Да ли Хрватска чак и мигранте пристигле из БиХ враћа у Србију?

Портал Индекс подсећа да је насиље хрватске полиције према људима који покушавају да уђу у Хрватску потврђено на снимцима међународне мреже истраживачких новинара настале на граници према БиХ

Фото: Марко Ђурица/Ројтерс

ЗАГРЕБ – Хрватски медији објавили су наредбу коју је 15. октобра прошле године Златко Чачић, заменик команданта станице граничне полиције на прелазу Бајаково, послао својим подређенима, а односи се на враћање  илегалних миграната у Србију.

Док, како наводе, МУП одбија такво тумачење наредбе, особа која је медијима доставила Чачићев мејл тврди да је то „баш то пракса на Бајакову”, односно да се мигранти затечени у зони надлежности других полицијских станица упућују према Србији.

На том делу државне границе је, наиме, према речима неименованог извора, због конфигурације терена људе лако отерати у суседну државу.

Портал Индекс подсећа да је насиље хрватске полиције према људима који покушавају да уђу у Хрватску и, самим тиме, у ЕУ потврђено на снимцима међународне мреже истраживачких новинара настале на граници према Босни и Херцеговини.

Савет Европе: Хрватски полицајци везане мигранте бацали у реку

Заштитница грађана, којој је прослеђено писмо наредбе, наводи да је недопуштено враћање миграната без разматрања индивидуалних околности. Према њеним речима, одвраћање мигранта се мора проводити на начин да не доводи у питање право на азил и на међународну заштиту.

„Ако је пак особа ушла на државну територију не може више да буде одвраћена, већ је нужно провести законом предвиђене поступке, који укључују провођење индивидуалне процене потребе за заштитом”, наводи се у одговору заштитнице грађана.

Указује да враћање миграната без разматрања индивидуалних околности представља такозвани пуш-бек који је „недопуштен јер може довести до повреда бројних људских права особа – попут права на живот, права на азил, заштите од мучења, нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања, заштите у случају удаљавања, протеривања или изручења…“.

Гардијан: Ново брутално насиље хрватске полиције над мигрантима

Хрватски МУП, међутим, сматра да упућене смернице не треба проблематизовати, јер, како кажу, нису дате са највишег нивоа.

У одговору МУП-а се наводи, између осталог, да државна граница према Србији није уређена нити утврђена, те да је циљ датих упутстава био да се, успостави апсолутна контрола над поступањем на граници, а како би оно било у складу с етичким кодексом и свим прописима о исправном ношењу полицијске униформе, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар