Летонија: Москва жели да обнови совјетску империју

Инвазија Русије на Грузију 2008. године, њена агресија против Украјине која траје од 2014. године показује намеру да се обнови совјетска империја која је пала 1990-1991, рекао председник Летоније Егилс Левитс

Фото: Спутњик/Сергей Мелконов

Председник Летоније Егилс Левитс сматра да Русија жели да обнови совјетску империју.

„Инвазија Русије на Грузију 2008. године, њена агресија против Украјине која траје од 2014. године показује намеру да се обнови совјетска империја која је пала 1990-1991. године захваљујући покушајима угњетене нације да се ослободи. Руско политичко размишљање се заглавило у категоријама империјализма 19 века, када се величина територије мерила величином окупираних територија, а Европа била подељена на сфере интереса великих сила“, изјавио је Левитс.

Треба истаћи да је руски председник Владимир Путин више пута изражавао жалост што се СССР распао, али никад није показивао жељу за новим уједињавањем бивших совјетских република.

Односи Запада и Украјине пали су на најнижи ниво од Хладног рата због ситуације око Украјине. Запад оптужује Русију да припрема инвазију на Украјину, док Москва то негира и тражи гаранције да се НАТО неће ширити даље на исток.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading