Жозеп Борељ: БиХ се ускладила са санкцијама ЕУ против Русије

Једна од мера са којом се БиХ ускладила је замрзавање имовине председнику Русије Владимиру Путину и министру спољних послова Сергеју Лаврову у иностранству

Жозеп Борељ (Извор: Слободна Европа)

Високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је потврдио да се и Босна и Херцеговина ускладила са одлуком о увођењу санкција против Русије.

Навео је то у Декларацији о усклађивању појединих земаља у вези са рестриктивним мерама с обзиром на руске акције које дестабилизују ситуацију у Украјини.

У декларацији који је издао Борељ се потврђује да се одлуци, осим БиХ, придружују и земље кандидати попут Северне Македоније, Црне Горе и Албаније, као и земље ЕФТА где су укључени Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, које су чланице Европског економског простора.

“Они (земље које су се ускладиле политиком санкција) ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом Одлуком савета ЕУ. Европска унија прима на знање ову посвећеност и поздравља је”, наводи се у Борељовој декларацији.

Једна од мјера са којом се БиХ ускладила је замрзавање имовине предсједнику Русије Владимиру Путину и министру вањских послова Сергеју Лаврову у иностранству.

Такођер, БиХ се ускладила и са одлуком ЕУ од 25. фебруара.

Те санкције обухватају финансијски сектор, сектор енергетике и транспорта, робу двоструке намене, као и контролу и финансирање извоза, визну политику и додатне листе руских појединаца.

Иначе, први пакет санкција ступио је на снагу 23. фебруара, након што је Русија признала сепаратистичке територије, Доњецк и Луганск као независне, а пре почетка инвазије на Украјину.

Џозеф Бајден: Алтернатива оштрим санкцијама Русији био би Трећи светски рат

Санкције су тада уведене против 351 заступника руске Думе, те 27 појединаца и правних особа који су придонијели угрожавању територијалног интегритета Украјине, суверености и независности, међу којима су и руске банке које су финансирале руске војне и друге операције на тим територијама.

Србија је једина земља кандидат ЕУ која није ускладила њену политику са политикама ЕУ што се тиче санкција против Русије.

Опрема: Стање ствари

(Слободна Европа, 2. 3. 2022)

Милорад Додик: Присуствујем класичном рушењу Устава БиХ

Желим вам све најбоље у животу и раду, ја гласам против свих тачака дневног реда и овог тренутка напуштам сједницу, рекао је Додик

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у обраћању на данашњој сједници Предсједништва БиХ да присуствује класичном рушењу Устава БиХ, приватизацији Предсједништва БиХ од два члана Предсједништва и других њима подређених лица у Савјету министара и различитим министарствима који неовлаштено доносе и тумаче ставове БиХ у вези актуелне ситуације у Украјини.

Додик је додао да се при томе вјешто скривају иза саопштења Предсједништва БиХ из далеке 2014. године, примјењујући га као основ за одлучивање у овом тренутку.

Обраћање српског члана Предсједништва на данашњој сједници Срна преноси у цијелости:

„Предсједништво у овом саставу никада није ставило на дневни ред питање ситуације у Украјини и није могло да заузме ставове. Битни елементи тог дешавања у Украјини данас су сасвим другачији. И као што није споран територијални интегритете БиХ, Србије, није споран ни територијални интегритете Украјине, али је у питању да се иза тога извлачи и крши право једног конститутивног народа, односно два, да у БиХ учествује у доношењу ставова у вези са актуелним питањима, да се том линијом приватизације од осталих чланова Предсједништва, као и њима подређених лица даје сагласност на нивоу УН и ЕУ за ставове који овдје нису усвајани чиме се потпуно крши Устав БиХ, стварају услове за рад уопште у оваквим органима.

То апсолутно оправдава страх и тежњу Срба и Хрвата да не живе у овој земљи, имајући у виду овакво понашање којима се не поштују основни акти Предсједништва.

Дакле, сасвим је нова ситуација /у Украјини/. Чињеница је да је Русија признала двије републике, чињеница је да се тамо на простору Украјине дешава рат у коме су главни фактор Русија и главни фактор Украјина, да се дешавају ствари које су сасвим нове у том погледу и зато је то захтјевало и ново одлучивање овог органа, а не врсту приватизације.

Александар Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

Констатујем, и желим да добијем овај стенограм, да сте срушили уставни поредак у БиХ тако што сте својим подређеним амбасадорима, једном у УН, другом у Бриселу, дали сагласност да само ваше одлуке, за које ви мислите да су оне које треба БиХ да усвоји, пренесу на међународни ниво. Ви сте прекршили право овог тијела и довели у питање да ли оно уопште да постоји.

Чињеница да је данас сазвана сједница Предсједништва на којој је било за очекивати да тачка дневног реда буде ова /ситуација у Украјини/ коју сам ја управо предложио, чињеница да одбијате да разговарате о томе и да настављате да кршите Устав апсолутно ме доводи у позицију да сматрам да је Предсједништво пропало као тијело и да у том погледу ваше емоције и ваша настојања да мајоризујете Хрвате, а сада и Србе на начин на који ви мислите да то треба да радите апсолутно је неприхватљиво. Босна има шансу да опстане само на Уставу, а ви кршите одредбе Устава позивајући се на нека далека саопштења која уопште немају везе са актуелном ситуацијом у Украјини. Ви сте довели ову земљу у потпуну пат позицију.

Желим вам све најбоље у животу и раду, ја гласам против свих тачака дневног реда и овог тренутка напуштам сједницу.”

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 2. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар