Вечерње новости: Исечени делови интервјуа Новака Ђоковића за Би-Би-Си

У преносу су пустили око 25 минута од укупно 39 минута интервјуа, а на око 14 минута снимка који се није нашао у преносу су неке занимљиве теме. Међу њима је део о бомбардовању 1999. године

Новак Ђоковић (Извор: BBC/Снимак екрана)

Би-Би-Си исекао део интервјуа с Новаком Ђоковићем

Занимљиве информације стижу поводом Новаковог интервјуа, поједине делове свет није могао да чује у преносу….

Прекинуо је Новак Ђоковић завет ћутања. Као што је и обећао, сачекао је да се Аустралијан опен заврши и онда је испричао све што се догодило.

У интервјуу за британски Би-Би-Си открио је све о депортацији из Мелбурна, као и о вакцинацији, наставку сезоне и многим другим темама.

Главни део свакако је његова изјава да се „неће вакцинисати и по цену жртвовања гренд слемова“, али то није све. Међутим, постоји део који је Би-Би-Си исекао, тачније који није пустио на својој телевизији.

У преносу су пустили око 25 минута од укупно 39 минута интервјуа, а на око 14 минута снимка који се није нашао у преносу су неке занимљиве теме. Међу њима је део о бомбардовању 1999. године. Такође није било дела у коме је Новак открио да су му у хотелу за имигранте забранили да прича са другим избеглицама. Није пуштен део ни о томе да је већ био помирен са чињеницом да неће играти у Аустралији, као и део о томе колико се његова породица жртвовала.

Овај део о бомбардовању рецимо није пуштен у преносу. Питали су га о начину на који води бригу о свом телу.

„Одакле долази то? Можда има везе с мојим одрастањем. Током деведесетих, кад сам почео да играм тенис, имали смо два рата, санкције, чекања у редовима. Тежак период за мене и фамилију. Ја сам тада почео да се бавим спортом који није јефтин, на путовања сам често ишао сам и морао сам брзо да одрастем.“

Све то је имало огроман утицај.

Новак Ђоковић (Извор: Друштвене мреже)

„Од најраније младости сам постао самосталан и мислим да ми је то помогло да изградим свој карактер, и то врло млад. Држао сам се оног што је битно, па чак и када су бомбе летеле над нашим главама. Рецимо, те 1999. када сам имао 12 година. Трајало је неколико месеци, а ми смо већ после недељу-две дана излазили да играмо тенис по цео дан, иако су бомбе стварно падале. Нисмо тада имали часове, школе нису радиле, па смо се радовали тенису. На та времена се не осврћем с неким бесом, фрустрацијом.. Све то ме је натерало да више ценим оно што имам и то је утицало на мој карактер и на све.“

Није пуштен ни део о имиграционом хотелу Парк

„Неки су тамо годинама, девет година чак. Хтео сам да се сретнем и да причам са њима, али ми није било дозвољено да напуштам собу. Погодило ме је све то много. Моја патња је била ништа наспрам њихове. Није било лако, али је било корисно животно искуство. Надам се да ћу моћи да се вратим на терен и да играм тенис, јер ме тај спорт, уз време проведено са породицом, чини срећним.“

Такође, нема ни дела интервјуа где је објаснио како је уопште дошао на идеју да иде у Мелбурн иако није био вакцинисан.

Новак је у Мелбурну био у имиграционом притвору (Извор: РТС)

„Био сам спреман да не идем у Аустралију, иако обожавам да играм тамо. Схватио сам значај своје одлуке о вакцинацији и да ће бити последица и био сам спреман да не идем. Онда је у децембру стигло циркуларно писмо да они који су имали корону могу да затраже медицинско изузеће“, испричао је Новак.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 16. 2. 2022)

Вечерње новости: Исечени делови интервјуа Новака Ђоковића за Би-Би-Си

Поменути енглески медиј је ТВ аудиторијуму пустио 25-минутну верзију разговора са Нолетом, а „Новости“ су послушале интегрални материјал, који траје 39 минута

Новак Ђоковић је током интервјуа за Би-Би-Си (BBC) говорио о врло озбиљним темама, које су њега и свет спорта чији је владар, задесиле почетком 2022. године, али полусатна емисија коју су пратили милиони – уопште није садржала све што је он приликом тог разговора рекао.

Подсетимо, две седмице након протеривања најбољег тенисера света 16. јануара, Рафаел Надал је победио Данила Медведева у финалу Аустралијан опена и дошао до 21. гренд слем титуле. Једне више него што су освојили и Новак Ђоковић и Роџер Федерер.

Уз то, Ђоковић је тако остао „само“ актуелни владар два гренд слема која и следе, Ролан Гароса и Вимблдона. Управо је и о њима, поред осталих тема, говорио у опширном интервјуу за британски јавни медијски сервис, истакавши да је спреман да не игра на та два велика турнира ако му се као услов постави вакцинација против SARS-CoV-2 типа корона вируса.

Новак Ђоковић (Фото: Tviter/@BBC)

Новак Ђоковић је током интервјуа за Би-Би-Си нагласио да „држи свој ум отвореним“ да се вакцинише у будућности, али…

Поменути енглески медиј је ТВ аудиторијуму пустио 25-минутну верзију разговора са Нолетом, а „Новости“ су послушале интегрални материјал, који траје 39 минута.

И, управо на нашим страницама можете да видите које је то делове Би-Би-Си решио да не емитује британској, а може се рећи и светској јавности:

1. „Волим Аустралију“

Новак је упитан „Да ли је све ово што се десило утицало на тебе?“, а одговорио је овако:

Новак Ђоковић (Фото: Tviter/@BBC)

Наравно да јесте утицало! Једини разлог због ког сам хтео да идем у Аустралију је Аустралијан опен. Турнир на коме сам био најуспешнији. Ја волим Аустралију. Највеће резултате које сам остварио, тамо сам остварио. Тај терен у Мелбурну… Мислим, одувек сам имао сјајан однос са тамошњим људима, а резултати сведоче како сам се осећао. Јако је чудан осећај… Мислим, одувек сам поштовао правила, спроводио све неопходне протоколе који су од мене тражени да бих допутовао тамо, па сам био тужан што сам морао да одем.

2.  Ђоковић уопште није хтео у Аустралију!

У видео-емисији, могао је да се види само део Новаковог одговора на питање како види то што су у Аустралији многи били убеђени да је „овај момак умислио да је изнад правила“. ТВ гледаоци су могли да чују како је Ђоковић изговорио да је „Аустралија била под тешким мерама“, да разуме људе због тога, да разуме фрустрације према њему и целој ситуацији,  те да би волео да им каже – да се увек држао правила. Али, ТВ гледаоци нису могли да чују следеће реченице. А неке од њих су биле потпуно непознате светској јавности до сада:

Ја сам био спреман да не одем у Аустралију, колико год ја волео ту земљу, колико год волео да играм тамо. Била је то веома тешка одлука. Јер, схватио сам да са одлуком (о вакцинацији) коју сам донео, знао сам да ће бити и последица. А последице су – да не идем у Аустралију. И, био сам спреман на то! А онда се десило да је у децембру, мислим да је друга недеља децембра била, стигло циркуларно писмо да они који су недавно имали Ковид могу да затраже медицинско изузеће од обавезне вакцинације за долазак у Аустралију…

3. „Људи не знају зашто сам депортован“

У ТВ емисији Би-Би-Сија се није могло чути ни следећа констатација, као и Ђоковићев коментар који је уследио:

„Новаче, многи не знају да су твоја медицинска документа, анонимно, прегледале две независне аустралијске комисије, а да је то потпуно одвојено од путничке декларације, на којој се поткрала једна људска грешка…“

Видите, та грешка на документу за добијање визе није направљена намерно. То су прихватили и Савезни суд и сам аустралијски министар за имиграције. Заправо, оно што људи вероватно не знају, то је да ја нисам депортован из Аустралије зато што нисам вакцинисан, или зато што сам прекршио нека правила, или због грешке у захтеву за визу. Све је то потврђено и одобрено од стране Савезног суда Аустралије и министра за имиграције. Разлог зашто сам депортован из Аустралије је што је министар за имиграције искористио своје дискреционо право да ми откаже визу јер је мислио да бих могао да створим неко антиваксерско расположење у држави или граду. А ја се са тим ставом уопште не слажем.

Новак Ђоковић (Фото: Tviter/@BBC)

Недуго затим уследило је још једно питање, које није емитовано у видео-верзији интервјуа:

„Грешка у формулару за визу је некима деловала као да се ти и твој тим поигравате с правилима?“

Разумем да људи мисле да сам… (осмех) када се хронолошки посматрају ствари које су једине и имали прилику да виде, могли су да помисле сам ја можда прекршио правила, да сам урадио нешто што не треба, али сам ја увек радио оно што је требало. Знате, у Шпанију сам ушао нормално, прошао кроз имиграциону зону носећи свој пасош, била је ту и моја породица… Био сам тамо на јавним местима, током тих седам до десет дана колико смо тамо боравили. Да, формулар за визу је садржао грешку (да није путовао непосредно пред долазак у Аустралију, прим. прев.), али то је била ненамерна грешка, људска грешка, особе из мог тима. Имам око себе људе који су задужени за логистику, попуњавање докумената. А особа која је то урадила, тиме се бавила много година. Она је, просто, штиклирала погрешно поље на формулару. Као што сам рекао раније, и Савезни суд и министар за имиграције су потврдили да то није била намерна грешка, већ људска, а то није утицало на моју депортацију из Аустралије.

4. Бомбардовање Југославије/Србије 1999.

После признања да је спреман да плати цену у виду неиграња на гренд слемовима, ако је обавезна вакцинација неопходан услов, Новак је упитан одакле му толика убеђеност у важност детаља о телу. Само прве две реченице су пуштене у телевизијски етар, а почев од речи „А на тим путовањима“ – гледаоци нису могли да чују комплетан Ђоковићев одговор. А он је гласио овако:

Фото: И. Маринковић

Одакле долази то?  Можда има везе с мојим одрастањем. Током 90-их, кад сам почео да играм тенис, имали смо два рата, санкције, чекања у редовима… Тежак период за мене, моју породицу… а ја почео да играм не баш јефтин спорт. На путовања сам често ишао сам. А на тим путовањима (овај део гледаоци нису могли да виде, прим. прев.) сам морао брзо да одрастем, да не зависим од других, јер нисам могао да путујем са оцем, са члановима породице, тренером… На многе турнире сам путовао заиста сам. Од најраније младости сам постао самосталан и мислим да ми је то помогло да изградим свој карактер, и то врло млад. Држао сам се оног што је битно, па чак и када су бомбе летеле над нашим главама. Рецимо, те 1999. када сам био 12-годишњак, а трајало је то (бомбардовање) неколико месеци, ми смо већ после недељу, две излазили да играмо тенис по цео дан, иако су бомбе стварно падале. Нисмо тада имали часове, школе нису радиле, па смо се радовали тенису. На та времена се не осврћем с неким бесом, фрустрацијом… Не, ја сам захвалан на том искуству, јер ме је та ситуација учинила да много више ценим оно што имам. И мислим да је то много утицало на мој карактер и како се и дан данас држим у овом и оваквом животу.

5. Обраћање народу Аустралије

Гледаоци Би-Би-Сија нису могли да виде ни следеће питање, као ни Ђоковићев одговор, а „Новости“ вам и то преносе од речи до речи:

„Новаче, молим те да се сада директно обратиш народу Аустралије. Знаш да су они спортска нација, воле спорт, милиони њих су те сместили у своја срца, као да си њихов шампион, и то годинама. Али, као што си ти рекао, они су имали можда и најоштрије Ковид-мере, са најоштријим режимом у свету. И, онда виде госта из друге државе, који покушава да тамо дође без вакцине. Можеш ли да схватиш зашто је толико много Аустралијанаца било сада против тебе?“

Фото: EPA/DARREN ENGLAND

Да. Могу, и разумем, после свега кроз шта су прошли… а свестан сам и да многи Аустралијанци нису могли ни да се врате у сопствену земљу, због рестрикција. И, онда се појављују тенисери који, ето, могу да дођу. Волео бих да им кажем да сам ја … да сам ја увек поштовао правила и придржавао их се. Разумем ја политичаре, власт у Аустралији која стално говори „правила су правила, и то за све“, али постоји погрешна перцепција да сам ја покушао да користим свој привилеговани статус да на силу одем тамо. А то није никада био случај, рекао је Ђоковић.

6. „Нису ми дали да причам са избеглицама у хотелу!“

На питање „Како је било у имиграционом хотелу?“, Ђоковић је одговарао два-три минута. Али, гледаоци ТВ емисије могли су да чују само следеће: „Дефинитивно није било пријатно. Али, не желим да седим овде и жалим се на услове, јер сам тамо био око седам дана, неки су тамо годинама“.

Тог тренутка је „исечен“ остатак одговора на питање, а „Новости“ вам доносе и како је он гласио. Тим пре, што је Ђоковић открио неке потпуно непознате детаље о томе шта му је било дозвољено, тј. забрањено док је био у поменутом „хотелу“.

Фото: Танјуг/АП

Неки су тамо годинама. Девет година чак, неке избеглице! Ја сам дефинитивно хтео да се сретнем са њима, али нисам био у прилици! Није ми било дозвољено да напуштам собу! А онда је то што се тамо дешава постало глобални проблем. Знате… Сећам се, када сам био амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а, а дешавала се криза у Сирији, на Блиском Истоку, хиљаде и хиљаде људи је пролазило кроз моју земљу. Ми смо их, као део УНИЦЕФ-а, посећивали, нарочито децу која су била само са мајкама. То је био невероватно емотиван моменат за мене, тим пре што сам и сам из земље која је и сама имала много избеглица, јер је много људи током рата и ембарга изгубило своје домове, своје ближње. Тако да ме је и оно што људи у мелбурнском имиграционом центру доживљавају дубоко погодило. Моје патње су биле ништа наспрам њихових, истакао је Новак Ђоковић, који је нешто касније додао и реченицу, такође исечену из ТВ интервјуа:

Није било лако, али је искуство било врло корисно, животно важно. Стварно се надам да ћу моћи да играм, јер тенис ме, уз боравак с мојом породицом, чини најсрећнијим.

7. „Деведесете су биле тешке за Србе и цео регион“

Када је новинар британског јавног сервиса цитирао шта је породица о Новаку причала док је трајала драма у Аустралији, то је завршио питањем – колико су се Ђоковићи жртвовали за њега. Тај одговор није био доступан гледаоцима Би-Би-Сија, а гласио је овако:

Нема сумње да су њихове жртве и њихова спремност да се одрекну својих сопствених интереса зарад мојих, разлог због ког ја данас и седим овде с вама. У супротном, то не би био случај. Увек себе подсећам себе на то: јако сам им захвалан јер знам колико је тешко било, не само њима, већ свима (тих година) у овој земљи и овом региону. Деведесете су биле тешке за Србе, за људе у Хрватској, Босни… За све у региону. Била су то тужна времена, није се знало шта сутра доноси, а ја питам, као петогодишњак, оца да ми купи тениски рекет (смех). А то је био велики захтев. Мислим, можда тај и није толико велики колико је било када сам почео да тражим све више и више. Тенис је скуп, а моји родитељи то никада нису играли. Мој отац је био професионални скијаш, био је и фудбалер, упознао је моју маму као ски-инструктор, а моја мајка је дипломирала на београдском факултету за спорт. Потичем из спортске породице, али нико од њих није дотакао тениски рекет пре мене, тако да су они дефинитивно разлог за ово докле сам стигао.

8. По чему Новак Ђоковић жели да га памте?

Интервју Новака Ђоковића за Би-Би-Си је завршен питањем о томе шта мисли да ће бити његова заоставштина у тенису.

Новак Ђоковић (Танјуг/АП)

Гледаоци су могли само да чују „Благословен сам невероватним резултатима током каријере, надам се да ћу моћи да обарам још неке рекорде, али то није најважнија ствар зашто играм тенис. Играм га јер још увек осећам повезаност са унутрашњим дететом, четворогодишњаком који је узео рекет и рекао хоћу ово да играм цео дан. И данас одлазим у мој центар и тамо сам играч и тренер и ментор и ту проводим највише времена кад сам у Србији“.

„Новости“ вам откривају да је одговор, заправо, гласио овако, од речи до речи:

Волео бих да ме људе памте као особу која је на терену показивала колико воли овај спорт. Као неког аутентичног, који се није либио да покаже те емоције на терену. Наравно, нисам поносан када поломим рекет, то не волим да урадим, јер знам да ме гледају и многи млади људи, а причали смо о већ о узорима. Тога сам веома свестан. Када ми на терену „пукне филм“, не само да сам тим понашањем њих (младе) изневерио, већ пре свега себе самог. Ја не желим да изађем на терен да би ми попустили живци, наравно, али се и не плашим да кажем да ми је искрено жао што се то десило. Замолим тада и за опроштај. Искрено. И идем даље. Волео бих да ме људи памте и као неког ко је тенис користио као платформу да шаље поруке о неким другим важним стварима, као што су образовање, здравље, општа добробит, неке ствари које су ми битне. Благословен сам невероватним резултатима током каријере, надам се да ћу моћи да обарам још неке рекорде, али то није најважнија ствар зашто играм тенис. Играм га јер још увек осећам повезаност са унутрашњим дететом, четворогодишњаком који је узео рекет и рекао хоћу ово да играм цео дан. И данас одлазим у мој центар и тамо сам играч и тренер и ментор и ту проводим највише времена кад сам у Србији. На крају крајева, све што сам урадио је узалуд, ако нисам то поделио с младим генерацијама, закључио је Новак Ђоковић интервју за Би-Би-Си. Интервју, који није у целости пуштен светском ТВ аудиторијуму, али сте управо били у прилици да видите све оне делове које други нису.

Опрема: Стање ствари

(Вечење новости, 16. 2. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. British Bulshit Corporation , posrbljeno:
  Engleska Fabrika Laži i Paralaži , iliti KRATKO
  Engleska Propaganda .

  Što se tiče Novaka Srbina Đokovića , NIKADA mu neće
  OPROSTITI , što je ODBIO da postane „građanin“
  njihove TKZV. Imperije , zvane :
  Litl Britania , posrbljeno ;
  Mala Engleska , i što je time pokazao da ga nemogu
  KUPITI .

  Oni ( Englezi ) , znaju samo u zadnjih 400-tina godina ,
  da KUPE ( jeftino ) , ili OPLJAČKAJU , i prodaju
  SKUPO .

  Toj TRGOVINI , dolazi KRAJ .

  Svetski prostor za : PLJAČKU I PROPAGANDU , na koju su NAVIKLI , im se SMANJUJE , DO BOLA .

  I da Srbi i Srpkinje NIKADA ne zaborave , činjenicu da
  TKZV . BBC , sve i da HOĆE , da napravi jedan
  DOKUMENTARAC , o TKZV. British Museum ,
  pokazalo bih se da u “ njihovom muzeju “ NEMA NI JEDAN PREDMET , ISKOPAN NA NJIHOVOM OSTRVU ,
  zašto , pa zato što su NAĐENI , svugde drugde gde su
  Englezi BILI TURISTI , u zadnjih 400-tine godina.

  Tek toliko o Bi Bi , Bi Bi , BBC opet ja posrbljeno :

  ONOMATOPEJA , trubi , trubi i samo ti trubi .

  16

Оставите коментар