Италија: Болнице одбијају да лече и оперишу невакцинисане и оне који нису прележали ковид

Новинари су обишли неколико болница снимајући скривеном камером запослене на пријему и питајући их да ли је потребна зелена пропусница да би били лечени, на шта су добили позитивне одговоре

Фото: Спутњик/Алексей Сухоруков

Откад је емисија италијанске телевизије “Медиасет” прошле недеље приказала случај миланске болнице “Галеаци” која је отказала операције и лечење особа које немају Супер зелену пропусницу – ону која се добија вакцинацијом или након инфекције ковидом, на површину су изашли и случајеви осталих болница широм Италије у којима је иста ситуација.

Пацијенти који већ месецима не могу да да буду оперисани и лечени, обратили су се италијанским медијима не би ли на тај начин пријавили ситуацију која је, без обзира на пандемију, у супротности са Хипократовом заклетвом која, између осталог, каже да ће “медицинари лечити сваког пацијента без обзира на религију, националност, друштвени статус, политичку идеологију промовишући елиминисање сваког облика дискриминације у здравственом пољу”.

Ови пацијенти чекају месецима не би ли били лечени и оперисани јер нису вакцинисани трећом дозом вакцине против корона вируса.

Медији су испитали ситуацију и уверили се да, по интерном мејлу који је свим запосленима у болници “Галеаци” послао директор те установе, професор Фабрицио Прељаско, један од лекара који се свакодневно појављује у медијима коментаришући пандемију – сви који немају Супер зелену пропусницу или како је у Италији често називају “Пасош вакцинације”, за сада неће бити подвргнути лечењу и операцијама.

Италија уводи обавезну вакцинацију за све старије од 50 година – укупно 28 милиона становника

Професор Прељаско је одбио да разговара са новинарима емисије “Fuori dal coro” (Ван хора – “глас који иде против струје”, “мишљење супротно масама”) али је за друге медије изјавио да је истина да се особе које нису комплетирале циклус вакцинације сматрају осетљивим пацијентима, те да су њихове интервенције одложене јер нису заштићени од вируса.

Према његовим речима, особе које нису вакцинисане морају бити заштићене јер би могле да добију тежак облик ковида, те је ова мере предузета у циљу заштите њиховог здравља.

Са друге стране, медији подвлаче да је познат и велики број случајева особа које су се разболеле од ковида и након три вакцине, међу којима је најпознатији случај професора Галија са миланске инфективне клинике “Луиђи Сако” који је без обзира на комплетну вакцинацију добио тежак облик ковида и лечен је моноклоналним лековима.

Новинари су обишли неколико болница снимајући скривеном камером запослене на пријему и питајући их да ли је потребна зелена пропусница да би били лечени, на шта су добили позитивне одговоре. Иста ситуација се десила и након што су позвали кол-центар болница.

Случај је завршио у парламенту када је неколико посланика затражило да се министар здравља обрати и објасни ову неприхватљиву ситуацију.

Премијер Италије Марио Драги: Невакцинисани одговорни за здравствену кризу

Синоћ је емисија поново изнела на видео ову ситуацију приказавши интерну одредбу професора Прељаска из Ортопедске болнице “Галеаци” у Милану под називом “Ревизија програма хируршких интервенција од јануара 2022. године.

“Поштоване колеге, с обзиром на отежану епидемијску ситуацију од 10. јануара је потребно урадити ревизију свих операција омогућавајући лечење само особама са Супер зеленом пропусницом (вакцинисанима или онима који су оздравили) и пацијентима којима није потребна ни интерна ни спољна рехабилитација. Замољени сте да се јавите канцеларији директора не би ли организовали операције у наредним седмицама”, пише у одредби професора Прељаска.

Случај је доспео и пред Welafere Региона Ломбардија који ће послати инспекцију у болницу, а јавно тужилаштво је покренуло истрагу. Стигле су пријаве и из региона Трентино, Тоскана и Калабрија. Редакција емисије је подвукла да је ово неприхватљиво и нехумано понашање и да не постоје пацијенти А и Б категорије.

Супер зелена пропусница се добија након три дозе вакцинације или две дозе од којих друга не сме бити старија од четири месеца или након оздрављења. Она је у Италији потребна за одвијање нормалног живота: одлазак у ресторане, кафиће, на базене, у позоришта, биоскопе, музеје, на скијање и све остале активности сем одлазака у продавнице хране и апотеке.

Док остатак Европе смањује забране у борби против ковида-19, Италија од 1. фебруара уводи нове мере.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Doktori i lekari (oba pola), pri dobijanju diplome-licence
  polažu svečanu Hipokratovu Zakletvu , da će pomoći i lečiti svakoga kome je pomoć potrebna , bez ikakvih uslova.
  Doktore i lekare (oba pola), a pritome još i Katolici hrišćani , obavezuje hrišćanska vera, započeta
  žrtvovanjem, za druge.
  Kako je sada krenulo iz predominantno katoličkih zemalja , širi se nova religija, sa nazivom:
  KO-VIDI a KO-NEVIDI.
  Iz istih zemalja je početkom prošlog veka krenula tada nova religija zvana :
  NACIO-SOCIO-KRACIA.
  Obe religije imaju zajedničku polaznu osnovu a to je :
  Mi sa AUSVAJSOM , i oni svi drugi BEZ AUSVAJSA.
  Ko , kako i kada IZDAJE , AUSVAJSE( za Srbe i Srpkinje rođene posle 1990 godine) , posrbljeno se to VABI :
  DIGITALNA PROPUSNICA , i najvažnije je koliko vam to
  DIGI-PROP , važi i gde možete da se KREĆETE.
  Posle ovoga svega , gore navedeni :
  Doktori/doktorice će dobiti UPUTSTVO , da NE LEČE ,
  NEVAKCINISANE ,
  NEPISMENE ,
  NEZAPOSLENE,
  NEUGOJENE ,
  NEKLIMOGLAVCE,
  NEPOSLUŠNE,
  NENAŠMINKANE,
  NENASPAVANE ,
  NEOČEŠLJANE , jednom rečju :
  sve ko neće da se BODE , svaka tri meseca u LEVU
  RUKU .
  Ako nećeš , u KO-VID LOGOR , hoćeš.
  Izbor je LAK , FIKSAJ SE STALNO.

  13
 2. U Austriji od 01. februara stupa zakon o obaveznoj vakcinaciji!

 3. U Zapadnoj Australije, roditelji nece moci posetiti decu u bolnici ako nisu vakcinisani.

 4. Лекар су постали нови џелати.
  раде како им се каже као да ништа нису учили, као да ништа не знају, немају свој став, морал нити углед, образ…само слепи извршиоци дужности забринути само за своје дупе!
  Срамота! Свака част ретким изузецима!

Оставите коментар