Роберт Сидлецки: За Бајдена боја коже и пол најбитнија квалификација за Врховни суд

Особа коју ћу именовати да замени судију Брејера биће неко са изузетним квалификацијама. И биће то прва црнкиња номинована за Врховни суд, рекао председник САД

Џозеф Бајден (Извор: iFam News – Србија)

Амерички председник се више и не труди да сакрије расизам и сексизам. У свету Џоа Бајдена компетентност и карактер не значе ништа – битна је само припадност некој групи. Реч је о политици идентитета на стероидима.

За себе, и да ће тонути или пливати, тј. да ће у животу успети или не искључиво на основу своје компетенције и карактера. То што неко припада одређеној раси, полу или етничкој групи нема никаквог утицаја на то како ту особу виде послодавци, универзитети или друштво у целини; наше заслуге и карактер јесу једино што се рачуна.

Нажалост, наш председник који пати од деменције заборавио је на то веровање. За председника Џоа Бајдена – и „освешћене” либерале уопште – раса, пол и етничка припадност јесу једино што је битно. Заиста, од сада ће вас процењивати искључиво на основу тога којим идентитетским групама припадате. Баш као и јужњачки сегрегационисти, „освешћени” идеолози претпостављају да се сви чланови одређене групе понашају на потпуно исти начин и да су неке групе сасвим добре док су друге сасвим лоше. Дакле, ако питате „освешћене”, појединци који су белци, мушкарци, хришћани или хетеросексуалци сви редом су зликовци зато што су сви белци, мушкарци, хришћани и хетеросексуалци зликовци, док појединци који су мањинског порекла, жене (али само оне које подржавају радикалну трансродну агенду), нехришћани, хомосексуалци или трансродне особе увек су хероји јер знамо да су све мањине, жене (али само оне које подржавају трансродну агенду), хомосексуалци и трансродне особе хероји.

Овај дискриминаторни став нигде није толико изражен као у Бајденовој изјави након што је судија Врховног суда САД Стивен Брејер ове недеље објавио да се повлачи. Шта је Бајден прво рекао? Да ће Брејера заменити најквалификованији судија или најбољи стручњак за јуриспруденцију Врховног суда? Или судија који је похађао најпрестижније школе и обављао најпрестижније правне функције?

Наравно да не.

Уместо тога, Бајден је храбро изјавио: „Особа коју ћу именовати да замени судију Брејера биће неко са изузетним квалификацијама. С карактером, искуством и интегритетом. И биће то прва црнкиња номинована за Врховни суд. ”

Видите, за Бајдена, ниједна бела особа и ниједан мушкарац немају „карактер, искуство и интегритет“ које треба узети у обзир. Хиспаноамериканци и Американци кинеског, јапанског, корејског, вијетнамског, индијског, пакистанског и блискоисточног порекла такође нису квалификовани; чак ни црнци нису довољно добри.

За Бајдена су само црнкиње квалификоване и самим тим ће само такве кандидате узети у обзир. Ово није ништа друго до афирмативна акција и политика идентитета на стероидима.

Ево мисаоног експеримента: да ли би се Бајден извукао да је рекао „Следећа особа која ће бити номинована за Врховни суд биће бели мушкарац“? Наравно да не би. Таква изјава је расистичка и сексистичка, и „освешћена” руља би загрмела. Али да бисмо били доследни, изјава коју је Бајден дао мора се такође сматрати расистичком и сексистичком јер и она ограничава квалификације кандидата само на расу и пол.

Лекција коју Бајденова изјава даје нашој омладини јесте да без обзира на то колико напорно радите, колико препрека савладате, колико сте компетентни, ништа од свега тога на крају неће бити важно. Могуће је да нећете добити посао, унапређење, државни уговор, упис на универзитет или позицију у Врховном суду САД ако нисте припадник правих идентитетских група. Управо је такву поруку Џим Кроу дао нашој деци својим прогласима да припадници одређених група „не морају ни да се пријављују“.

Надајмо се да ће подједнако и републикански и демократски сенатори, који морају да потврде кандидата кога Бајден буде номиновао, одбацити ово очигледно расно и сексуално подметање и инсистирати да се за новог судију Врховног суда одабере особа која је најбоља за тај посао, без обзира на то којој групи припада.

Опрема: Стање ствари

(iFam News – Србија, 31. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар