Василиј Небензја: Задатак демилитаризације и денацификације Украјине биће брзо извршен

Русија ставила вето на резолуцију СБ УН о Украјини

Василиј Небензја (Фото: Спутњик/Нэнси Сисель)

Задатак демилитаризације и денацификације Украјине биће прилично брзо извршен, саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници СБ УН о Украјини.

„Ми не водимо рат против украјинског народа, већ изводимо специјалну војну операцију против националиста и ради заштите становника Донбаса, денацификације и демилитаризације. Тај задатак ће прилично брзо бити реализован и украјински народ ће моћи поново да решава своју судбину у миру, сарадњи и добросуседству са нама”, рекао је дипломата.В

Како је навео Небензја, западне државе су претвориле Украјину у пиона у својој геополитичкој игри.

„Претворили сте Украјину у пиона у својој геополитичкој игри, не бринући за интересе украјинског народа”, нагласио је руски дипломата.

Он је истакао да националисти у Украјини користе цивиле као живи штит, док вишецевне бацаче ракета распоређују у стамбене четврти.

„Председник Путин и Министарство одбране Русије јасно су саопштили да цивилни циљеви неће бити мете напада. Међутим, националисти већ користе цивиле као живи штит. Између осталог, категорички осуђујемо распоређивање у стамбеним четвртима артиљерије и вишецевних бацаче ракета. То је директно кршење норми међународног хуманитарног права”, рекао је дипломата.

Он је назвао лажном вешћу информације да је у Украјини бомбардован вртић.

„Овде (на друштвеним мрежама) има свега – од фотографија са парада, фотографија америчких авиона како бомбардују Либију и фотографија из Сирије, чак и експлозија у Бејруту се издаје као догађај у Украјини”, прокоментарисао је Небензја огромну количину лажних вести које круже друштвеним мрежама последњих дана.

Са друге стране, само у петак четири становника Доњецке и Луганске народне републике погинула су у нападу украјинске војске.

Русија је вечерас ставила вето на резолуцију СБ УН о Украјини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар