Југослав Кипријановић: Нова правила на Фејсбуку – још већа цензура

Изгледа да је суштина нове Фејсбукове цензуре у немогућности да понудите плаћени садржај корисницима које интересују теме као што су религија, црква или хришћанство, православци, католици, муслимани

Извор: iFam News – Србија

Сви који користе Фејсбук рекламе за своје пословне или друштвене активности од 19. јануара 2022. обавештени су о новим правилима, која ће дефинитивно ступити на снагу за сва „бустовања” на овој најпопуларнијој мрежи од 17. марта 2022.

Реклама по новом кроју

Наиме, нова политика оглашавања на Фејсбуку од сада не дозвољава да, приликом одабира публике којој желите да прикажете свој оглас, изаберете опције као што су рецимо: „конзервативац” или „републиканац”. Додуше, не можете да изаберете ни „демократа” или ” „либерал”, као ни „ЛГБТ”, а све под објашњењем да су теме којима се циља оваква публика осетљиве са аспекта грађанских права.

Дакле, иако неко отворено дефинише свој политички став на свом Фејсбук профилу, такав профил више не може бити легитиман циљ за оглашивача.

Нова заповест за ФБ рекламе: нема више конзервативаца и либерала (Извор: iFam News – Србија)

Питање је зашто би неком оглашивачу на Фејсбуку било забрањено да нуди садржај некоме ко се јавно изјаснио у опису својих интересовања да га таква тема занима?

Обамин човек – Фејсбуков „Велики брат”

Изгледа да одговор можемо наћи у потезима новог потпредседника Фејсбука, Роја Остина, који је бивши Обамин службеник.

Рој Остин, потпредседник за грађанска права за Фејсбукову матичну компанију Мета, обећао је да ће сузбити „дезинформације” и наводно дискриминаторно понашање које се може пронаћи на овој друштвеној мрежи.

„Живимо у времену и друштву у ком постоје људи који шире очигледне неистине”, рекао је Остин у интервјуу за Аксиос.

Према писању Ејлана Еванса из Дејли колера, Остин, који је примљен у јануару 2021. године, по професији је адвокат и раније је радио у Обаминој администрацији као заменик помоћника председника у Канцеларији за урбана питања, правосуђе и могућности. Овај руководилац из Фејсбука рекао је да га је могућност да утиче на промене путем огромног домета и утицаја који Фејсбук има, убедила да се придружи компанији.

Рој Остин (Илустрација: Shoshana Gordon/Axios; фото: Meta)

„У почетку нисам био заинтересован”, рекао је Остин. „Али подстакло ме је то да је реч о компанији која допире до 3,5 милијарди људи, и осетио сам да је то невероватна прилика да макар мало окренем дугме ка правди.”

Да узмемо да је заиста фер да нема политичког таргетирања, а знамо да није, јер ни остали медији нису фер распоређени за све политичке опције, јасно је да реч о новој цензури која је почела да се примењује на овој друштвеној мрежи. Какве год да су и са свим својим мањкавостима, друштвене мреже су једини колико-толико слободан простор за изношење слободног мишљења. Али докле?

До 17. марта, ако не промените неке од категорија интересовања које су постале спорне, ваше активне рекламе биће наплаћиване двоструко више по сваком клику. Па изволите, трошите своје паре на рекламе на Фејсбуку!

Верујете у Бога? Превише осетљиво за Фејсбук!

Ипак, изгледа да је права суштина ове нове Фејсбукове цензуре у немогућности да понудите плаћени садржај корисницима Фејсбука које интересују теме као што су религија, црква или хришћанство, православци, католици, муслимани итдЗа ново руководство Фејсбука, јавно изјашњавање о религији превише је осетљиво питање да бисте се обратили оним људима на Фејсбуку које нека религиозна тема интересује – и то све за ваш сопствени новац.

Без верских обележја, молим! Цензура на примеру укидања могућности рекламе намењене римо-католицима у Пољској (Извор: iFam News – Србија)

Како пише Еванс, Остинов тим такође ради на имплементацији бројних функција које је препоручила „Ревизија грађанских права”, наручена 2020. Оне укључују неке функције дизајниране да мере и упореде искуство корисника који припадају различитим расама и других група (читај верских) којима се „утиче на грађанска права”.

И, наравно, п(л)андемија

Остин је такође рекао да ће заузети чврст приступ модерирању садржаја, укључујући и питања везана за дезинформације о здрављу и ковид-19.

„Опет, желим истину. Вакцине делују. Вакцине спасавају животе. То је истина”, рекао је Остин за Акиос.

Истина? Једна је Истина. Код Истине нема цензуре, напротив.

Југослав Кипријановић (Фото: Н1)

А, ви, како сте?

Опрема: Стање ствари

(iFam News – Србија, 1. 2. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар