Канада: Ухапшено 200 демонстраната, остали напустили Отаву

Демонстранти су првобитно желели да укину обавезну вакцинацију против корона вируса да би прешли границу за возаче камиона, али се блокада претворила у демонстрације против Трудоа и владе

Фото: AP Photo/Robert Bumsted

Привремени шеф полиције Отаве Стив Бел изјавио је да су протести „Конвоја слободе” у главном граду Канаде завршени, након што је скоро 200 демонстраната ухапшено, док су остали напустили то подручје.

„Ова окупација је завршена. Наставићемо са мисијом до краја”, изјавио је Бел, напомињући да у канадској престоници су у току и неки мањи протести.

Бел је подсетио да је полиција у петак ухапсила 170 људи и одвукла 53 возила.

Канадска полиција чини последње напоре да уклони демонстранте из Отаве који блокирају град паркирањем и камповањем на улицама већ три недеље.

Полиција у опреми за нереде упала је у суботу на скуп, уклањајући стотине демонстраната камионима.

Канадски премијер најавио замрзавање личних банковних рачуна демонстраната

Неки од ухапшених демонстраната у суботу су носили панцире и имали су димне бомбе и другу пиротехнику у торбама и возилима, саопштила је полиција.

Демонстранти су првобитно желели да укину обавезну вакцинацију против корона вируса да би прешли границу за возаче камиона, али се блокада претворила у демонстрације против Трудоа и владе.

Трудо је у понедељак позвао на посебна овлашћења да би својој влади дала шира овлашћења да заустави протесте, укључујући свеобухватна овлашћења да замрзне рачуне оних за које се сумња да подржавају блокаде, без добијања судског налога.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

Оставите коментар