Русија забрањује летове авиона Велике Британије у свом ваздушном простору

Oва мера је предузета као одговор на непријатељске одлуке ваздухопловних власти Велике Британије са ограничењем на обављање редовних летова руских авиона

Фото: Спутњик/Алексей Филиппов

Русија ограничава коришћење свог ваздушног простора за авионе који су повезани са Великом Британијом или су регистровани у њој, укључујући транзитне летове, саопштила је „Росавијација”.

„Од 11.00 часова по московском времену 25. фебруара уведено је ограничење за коришћење ваздушног простора Русије за летове авиона који су у власништву, који су изнајмљени или су на коришћењу лица повезаних са Великом Британијом или регистрованих у Великој Британији до тачака на територији Русије, укључујући транзитне летове кроз ваздушни простор Русије”, саопштила је „Росавијација”.

Како је прецизирано, ова мера је предузета у складу са одредбама Међувладиног споразума о ваздушном саобраћају између Русије и Велике Британије као „одговор на непријатељске одлуке ваздухопловних власти Велике Британије у вези са ограничењем на обављање редовних летова авиона који су у власништву, изнајмљени или које користи лице повезано са Русијом или регистровано у Русији”.

Истиче се да је Русија упутила предлог британским ваздухопловним властима да одрже консултације о летовима између земљама, међутим јутрос је стигао негативан одговор.

„То је повод да руска страна предузме реципрочне мере у складу са одредбама међувладиног споразума о ваздушном саобраћају између Русије и Велике Британије у циљу поштовања принципа паритета и једнаких права за авио-компаније”, прецизирано је у саопштењу „Росавијације”.

Британски премијер Борис Џонсон у четвртак је, говорећи у парламенту, рекао да Лондон због ситуације у Украјини забрањује делатност Аерофлота у Уједињеном Краљевству, а такође уводи санкције бројним војним корпорацијама. Након тога је Федерална агенција за ваздушни саобраћај Русије (Росавијација) послала обавештење британским ваздухопловним властима да се придржавају одредби уговора о ваздушном саобраћају, упозоравајући да би Русија након санкција Аерофлоту могла да примени реципрочне мере.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 2. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар