Савет Европе: Хрватски полицајци везане мигранте бацали у реку

Република Хрватска мора испунити своје обавезе у погледу људских права и третирати мигранте који улазе у земљу преко границе на хуман и достојанствен начин, наводи се у извештају Савета Европе

Фото: Flickr/Coralie Ferreira

СТРАЗБУР – Комитет за превенцију тортуре Савета Европе (ЦПТ) позвао је Хрватску да предузме одлучне мере и заустави и истражи злостављања миграната од стране хрватске полиције.

У извештају се наводи да су представници Комитета били у ад хок посети Хрватској од 10. до 14. августа 2020. године, посебно дуж граничног подручја са БиХ, како би испитали понашање хрватске полиције, правне гаранције доступне мигрантима, као и ефикасност механизама надзора и одговорности у случајевима наводне злоупотребе полицијских овлашћења.

У документованим сведочењима, објављеним у извештају ЦПТ, наводи се да су мигранти били подвргнути малтретирању од стране хрватских полицајаца, од ударања пендрецима до шутирања и шамарања, јавља Танјуг.

Неколико изјава миграната говори о присили да ходају боси кроз шуму до границе са БиХ и да су бацали „још увек везане мигранте у реку Корану”, која дели Хрватску од БиХ.

Неки мигранти су изјавили и да су их у БиХ враћали „само у доњем вешу или голе”, као и да су у њиховом правцу испаљивани хици из оружја.

Дванаест земаља ЕУ: Због миграната подићи зид или жичану ограду на границама Уније

„Упркос постојећим изазовима, Република Хрватска мора испунити своје обавезе у погледу људских права и третирати мигранте који улазе у земљу преко границе на хуман и достојанствен начин”, наводи се у извештају.

Налази ЦПТ јасно показују да нису успостављени ни ефикасни механизми одговорности за идентификацију починилаца наводних злостављања, нити да постоје смернице Управе хрватске полиције о документовању оваквих операција.

Указује се да је су представници Савета Европе имали потешкоће у сарадњи са хрватским надлежним органима, при чему су им достављане непотпуне информације, а били су и ометани од стране полицијских службеника у приступу документацији неопходној делегацији за обављање мандата Комитета и састављање извештаја.

Милановић: Да мигранте дочекујемо балалајкама

ЗАГРЕБ – Хрватски председник Зоран Милановић оштро је данас критиковао најновији извештај Одбора Савета Европе о поступању хрватске полиције према мигрантима на граници и упитао да ли би Хрватска требало да штити своју границу тако што би илегалне мигранте дочекала балалајкама.

У Извештају СЕ наводи се, између осталог, да су неки мигранти присиљени да ходају боси кроз шуму, а неки су везаних руку били бачени у Корану.

Наводи се и да су неки мигранти су навели да су их враћали у БиХ само у доњем рубљу, а у неким случајевима чак и голе.

Неколико особа је такође изјавило да су, док су ухапшени лежали лицем на тлу, а да су поједини полицајци пуцали у тло поред њих.

Коментаришући извештај Милановић је рекао да је реч о „штеточинама које стално забадају нос и деле лекције”.

Зоран Милановић (Фото: Хина/Танјуг -Т.П.)

„Ти људи нису нормални, таквим арогантним односом према свима угрожавају европски пројект. Ја сам човек с некаквом историјом болести и здравља, дакле с неколико сарадника смо омогућили пролазак преко пола милиона људи кроз Хрватску, дакле имам неку емпатију према томе”, рекао је председник, јавља Танјуг.

Појашњавајући такав извештаје, Милановић је рекао:

„Видите ових дана да издају некакве смернице о томе како треба називати празнике. Нема Божића, него су то празници. Дакле, то све долази из исте прљаве кухиње. Дакле, људи који су са стране, велики идеолози и велики моралисти, свима набијају комплексе мање вредности, сви су сурови, нецивилизовани, дивљи, оно, само што не глођу кости, они знају како је добро”.

Упитао је како да Хрватска заштити своју границу и одговорио:

„Да балалајкама дочекујемо илегалне мигранте? То је немогуће. Дакле, напросто полиција мора применити одређену врсту силе. То се сад догађа и на пољској граници, након ове завршне манипулације Лукашенка”, рекао је Милановић, пренео је хрватски портал Индекс.

Гардијан: Ново брутално насиље хрватске полиције над мигрантима

За себе је рекао да је лево-либерални политичар, али ова кухиња паметњаковића из Брисела, која, како каже, сву традицију коју Европа има покушава да претвори у културу тоталне различитости, је штетна.

„Европа је континент који има своју историју. Божић у Европи је Божић, Ханука је Ханука, Курбан-бајрам је Курбан-бајрам. Кад имате смернице ЕК да се не спомиње Божић…. Шта да се спомиње? Октобарска револуција? Божић је Божић, Европа је културолошки хришћански континент. Темељи доброг и лошег у Европи су хришћански”, рекао је Милановић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Дајте, просим, откуда вам такове бедастоће да Хрвати малтретирају беспомоћне?

    2
    1

Оставите коментар