Вјоса Османи: Не треба нам столица у УН ако ће део државе стално желети да се отцепи

Косово има срећу да су САД након бројних састанака јасно ставиле до знања да неће подржати ниједну Републику Српску, ниједну посредничку власт или извршну власт, рекла Османи

Вјоса Османи (Фото: balkanplus.net)

Председница Косова Вјоса Османи изјавила је да институције Косова неће дозволити оснивање Заједнице општина са српском већином, која угрожава функционисање Косова.

Она је у интервју за јавни сервис РТК рекла да када је реч о Заједници општина са српском већином има исти став који је имала 2013. године, када је у Бриселу гласала против тог споразума.

„Асоцијација предвиђена Бриселским споразумом је међу најштетнијим документима у погледу суверенитета и унутрашње функционалности Косова. Али, добро је што га је Уставни суд забранио као таквог, али штета и даље траје јер у неким случајевима још увек има људи у ЕУ који захтевају да се примењује онако како је потписано у Бриселу“, казала је Османи.

Према њеним речима, Косово има срећу да су САД након бројних састанака јасно ставиле до знања да неће подржати ниједну Републику Српску, ниједну посредничку власт или извршну власт.

Вјоса Османи: Нећемо дозволити формирање ЗСО

„Ово је један од најважнијих догађаја у погледу Асоцијације. Не може постојати модел који нас води ка босанизацији Косова, модел који даје извршна овлашћења и ствара асоцијацију као трећу власт и модел који Косово чини нефункционалним јер нам на крају не треба столица у УН ако смо ми држава потпуно пропала изнутра, држава која не функционише и држава чији ће део увек желети да се отцепи“, навела је председница Косова.

Она је рекла да чак ни Ахтисаријев пакет нигде не каже да општине са српском већином могу да се удруже како би створиле трећи ниво власти, која ствара дисфункционалност, која одузима суверенитет са националног нивоа и која сутра или прекосутра може да се претвори у Републику Српску.

Додала је да се о белгијском моделу који се спомиње као могуће решење за формирање ЗСО, никада није разговарало и као таквом није прихваћено и да се неће разговарати о било каквој аутономији за косовске Србе са севера земље.

„Асоцијација је увод у поделу и користи се за дефункционализацију Косова“, казала је Османи.

Признала је да постоји интензивирање дијалога Приштине и Београда, позивајући се на недавне посете европских и америчких емисара.

Габриjел Ескобар (Фото: Амбасада САД у Србији)

Говорећи о посебном сусрету са Габријелом Ескобаром, она је рекла да је реч о билатералном састанку на коме се разговарало о дијалогу и односима Косова и САД.

Негирала је да је на том састанку било речи о било каквој америчкој црној листи за санкције политичким личностима на Косову.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 11. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар