Професор Владимир Лукић: Ако нема сагласности РС – нема одлуке БиХ о санкцијама Русији

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ није подржала санкције ЕУ према Русији, али да Унија нема коректан однос јер прихвата неусаглашене ставове у вези са тим питањем

Фото: Спутњик/Brian Eager

Босна и Херцеговина као држава није могла да уведе санкције Руској Федерацији ако сва три члана Председништва нису по том питању била усаглашена, изричит је професор Владимир Лукић, бивши председник владе РС и стручни саветник у преговорима у Дејтону 1995. године.

Професор Лукић објашњава да је Босна и Херцеговина тако устројена да спољнополитичке одлуке морају да доносе консензусом. Према томе, ако одлука о санкцијама Русији није донета на такав начин, значи да она и не постоји, истиче он.

Нема сагласности РС, нема одлуке о санкцијама Русији

„Колико ја знам, а ценим да то није мало, БиХ није увела санкције Русији јер не могу да их уведу све док немају сагласност сва три члана Председништва,” искључив је професор Лукић.

Према његовим речима, чињеница да је избегнуто гласање у Председништву о томе и да је одмах дат налог министру спољних послова да се понаша као да је БиХ увела санкције је смешан.

„Уобичајено је да свака одлука мора да се усвоји са три гласа, то јест са три члана Председништва БиХ. Свака одлука која није усвојена на тај начин није валидна. Тако је било до сада, а требало би и убудуће,” каже он за Спутњик.

Шта год да пошаљу без три гласа није валидно

Жељко Комшић који је тренутно председник Председништва БиХ одбио је гласање о овоме на састанку у Председништва БиХ, и одмах послао инструкцију министарки спољних послова Босне и Херцеговине Бисери Турковић како да се изјасни о санкцијама Русији.

Жозеп Борељ: БиХ се ускладила са санкцијама ЕУ против Русије

„Могу они илегално да пошаљу одлуку која има само један или два гласа, и то ме не би ни изненадило али објективно гледано – то није валидно,” закључује професор Лукић.

Комшић није смео ни да прича о санкцијама Русији

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ није подржала санкције ЕУ према Русији, али да Унија нема коректан однос јер прихвата неусаглашене ставове у вези са тим питањем.

„Што се нас тиче, БиХ није увела санкције, нити ће их увести, јер то није ни било на дневном реду”, рекао је Додик и додао да је покушао да каже да се о томе расправља и да се види шта је најбоље али то очигледно није могло да се постигне у овом саставу Председништва.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Неки људи упркос свему не могу у будућност јер су заробљени у прошлости, а на крај памети им није да је време да се повуку са свих функција и оставе то млађима. Нико их за сад званично не оптужује ни због чега, док они имају сталну потребу да се правдају. Грехе покушавају искупити и его нахранити. Ако се каже нисам се борио за овакву републику Српску значи да је треба мењати. Међутим, не нуде се идеје нити се зна како даље, али се мудро ускописти и пребира по прошлости.

Оставите коментар