Политика: Малтретирање, силовање и расизам у Рио Тинту

Нисам схватио колико малтретирања постоји у компанији, а друго да је прилично системско – питања малтретирања, сексуалног узнемиравања и расизма, каже извршни директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм

Извор: vaseljenska.net

Компанија „Рио Тинто” објавила је извештај који указује на широко распрострањено малтретирање, узнемиравање и расизам у овом глобалном рударском гиганту, укључујући 21 притужбу о силовању или покушају силовања или сексуалног напада у последњих пет година, јавља Ројтерс.

Скоро половина свих запослених који су одговорили на екстерну ревизију културе на радном месту, а коју је наручио Рио Тинто, рекло је да су били малтретирани, а да је расизам уобичајен у бројним областима.

Извршни директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм рекао је да су резултати „узнемирујући” и да ће компанија применити свих 26 препорука из извештаја бивше аустралијске комесарка за полну дискриминацију Елизабет Бродерик.

“Мени је то двоструко отворило очи. Нисам схватио колико малтретирања постоји у компанији, а друго да је прилично системско – три питања малтретирања, сексуалног узнемиравања и расизма… то је изузетно узнемирујуће”, рекао је Стаусхолм за Ројтерс.

Рио Тинто је покренуо ревизије у марту прошле године, недуго након што је Стаусхолм преузео челну функцију у светлу широко распрострањене реакције против компаније, а након што је уништила 46.000 година старе пећине у клисури Јукан како би проширила рудник гвожђа.

Више од 10.000 запослених, скоро четвртина од 45.000, поделило је искуства и ставове за студију.

Извештај је открио да је скоро 30 одсто жена и око седам одсто мушкараца искусило сексуално узнемиравање на послу, а 21 жена је пријавила силовање или покушај силовања или сексуалног напада.

Расизам је био “значајан изазов” за запослене на многим локацијама. Људи који раде у земљи различитој од њиховог рођења искусили су високе стопе расизма, док се скоро 40 одсто мушкараца који се изјашњавају као Абориџини или становници острва Торесовог мореуза у Аустралији суочило са расизмом.

“Осетио сам расизам у сваком кутку компаније”, анонимно је рекао један запослени.

Извршни директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм (Извор: Нова.рс)

Рио Тинто је рекао да ће се реформе фокусирати на посвећеност руководства стварању безбедног и инклузивног радног окружења, укључујући повећање разноликости унутар компаније. То би такође осигурало да су удаљени објекти компаније безбедни и олакшало особљу да означи неприхватљиво понашање.

“Јасно је да много више треба да се уради да би се осигурала безбедност радника у сектору ресурса”, рекао је Овен Витл, секретар синдиката ВА, који представља преко 30 радничких група које имају више од 150.000 чланова у Западној Аустралији.

“С обзиром на то да скоро половина радне снаге пријављује малтретирање, јасно је да су они изневерили раднике током дужег временског периода и да морају да ураде много више да спрече узнемиравање и малтретирање на радним местима”, рекао је Витл, преноси РТС.

Извештај из Рио Тинта долази уочи објављивања другог извештаја владе Западне Аустралије о сексуалном узнемиравању у рударским камповима у држави која обезбеђује више од половине светских залиха гвоздене руде.

У поднесцима о истрази наводи се да је сексуално узнемиравање било распрострањено у рударским камповима у Западној Аустралији, која је дом рудницима глобалних фирми, укључујући БХП груп, Рио Тинто и Фортескју.

Министарка у Западној Аустралији, Рита Сафиоти, рекла је за аустралијски Еј-Би-Си њуз да је веома узнемирена бројем оптужби.

“Желите да се сви осећају безбедно на радном месту. Посебно у оним областима где сте мало више изоловани од пријатеља и породице и желите да имате највећу заштиту од таквог понашања”, рекла је Сафиотијева.

У извештају из 2020. године, истраживање Аустралијске комисије за људска права о сексуалном узнемиравању открило је да је 74 одсто жена у рударској индустрији искусило неки облик сексуалног узнемиравања у последњих пет година, делом због родне неравнотеже.

Скоро 80 одсто радне снаге Рио Тинта су мушкарци.

“Стварање безбедне радне културе охрабриће људе свих различитости да напредују у нашим организацијама”, рекла је за Ројтерс Кели Паркер, аустралијски извршни директор Рио Тинта.

Запослени у Јужној Африци су искусили највећу стопу расизма. Говорили су о учесталости расизма и његовом утицају на самопоуздање, самопоштовање и радни учинак.

Ана Брнабић: Ако Рио Тинто буде тражио одштету, спремни смо да се боримо

“Рио је компанија оријентисана на белу расу”, рекао је један запослени, наводи се у извештају.

Из Рио Тинта је наведено да је извештај дошао у кључном тренутку када се културе на радном месту мењају, имајући у виду глобалне покрете, као и аустралијску истрагу о уништавању у клисури Јукан.

Стаусхолм је рекао да је Јукан изазвао највећу промену у руководству у историји Рио Тинта и да нови тим жели промене.

“Ради се о томе да сада искористимо тренутни моментум и покушамо да брзо усмеримо акције, јер их не можемо мењати из дана у дан”, казао је Стаусхолм.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар