Дарко Ристов Ђого: Времена која слиједе опет ће најтеже преживјети становник Мегалополиса

Немојте заборавити да су се ка славама и осјећају припадања једном народу људи враћали масовно тек када је Запад спалио сва поља самоидентификације која су homo iugoslavicus-a водила ка њему

о. Дарко Ђого (Извор: ИН4С)

О томе да се свијет промијенио додатно на горе од промјене у америчкој администрацији свакоме ко чита новине не би требало напомињати – агресивност „новог приступа“ није ни на који начин сакривена, пасивно-агресивна болећивост „чувара демократије и људских права“: све више се враћа реторика „заштите западне цивилизације“, „супротстављања руској (и другим) агресијама“ и слично.

Укратко: Запад се убрзано враћа на хантингтоновску парадигму коју је истовремено произвео за домаћу употребу, извозећи у иностранство утисак да је данашњи „грађанин Запада“ тј. Мегалополиса „изнад хантингтоновске парадигме“.

Није, а ако баш хоћете истину: никада није ни био. Одувијек је вјеровао у руску пријетњу и кинеску агресију, у степеновање људи сходно њиховој географској, идентитетској и политичкој удаљености од Запада, као и сходно њиховој политичкој и вриједносној непоћудности политичкој агенди која се прикривала као „вриједносни систем“.
Укратко: вишеполарни свијет се неће формирати без ужасавајуће јаког, можда и ратног отпора једнополарних чувара моћи, „вриједности“, „цивилизације“, „културе“.

Слободан Владушић: Мегалополис и рат против књиге

Сви они који помисле да ће их адидасова тренерка, најк патике, слушање Тејлор Свифт квалификовати да се измакну из олује која долази требало би да питају генерацију мојих родитеља да ли их је оригинална вијетнамка, левиске, мартинке, марлборо, слушање Пинк Флојда могло спасити од олује коју су преживјели.

И ма колико се данас многи подсмијавали наглом повратку коријенима, заборављеним духовним оријентирима, Цркви и народу, вјери и потреби да се нађе смисао у бесмислу свијета који се тада срушио, немојте заборавити да су се ка славама и осјећају припадања једном народу људи враћали масовно тек када је Запад спалио сва поља самоидентификације која су homo iugoslavicus-a водила ка њему.

Зато ће времена која слиједе опет најтеже преживјети становник Мегалополиса.

Опрема: Стање ствари

(Искра/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 25. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Jedino bi dodala u vezi Nike Patike, mada sve the designer odecu prave moderni robovi. Radnici u Hi Shi Min City , Vietnam rade za 20 centi na sat. Tuzno I bolno do neba. Ko Moze to da nisi, da mu bude udobno.

Оставите коментар