Французи се уплашили да Руси не узму ДНК Макрона

Извор из Макроновог окружења потврдио је да је председник Француске одбио да уради руски пи-си-ар тест и навео да је Макрон уместо тога урадио француски пи-си-ар тест пре поласка и антигенски тест у Русији

Владимир Путин и Емануел Макрон (Фото: Ројтерс)

ЛОНДОН – Председник Француске Емануел Макрон одбио је захтев Кремља да уради руски тест на ковид-19 пред састанак са руским лидером Владимиром Путином, и због тога је морао да држи дистанцу током сусрета, рекли су за агенцију Ројтерс два извора из Макроновог окружења.

Двојица председника су у понедељак у Москви разговарали о украјинској кризи, а свима је пало у очи да су седели на супротним крајевима огромног стола дугог четири метра.

Поједине дипломате сугерисале су да је Путин можда желео да пошаље дипломатску поруку, али два извора упозната са здравственим протоколом француског председника рекли су британској агенцији да је Макрон имао избор – или да прихвати пи-си-ар тест који би урадиле руске власти и да му буде дозвољено да се приближи Путину или да одбије и да се придржава строге дистанце.

„Нисмо могли да прихватимо да се они домогну председниковог ДНК”, рекао је један од извора, пренео је Танјуг.

Кремљ није одговорио на захтев Ројтерса за коментар ових тврдњи.

Други извор из Макроновог окружења потврдио је да је председник Француске одбио да уради руски пи-си-ар тест и навео да је Макрон уместо тога урадио француски пи-си-ар тест пре поласка и антигенски тест у Русији, који је урадио његов лекар.

„Руси су нам рекли да Путин треба да буде у строгом здравственом мехуру”, рекао је извор.

Гардијан наводи да је у четвртак, три дана након што су се састали Макрон и Путин, руски лидер примио казахстанског председника Касима-Зyомарта Токајева, да се са њим руковао и да су седели близу, одвојени само малим столом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар