Чешки противници вакцинације постављају политичарима вешала испод прозора

На демонстрације прошле седмице антивакцинаши донели су вешала за посланике, а у петак су активно покушали да спрече неколико посланика владајућих коалиција да гласају о изменама закона

Фото: Спутњик/Алексей Витвицкий

ПРАГ – Чешки антивакцинаши, упркос најави попуштања неких санитарних мера, постају све агресивнији, а уз досадашње претње и вербалне нападе на неке од епидемиолога, на демонстрације испред парламента прошле седмице донели су вешала за посланике а мања са истим написом „издајник отаџбине” почели су да постављају политичарима под прозоре.

Председник Моравско-шлезијског региона Иво Вондрак из владајуће конзервативне Грађанске демократске странке открио је таква вешала са омчом испред своје куће у суботу увече, јављају данас чешки медији.

„Тога је све више и више и прати развој ситуације са корона вирусом. Овде су настале поделе антивакцинаши против осталих, за мере и против мера. Мислим да то има везе са усвајањем пандемијског закона у уторак у парламенту”, казао је Вондрак који је изгред пријавио полицији за данашње Право, преноси Бета.

Нова коалициона влада десног центра премијера Петра Фијале предложила је измене пандемијског закона и жели да се њиме руководи у борби против пандемије у којој последњих дана у Чешкој од 10,7 милиона становника дневни прираштаји новозаражених достижу и 60.000, јер премијер и његови министри одбијају строге мере као локдаун, укинули су обавезу вакцинације за старије од 60 година коју је увела претходна влада а не желе да користе ванредну ситуацију да директивно доносе мере без образложења.

На демонстрације прошле седмице антивакцинаши донели су вешала за посланике, а у петак су активно покушали да спрече неколико посланика владајућих коалиција Заједно и Пирати и СТАН да гласају о изменама закона тако што су им послали фалсификовану СМС поруку, наводно од санитарне службе да морају у вишедневни карантин.

Нова чешка влада одустала од обавезне вакцинације против ковида-19

Министарство здравља поднело је кривичну пријаву против непознатог починиоца. Демонстранти пред парламентом имају савезнике у посланичким клупама, јер посланици екстремистичке националистичке странке Слобода директна демократија (СПД) и њихов лидер Томио Окамура иако немају начина да спрече усвајање измена најавили су опструкције у парламенту.

Демонстрације, које су првобитно у јесен 2020. године почели незадовољни угоститељи из иницијативе Цркао пас, због затварања локала у време ванредне ситуације у јесењем таласу и демонстративно су настављали да раде, сада су све више у режији маргиналних екстремистичких и националистичких странака које нису за разлику од СПД ушле у парламент на јесењим изборима, као њихова политичка платформа. Антивакцинаши који себе представљају као борце за слободу а епидемиологе, лекаре и политичаре који воде кампању да се вакцинишу означавају за издајице отаџбине, до сада су протестовали против локдауна, ванредних ситуација и подстицање вакцинације тако што су невакцинисаним недоступне неке услуге и улазак у угоститељске објекте или хотеле.

Синоћ на демонстрацијама у Прагу и у походу центром града где се окупило око 6.000 антивакцинаша захтевали су међутим потпуно укидање свих санитарних мера, тражили да се баш све укину, чак и ношење заштитне маске, јер наводно угрожавају њихова људска права и слободе, као и пандемијско закон.

У Чешкој антивакцинашка сцена иако јако гласна и све агресивнија када већ званичници као директорка Санитарне службе или шеф Лекарске коморе због претњи имају заштиту полиције ипак је малобројна.

У земљи од 10,7 милиона становника вакцинисало се 6,78 милиона са две дозе, 3,7 милиона добило је и трећу дозу и према мишљењу стручњака то је један од главних разлога зашто су дневни прираштаји новозаражених у десетинама хиљада ових дана а у болницама је свега 2.000 корона вирусом од тога данас у тешком стању 181. Од почетка пандемије у Чешкој се корона вирусом заразило преко три милиона људи, а преминуло је 37.209.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. И ако су! Нису то противници вакцинације већ противници силовања вакцинама тј. противници присилне вакцинације. Колико људи је умрло због подметања и испречавања короне испред свих других здравствених проблема и третирање других болести коронашким “лечењем”, што је чиста саботажа здравственог система и терор над пацијентима.

Оставите коментар