Умјесто оружја Њемачка Украјини шаље шљемове

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко пита „како ли ће Њемачка украјински народ подржати даље – јастуцима?“

Умјесто оружја Њемачка Украјини шаље шљемове (Фото: Printscreen/Bild.de)

Док неке европске земље већ шаљу или разматрају слање оружја Украјини, Њемачка намјерава да „помогне“ са 5.000 шљемова за војнике, а градоначелник Кијева Виталиј Кличко пита „како ли ће Њемачка украјински народ подржати даље – јастуцима?“.

Министарка одбране Њемачке Кристине Ламбрехт казала је након сједнице Одбора Бундестага за одбрану да се ради о јасном сигналу и поруци: “Уз вас смо“.

Она је поздравила поновно покретање разговора о рјешавању украјинског конфликта.

Радимо на томе да се тај конфликт усред Европе ријеши мирним путем – казала је Ламбрехт.

Украјина је у више наврата затражила од европских земаља, а тако и Њемачке, помоћ у оружју како би се одбранила од могућег напада Русије, али је та помоћ одбијана од званичног Берлина.

Украјинска влада затражила је писмом упућеном Министарству одбране Њемачке 19. јануара помоћ у опреми и навела је, између осталог, и потребу за шљемовима и заштитним прслуцима.

Кличко је, међутим, изразио неразумијевање због понашања Берлина.

Немам ријечи за понашање њемачке владе – казао је за дневник Билд и додао: „Министарка одбране очигледно није разумјела да имамо посла са одлично опремљеном руском војском, која у свако доба може започети даљу инвазију Украјине. 5.000 шљемова су виц. Како ће нас Њемачка даље подржати? Можда јастуцима“.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Искра, 26. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар