Патријарх Порфирије: Решили смо да упутимо материјалну помоћ Украјинској православној цркви Московске патријаршије

Патријарх навео да је СПЦ одлучила да све прилоге упути Украјинској православној цркви и митрополиту Онуфрију, па да он ту помоћ проследи онима којима је најпотребнија

Патријарх Порфирије (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Патријарх Порфирије изјавио је данас да је Српска православна црква (СПЦ) одлучила да упути материјалну помоћ у Украјину.

„У братској љубави и у молитвеном духу за мир, решили смо да упутимо материјалну помоћ нашој потребитој браћи у Украјини”, рекао је српски патријарх у Храму Светог Саве, преноси Танјуг.

Порфирије је навео да је СПЦ одлучила да све прилоге који се прикупе у храмовима ових дана упути Украјинској православној цркви и митрополиту Онуфрију, па да он ту помоћ проследи онима којима је најпотребнија, објављено је на Инстаграм налогу српског патријарха.

„Када би Бог дао да будемо са њим, да будемо за њега опредељени како бисмо имали мир у себи, а исто тако да можемо да се боримо сви заједно једним срцем за мир, пре свега у Украјини, али и за мир у читавом свету”, поручио је патријарх СПЦ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Mудар потез патријарха, а ова помоћ ће бити много и упутнија и потребнија када Руси у блиској будућности (дај Боже што пре) ,у овом несрећном сукобу, заврше денацификацију Украјине.

 2. https://etos.press/post/3862

  Сумска епархија аутономне УПЦ под Московском патријаршијом.
  Обратити пажњу на правдање и вађење – „небрига патријарха“, „не кршимо каноне и даље смо у УПЦ и помињемо Онуфрија“, „неке парохије то већ годинама раде нико им не замера“.
  Ове су Амфилохије и Гојко Перовић називали „сестринска украјинска црква“.
  Тако, на тај модел, намеравали да преко „аутономности“ дођу до „аутокефалности“ са својом главом, самозваним „архиепископом цетињским“ Амфилохијем.

  https://etos.press/post/3891

  Ово исто је, у неким околностима ако се не удовољи њиховим неоснованим захтевима, намеравала екипа Амилохије-Гојко Перовић-Теодосије-Григорије-онај Цетињанин што су га метнули уместо Григорија у Требиње.

  Дана 1. марта 2022. године, на састанку епархијског савјета, митрополит Владимир, администратор Владимирско-волинске епархије, саслушао је и у потпуности подржао молбу архијерејских намјесништава, манастира, настојатеља саборних храмова и ректора богословских школа за хитан апел Његовом Блаженству поглавару Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију за добијање статуса пуноправне аутокефалности.

  9
  1

Оставите коментар