Поруке Америке и ЕУ из Приштине

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поновио после састанка са Куртијем да „Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају независност и територијални интегритет Косова“

Фото: Sputnik/Алексей Витвицкий

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар бораве у Приштини, где су се састали са премијером и председницом привремених институција Аљбином Куртијем и Вјосом Османи.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поновио је после састанка са Куртијем да „Сједињене Америчке Државе у потпуности подржавају независност и територијални интегритет Косова“, преноси Косово онлајн.

Ескобар је на конференцији за новинаре рекао да САД подржавају дијалог и интеграцију целог Западног Балкана у ЕУ.

„Показали сте да сте солидан партнер, добар пријатељ и на томе вам захваљујемо. За Косово и регион видимо изванредне могућности. Ви сте Европљани, ви сте економски, културно и историјски Европљани. Радили смо са европским колегама да препознамо Западни Балкан као изузетну прилику, а не опасност. Охрабрујемо све стране да виде Западни Балкан као потенцијалног будућег члана. Дијалог има нашу пуну подршку“, рекао је Ескобар.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се „добро осећа што је поново у Приштини“.

Он је нагласио да је ово његова седма посета у својству представника ЕУ за дијалог.

„Овога пута заједно са мојим колегом Ескобаром како би дали јасну поруку да ЕУ и САД раде раме уз раме и деле исту визију за Косово и процес дијалога, као и нормализације односа са Србијом и будућност региона у Европској унији“, рекао је Лајчак.

Рам Буја: Уместо формирања ЗСО разменити територију са Србијом

Он је истакао да је то добра прилика за разговор о будућим дешавањима.

„Ово је била добра прилика да разговарамо о нашим плановима за наредне недеље и месеце и наставићемо разговоре са председником и премијером. Остаћемо овде до среде и надамо се да ћемо имати јаснију слику шта да очекујемо од будућности и како треба да се гради процес“, рекао је Лајчак.

Аљбин Курти поручио је данас да је у разговору са Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком пренео да „косовска влада подржава и да је посвећена преговарачком процесу који се води у Бриселу“, преноси Косово онлајн.

Он је својим саговорницима пренео и одлучност да „уставност, територијални интегритет, суверенитет и законитост остану недодирљиви“.

Курти је рекао да је спреман да одговори на све захтеве свих грађана Косова, а затражио је и помоћ ЕУ за ангажман у НАТО-у и европске интеграције.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи оптужила је данас Београд да „својим неконструктивним приступом“ блокира напредак у дијалогу и не примењује постигнуте споразуме.

Османи је тврдила и да је „листа споразума које Србија није применила дуга“ и поручила како очекује равноправан третман страна у преговарачком процесу, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 31. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар