Жозеп Борељ сада тврди да Русија неће да заузме Украјину већ да врши притисак

За Русију није важна Украјина. За Русију је важна архитектура безбедности у Европи, нагласио високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност

Жозеп Борељ у Вашингтону (Фото: Бета/АП)

ВАШИНГТОН – Европска унија верује да циљ Русије није да заузме Украјину, већ да само врши притисак на Кијев како би ревидирала безбедносну архитектуру у Европи, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

„За Русију није важна Украјина. За Русију је важна архитектура безбедности у Европи, архитектура коју оспорава. Они су забринути за безбедност и желе да разговарају о томе”, рекао је Борељ у уторак, у обраћању новинарима током посете Вашингтону, преноси Танјуг.

Он је навео и да циљ Москве није да се изврши инвазија на Украјину, већ да се кроз притисак на Кијев дође до разговара о нечему што је за Русију важно, а то је како је нагласио, ширење НАТО и безбедносне забринутости у вези са тим.

„Морамо да узмемо у обзир забринутост Русије и да разговарамо о томе”, рекао је Борељ и додао да су Европска унија, САД и НАТО ангажовани у дијалогу са Русијом на различитим нивоима.

Према његовим речима, ЕУ поздравља посету француског председника Емануела Макрона Москви и иницијативе које су тамо изнете.

„То је веома важна посета. Било је потребно да европски лидер, а Француска тренутно председава Савету ЕУ, отпутује у Русију како би представио наш став, између осталог, о ситуацији у Украјини”, оценио је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ осврнуо се и на недавно усвојену заједничку изјаву Русије и Кине, и поручио да она може да постане темељ за моћан савез, како је рекао, „два ауторитарна режима”, наводи ТАС С.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар