Бранкица Јанковић и Зорана Михајловић: Опасна иницијатива за забрану абортуса у Србији

Шта је следеће? Да нам се деси Пољска и да жене умиру, јер им је забрањено да абортирају чак иако то угрожава њихов живот? Људи, оставите наше стомаке на миру, поручила Зорана Михајловић

Извор: Глас Америке

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је у четвртак да је иницијатива за забрану абортуса забрињавајућа и опасна, посебно имајући у виду да се ова акција са интернет портала и друштвених мрежа, пренела на полемику у јавности.

Такве активности су у директној супротности са Уставом Републике Србије, јер према члану 63 свако има право да слободно одлучи о рађању деце, док Породични закон одредбом 5 прописује да жена слободно одлучује о рађању, наводи се у саопштењу које је пренео ФоНет.

Право на абортус је цивилизацијско достигнуће, а репродуктивна права и слободе спадају у корпус људских права која не смеју бити доведена у питање, јер је абортус у Србији легалан и дозвољен, подсећа Јанковић.

Бранкица Јанковић (Извор: НСПМ)

Посебно треба истаћи да телесна аутономија подразумева да жена сама доноси избор о свом телу, с обзиром да је чланом 23 Устава загарантована неповредивост физичког интегритета.

Јанковић указује да су такве акције штетне, воде у беспредметне полемике и збуњују, па чак и застрашују жене. Фокус и пажња читавог друштва треба да буде едукација жена и мушкараца, поред осталог и о контрацепцији и абортусу, који пре свега из здравствених разлога не треба да буде коришћен као контрацептивно средство.

Од изузетне је важности радити на подизању свести и знања о репродуктивном и сексуалном здрављу и жена и мушкараца, а посебно деце и младих, закључује повереница.

Михајловић: Оставите наше стомаке на миру

И председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност Зорана Михајловић најоштрије је данас осудила и оценила као опасну и крајње неприхватљиву кампању за забрану абортуса.

Зорана Михајловић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Право на абортус је лично право сваке жене и ничије друго. Нико нема право да се меша у то. Реч је о једном од основних људских права која штити и Устав Србије и сваки покушај угрожавања права жена је недопустив, наводи се у писаној изјави Михајловић, која је и потпредседница Владе Србије и министарка за рударство и енергетику.

Она је осудила сваки покушај да неко други одлучује о телу жене, као и да се жене због тога стављају на стуб срама.

Ограничавање права на абортус је не само напад на демократију већ може директно угрозити животе и здравље жена. Шта је следеће? Да нам се деси Пољска и да жене умиру, јер им је забрањено да абортирају чак иако то угрожава њихов живот? Људи, оставите наше стомаке на миру, поручила је Михајловић.

Пољска: Абортус готово забрањен

 

Истакла је да је право сваке жене да одлучује о свом телу и репродуктивном здрављу и свако уплитање у то је недопустиво и говори о свеприсутном патријархату, у којем је женина обавеза да рађа, па и по цену свог здравља.

Оно што је потребно јесте едукација, пре свега младих, о томе како могу да имају сигуран сексуални живот и како да брину о свом здрављу, рекла је Михајловић.

Реакција две званичнице институција у Србији долази дан након што је у централној београдској пешачкој зони, у Кнез Михајловој улици, постављен пулт Иницијативе за забрану абортуса, где активисти позивају пролазнике да потпишу иницијативу.

Извор: Твитер

За сада није јасно ко стоји иза те иницијативе, будући да на сајту и налозима на друштвеним мрежама који промовишу ову иницијативу каже да Иницијатива окупља „све људе добре воље заинтересоване да помогну различитим активностима и доприносима у остваривању услова за коначну законску забрану абортуса у Скупштини Србије“, без навођења ни једног имена.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 10. 2. 2022)


ИСПРАВКА: Претходна верзија је у наслову погрешно наводила да је презиме поверенице Јовановић уместо Јанковић. Хвала Фејсбук коментатору @Михаило Алић на указивању на грешку (15. 2. 2022. у 13:53).Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

8 replies

 1. 1) Наравно да свако има право да са својим телом и животом ради шта хоће, али нема право да то ради са другим људским бићем!
  Ја сам родитељ троје деце и од првог тренутка сазнања о трудноћама сам осећао да та бића која долазе на светло днева јесу животи за себе. Ја и жена смо им дали животе, али нисмо власници тих живота!
  2) Даме и господа који нису створили:
  – пољопривредника не могу бити сити;
  – нити безбедни без сина војника и полицајца;
  – нити здрави без потомака лекара и медицинске сестре; …
  Према томе, ако хоће такве услуге, треба да их плате кроз порез!
  Коме треба дати паре од таквог пореза?
  Онима који су спремни да се одрекну себичних задовољстава и живот посвете пружању љубави и неге деци.
  3) Мислим да би било разумно да жене (усамљени очеви) које роде и негују од троје деце на више, буду третирани као запослени у државној служби и добијају примања спрам броја деце. Жена која роди и негује четворо деце не даје мањи допринос заједници од медицинске сестре, она са седморо деце није мање корисна друштву од судије,… и треба им дати и такве државне плате!

  Шта мислите о томе?

  29
  4
 2. Да ли ове паметнице знају да је сваки абортус убиство?Да ли су можда некад чуле да је Господ рекао:“Рађајте се и множите и напуните земљу“а не убијајте своју децу.

  27
  2
 3. Што су нам паметнице ове „ лепотице“. Жена једина може да одлучи да ли ће да убије нејако створење. Ја колико знам за дете је потребно двоје и искључиво Господ може да га подари. Са друге стране , по овим лепотицама, кад је вакцинација у питању ту жена нема никакво право . О њеном животу одлучује једино држава доношењем уредбе. Велике ли памети , свака част . Зато су обе на функцијама.

  29
  1
 4. Не говоре оне од своје памети, него од папагајске ревности — све те пароле, типа „government, out of my uterus“ долазе са Запада, има неколико деценија, и прежвакане су стотинама пута на разним језицима.

  Дошло време да се и по србски изговоре, а где ћеш бољег мегафона од Гласа јАмерике — е да покажу и наше две како су домаћи задатак научиле. Напамет.

  А ево делића застрашујуће статистике:
  (https://www.johnstonsarchive.net/policy/abortion/ab-serbia.html)

  број рођених број абортуса

  1983 108,003 207,900
  1984 107,036 214,700
  1985 101,929 214,806
  1986 99,419 212,400
  1987 98,279 205,343
  1988 97,471 193,558
  1989 91,270 193,755

  укупно 703,407 1,442,642

  За седам година у Србији је рођено 700 хиљада деце а убијено преко 1 милион 440 хиљада.

  Дакле, на једно рођено два убијена.

  Нацисти су били гори, они су за једног свога убијали 100 Срба.

  Али шта рећи за мајке — на једног свог РОЂЕНОГ убију двоје, такође својих!

  И још страшније поређење — Јасеновац 700 хиљада усмрћених Срба за четири године, а Србија (у СФРЈ) од 1983-ће до 1986-те, 850 хиљада абортуса!

  Нису ту само мајке одговорне, него и очеви, што је друга тема…

  Да ли би нешто, и шта би на ово рекле у тексту поменуте паметњаковићкиње!?

  21
  1
 5. Занимљиво је да се овакве „иницијативе“(забрана абортуса) и „дешавања“(„Српчад“) јављају скоро искључиво у предизборном периоду, док их између избора нема, или ако их има, онда се „процесуирају“. А међувреме је испуњено „сарадњом с међународним фактором“ по свим питањима на штету националних интереса. Знала је Пешићка још онда зашто је подржала овога или о полазницима обуке за манипулацију јавним мњењем једне немачке фондације. „Другосрбијанци“ имају много поштенији однос према свом бирачком телу, јер неодступно све време „гурају“ своју наопаку агенду без обзира на неприхватање знатно већег дела друштва. Очигледно је да у ово предизборно време неко себе жели представити „патриотом“, и“уштинути“ неки глас и са те стране, па кога преваре, преваре.. И док год овакви попут Михајловићке седе у влади јасно је да је Србија у колонијалном, а не полуколонијалном статусу како неки желе да „умекшају“ причу.

  13
 6. Господе помози, незахвална је ово тема пошто се у нас Срба од почетка брозовштине стално радило на томе да се жена „еманципује“. Шта то значи, па ево један пример. Колико данас млада жена од рецимо 16те године до 30те године, може да упозна мушкараца? Уживо или на интернету? Пар милиона сигурно. Са колико њих ће да спава? Не пар милиона, али свакако ће бити двоцифрен број. То се од времена брозовштине сматра „еманципацијом“, а то је заправо страшан стрес за жене које УВЕК везују сексуални однос за емоције, али и саме су направиле да то тако не буде, кроз „еманципацију“. Постоји разлог зашто се у Србији и на Западу раније планирао брак на селу и у граду и „излазак у друштво“ у вишим класама углавном, грађанског друштва. Жене су као деца, углавном незреле цео живот, велики сањари, тадашње смернице су им помагале да не залутају и да воле првенствено себе, а тиме и своју децу. Како онда да жена данас воли своју децу ако од ране младости не воли себе, дозволи да је развлаче свакојаке њушке по варошици/ граду/ држави и иностранству? Дакле, лечимо узрок.

  7
  2
 7. „Иницијатива за забрану абортуса забрињавајућа и опасна“
  Како у једном, макар номинално демократском друштву, једна иницијатива може да буде опасна? И то каква иницијатива? Ова иницијатива не позива на насиље да би бринула било кога или угрозила било кога – напротив, ова иницијатива позива на спречавање насиља над децом, али и над мајком, јер у медицини су познате тешке последице по здравље мајле која је извршила абортус. Чак и ако мајка одлучи да касније роди дете чак и оно, као у већини случајева, може имати озбиљне здравствене последице. Лично познајем више таквих случајева и не дао Бог никоме таква страдања.

  „посебно имајући у виду да се ова акција са интернет портала и друштвених мрежа пренела на полемику у јавности.“
  Ах, у том грму лежи зец! Опасност је, по ове револуционарне боркиње за убијање нерођене деце, да се све не заврши само ћаскањима на друштвеним мрежама, већ да се можда дође и до неких законских решања која би спречила убијање малих Срба! Ето зашто је то опасно и забрињавајуће и зашто је револуционарна боркиња решила да нам се обрати! Али ето разлога зашто се и ми њој обраћамо…

  Посебно је занимљив мото исписан иза ове достојанствене представнице власи која десном руком прекрива леву (да видимо дакле, шта скрива овај мото):
  „Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима.“
  О tempora, o mores! Достојанство, право, слободу и једнакост немају само они милиони малих немоћних бића који беже од абортивног ножа у утроби мајке, којима је ускраћено право рађања. Сви који се роде су једнаки. Али који се не роде, имају право да буду убијени – зар не?

  „Право на абортус је цивилизацијско достигнуће“
  Као и право на асистирано самоубиство, право да спортиста постане спортискиња и тако као „најјача“ освоји све у женској конкуренцији, право да човек себе прогласи за тигра итд… Каква је то вредност „цивилизацијско достигнуће“? Зар ово није, како је говорио Свети Јустин Ћелијски, „прашумска етика“? Какво је то цивилизацијско достигнуће убијати нерођену немоћну децу? Зар стари и нерођени не спадају у цивилизацију? Зар су цивилизовани само они који могу да уживају – а остали треба да буду одстрањени?

  „репродуктивна права и слободе спадају у корпус људских права која не смеју бити доведена у питање“
  Какво је то право мајке која је слободно ступила у сексуални однос са мушкарцем, затруднила својом вољом, а онда (уз мушкарчев пристанак или без њега), хоће да одстрани људски живот који се зачео у њеној утроби? Какво је то право да се своја слобода оствари путем одузимање и слободе и живота другом бићу, па још свом потомку? Одакле забрана убиства детета од стране родитеља уколико дете има пет, десет или петнаест година, а забрана истог таквог чина уколико дете још није рођено? У чему се тачно састоји разлика? Зашто је једно убиство а друго није?

  „јер је абортус у Републици Србији легалан и дозвољен“
  Управо у томе и јесте суштина иницијативе: абортус, као и свако друго убиство, треба забранити и кажњавати, а за нежељену, али рођену децу, треба да постоје прихватилишта уколико родитељи, који су касно схватили да их неће, не желе да их васпитавају. Можете се не слагати са нечијим постојањем (мада је и то апсурдно и веома штетно за децу), али немате право да им одузмете живот.

  „Истиче да су овакве активности у директној супротности са Уставом, јер према члану 63. свако има право да слободно одлучи о рађању деце, док Породични закон одредбом 5. прописује да жена слободно одлучује о рађању.“
  Нисам стручњак за Устав и било би добро да се стручњаци огласе, али уколико смо могли да изађемо на референдум да бисмо угрозоли скупштинску контролу бирања судија, свакако можемо и да бисмо спречили убијање малих грађана ове све малољудније напаћене земље.

  „Посебно треба истаћи да телесна аутономија подразумева да жена сама доноси избор о свом телу, с обзиром на то да је чланом 23. Устава загарантована неповредивост физичког интегритета, додаје повереница.“
  Избор у вези детета се доноси пре сексуалног чина и, следствено, пре зачећа, а не онда када је дете већ зачето. Уосталом, дете није нека израслина на женском телу да би могло да се сматра интегралним делом женског тела, већ мушкарац подједнако учествује у зачећу. Посебно не треба заборавити да је зачеће велико чудо и да без Божије воље ни мушкарац ни жена, ма колико чврсту одлуку донели и ма колико се трудили, не могу да зачну дете искључиво својим трудом. Зато жена не може о детеубиству да одлучује као о лакирању својих ноктију, силиконима итд… Такође, фитички интегритет нарушава управо абортус, због трауматичних последица абортуса, а не забрана абортуса!

  „Поручује да су овакве акције штетне, те да збуњују и застрашују жене.“
  Штетно борити се против злочина детеубиства! Штетно да се роде зачета деца! Напротив! Застрашујућа је одлука жене да убије своје дете у утроби, да учини оно због чега ће жалити до краја живота, уколико се покаје! Али, дај Боже да се покаје, јер жалост због учињеног греха је пут ка Богу! Али најбоље је грех не учинити, јер сваки грех представља пут у пакао… А пут у пакао је нешто застрашујуће – то је оно што збуњује сваког човека! Онасј ко се бори за живот деце чини добру ствар и хоће жене да ослободи и од греха и од страха и од убиства и од болести.

  „Фокус и пажња читавог друштва треба да буде едукација жена и мушкараца, поред осталог и о контрацепцији и абортусу“
  Наравно, зато и критикујемо ову шумско-етичку-боркињу која би да нам наметне превазиђене и предцивилизацијске дете-убиствене норме понашања. Дакле, фокус и пажња читавог друштва треба да буде образовање мушкараца и жена да је сексуално уздржање једини исправан пут ка „избегавању трудноће“, уколико постоји жеља да се живи у девствености (то је, дакле, у основи, монашки пут), а да, уколико постоји жеља за браком и телесним приближавањем, онда је сасвим природно и нормално и пожељно да се зачну, роде и одгајају деца, која, гле, спадају у људска бића, а управо мото – иза леђа наше боркиње која леву руку крије испод десне –исправно нас учи: „Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима.““

  „Од изузетне је важности радити на подизању свести и знања о репродуктивном и сексуалном здрављу и жена и мушкараца, а посебно деце и младих.“
  Даке, да закључимо, рађање је здраво, а последице абортуса су разне болести. Зато, за забрану абортуса! Свако, баш свако дете има право на живот!

  16
  1
 8. Колико сам разумео ове две (не знам како да их назовем) код абортуса људско биће (жена) МОЖЕ ДА ОДЛУЧУЈЕ а код наметања и присиљавања на експерименталне препарате људска бића (и жене и мушкарци) НЕ МОГУ ДА ОДЛУЧУЈУ!? Због оваквих ПОД ХИТНО морамо ОТЕРАТИ ову гарнитуру издајника, велеиздајника и убица са власти.

  13

Оставите коментар