Политика: Каква је Абазовићева мисија у Патријаршији у Београду

Неки су склони да верују да је реч о „званично-незваничној” посети, па је стога Абазовић у Београд допутовао комерцијалним авионским летом

Дритан Абазовић (Фото: Влада Црне Горе/Б. Чупић)

ПОДГОРИЦА – Вест да је потпредседник Владе Црне Горе и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић отпутовао у приватну посету патријарху Порфирију у Београд унела је тренутак политичког ћутања у ишчекивању вести из које би се сазнало о чему су разговарали и шта су се договорили њих двојица на изненадном састанку у Патријаршији. Неки су склони да верују да је реч о „званично-незваничној” посети, па је стога Абазовић у Београд допутовао комерцијалним авионским летом.

Занимљиво је да се у Београду ових дана налазе и бројни други функционери владајуће већине и да ће се, вероватно, с патријархом срести и лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, који је и један од потписника меморандума с Абазовићем и неколико мањинских партија.

Можда у тим посетама патријарху нема ничег „сумњивог”, али се у политичким партијама владајуће већине већ спекулише да ће сада опозиција поново кренути с оптужбама да се црква директно умешала у политику и да Српска православна црква покушава да под свој утицај подведе и Абазовића и евентуално његову нову владу.

Демократска Црна Гора председника скупштине Алексе Бечића реаговала је на изненадни одлазак потпредседника владе у Београд констатацијом да ћутање Демократске партије социјалиста (ДПС) тим поводом јасно показује и доказује ко, како кажу, режира ову драму.

„Док су хорски, агресивно затрпавали медијски простор Црне Горе реаговањима на сусрете премијера Кривокапића с челним људима Цркве, ДПС дружина заједно са савезницима сада хорски – ћути. Ћутањем гласнијим од иједне речи. Ћутањем које је данас јасно сваком слободном човеку”, наводе Демократе.

Посета Абазовића, кажу Демократе, није „привођење на рапорт у Београд”, као што су говорили за премијера. Они сматрају да Абазовић, „по давно постигнутом договору, одрађује посао и враћа ДПС-у полуге власти у руке”. Абазовић је, кажу, спреман на све, само да политички и финансијски профитира.

Здравко Кривокапић: Абазовић ми обећао да ме никада неће издати

„Једно прича, друго ради, треће обећава. Једини човек на свету чије ’никад’ има рок трајања. Све што смо причали – долази. Све се остварује. И сад је једино на грађанима, као носиоцима суверенитета ове државе, да пристану или не пристану на ову до сада најбесрамнију ДПС превару”, саопштиле су Демократе.

Јуче нисмо успели да добијемо коментар никога из владајуће коалиције јер су, како су рекли, били веома заузети бројним састанцима. А многи посланици, који нису желели да им објавимо имена, не верују да је Абазовић с патријархом српским разговарао о Темељном уговору који би Влада Црне Горе требало да потпише са СПЦ, као ни о смиривању тензија и поправљању односа између Србије и Црне Горе. Већина њих уверена је да је лидер УРА тражио да патријарх утиче на српске партије, најпре Нову српску демократију Андрије Мандића и остале чланице Демократског фронта, да, како оцењују, „прихвате мањинску владу уз подршку наводно здравог крила Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, а да онда та влада потпише Темељни уговор у знак захвалности за подршку СПЦ”.

Подсетимо да је пре два дана влада Здравка Кривокапића, чији је потпредседник и даље Абазовић, усвојила информацију и исказала „апсолутну спремност за потписивање Темељног уговора са СПЦ у најкраћем временском року”.

„Овај процес је прошао кроз неколико фаза усаглашавања и из угла владе је потпуно спреман за потписивање”, саопштио је Кривокапић.

Бивши министар правде професор Саво Марковић оценио је за Политику” да „одлазак потпредседника црногорске владе Абазовића у приватну посету патријарху Порфирију сведочи само о једној ствари – „о крајње конфузној друштвено-политичкој ситуацији у Црној Гори”.

„Време изабрано за посету поклапа се с изјавом премијера Кривокапића о спремности владе да са СПЦ коначно потпише Темељни уговор, што значи да ова посета има приземно-политички карактер. Свако друкчије тумачење Абазовићеве посете патријарху било би језуитски суптилан атак на здраву памет”, каже Марковић.

Он сматра и да ова посета значи да је у Црној Гори почела предизборна трка, „око тога ко је од два дојучерашња сијамска политичка близанца, а сада љута политичка противника, заслужнији за могуће скоро потписивање Темељног уговора са СПЦ”.

Желидраг Никчевић: Дритан-паша у „муртад табору“

„Надам се да су грађани Црне Горе толико политички писмени да овај ’двојац без кормилара’ казне на изборима, као главни генератор свеопште кризе у Црној Гори. То би била права мера њиховог двогодишњег политичког тумарања”, поручио је Марковић.

По мишљењу лидера Покрета за промене Небојше Медојевића, Абазовић само покушава да све превари и мисли да је то најбоља политика.

„Однос државе Црне Горе и СПЦ је важно историјско, државно, цивилизацијско питање и никако не сме бити предмет јефтине дневне политике. Делови СПЦ у Црној Гори су већ од јула 2020. увучени у оперативну политику и то је нанело велику штету и Цркви и политици”, наводи Медојевић. Оцењује да је несхватљива погрешна процена делова Цркве да уђу у политички савез с власницима концерна „Вијести”, који су експоненти глобалне дубоке државе и центар антиправославне хистерије у Црној Гори.

„Нажалост, и поред чињенице да је ова влада формирана захваљујући директном утицају Цркве, статус СПЦ у Црној Гори још није дефинисан. Темељни уговор није потписан управо због директне уцене Дритана Абазовића и његових газда из ’Вијести’, оценио је Медојевић, који је уверен да Абазовић сада покушава да поново добије подршку СПЦ за формирање мањинске владе, у којој опет неће бити представника ДФ-а, најјаче политичке групације.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. ,, Блажени миротворци, јер ће се синови Божји назвати.,, Наш Патријарх само ради свој посао. П. С. Ови други шта раде, не знам.

    3
    1

Оставите коментар