafte i gasa.

  Ko je kupio u Ukro-DH-aziji 2 zemlju (pšenica), ( uran),
  (voda),(retki minerali), i DŽABA radna snaga. Ko?

  Sve ljubitelji prirode i životinja, borci za ljudska prava i slobode,a posebno brižni za klimatske promene.

  Iznenađenje, ne.

  Samo su „iznenađeni“ oni koji neće više NIKADA, moći
  da „prisvoje-opljačkaju“ prirodna bogatstva Ruskog
  Sveta , jer njihov „svet“ je PRAZAN, ako ne onda na putu da to bude.
  To je NJIMA, jasno .

  Na ISTOK.
  Peti put, kreću.
  KOLONIZATORI.

  Iznenađenje, ne.

  Prirodnih resursa i robova, NIKADA DOSTA.

  11
 2. Познато је да медаља има две стране! Војна интервенција Русије, звучи и јесте про западњачки начин комуникације, друга страна медаље овог већ дуже времена тињајућег неодложивог сукоба измеђ голог опстанка Русије и инсталираних Америчких марионета, мајмунским…..извињавам се, мајданским пучем доведених на власт! Да би се ова друга страна медаља разумела како треба морамо знати садржај и суштину прве стране медаље, која објашњава и гарантује разумевање друге стране медаље. Наводим свету познате знаке западњачке културе, демократије, слободе, људских права, вредности, нарочито значај људскости, хуманости! Вијетнам+Камбоџа 5 милиона мртвих, од тога само у Вијетнаму 2 милиона цивила, недужних. Ирак 1 милион од тога 800.000 цивила. Африка, вековима пљачкан Континент са више од милион мртвих, ГЛАД. У разговору са Африканцима који живе у Немачкој и питања ко пљачка Африке рудна богатства: да ли западњачка технологија и фирме? Одговор је гласио: не само технологије и фирми, већ прије свега западњачке Културе, демократије, слободе, људских права, западњачких вредности и разумевања значаја људскости! Ови знаци су како становницима, далеко више политичарима ЕУ, Марионетама, западне хемисфере добро познати, али, свесно и неодговорно потискују у заборав, непријатна је гола истина! Не одговара тренутној ситуација! Противник је познат и мора се јавно прозвати и наравно осудити! Русија је приморана на овај неповољан политички и војни корак, који Русији гарантује опстанак, не само државе већ и руског народа! Браћо Руси, радите оно што морате урадити, другог избора немате!

Оставите коментар