Нови докази да је Борис Џонсон лично одобрио евакуацију паса и мачака из Авганистана

Бивши британски дипломата Рафаел Маршал већ оптужио Џонсона да је лично наредио да се авганистанској добротворној организацији за животиње да приоритет за евакуацију

Борис Џонсон (Извор: РТС)

Британски премијер Борис Џонсон лично је одобрио транспорт 173 пса и мачке из Авганистана, у тренутку када су хиљаде људи чекале евакуацију са аеродрома у Кабулу, открива интерни владин мејл који је објавио Комитет за спољне послове Дома комуна, пише “Индипендент”, преноси РТС.

Мејл који је у супротности са тврдњама Бориса Џонсона да није имао никакву улогу у евакуацији паса и мачака из Авганистана послао је званичник Форин офиса 25. августа 2021. године – у јеку кризе која је завладала у Кабулу након уласка талибана у град.

У мејлу упућеном тиму одељења за “специјалне случајеве” који је управљао евакуацијом, британски званичник каже да је добротворна организација за животиње бившег маринца Пена Фартинг “добила велики публицитет”.

Пише да је „премијер управо одобрио да њихово особље и животиње буду евакуисани” из Авганистана.

Обзервер: Британско министарство спољних послова игнорисало молбе да се помогне Авганистанцима

Бивши британски дипломата Рафаел Маршал је у свом сведочењу прошле године већ оптужио Џонсона да је лично наредио да се авганистанској добротворној организацији за животиње да приоритет за евакуацију.

„Постојао је директан компромис између транспорта животиња и евакуације британских држављана и Авганистанаца који су служили са британским војницима”, навео је Маршал, али је Џонсон одговорио да је “потпуна глупост” тврдња да је интервенисао како би животиње биле евакуисане.

Иако је добротворна организација изнајмила сопствени авион за животиње, поједини државни службеници и посланици тврде да су евакуацијом животиња одузели превише времена ограниченом броју војника који је био задужен за безбедност на аеродрому и тако злоупотребљавали војно особље и ограничене ресурсе.

Велика Британија: Авганистанци који су побегли од талибана моле да их врате кући

Оснивач добротворне организације и бивши краљевски маринац Пен Фартинг, који је и јавно заговарао и организовао евакуацију животиња из Кабула, пориче ове тврдње.

Фартинг је основао добротворну организацију након што је 15 година служио у британским снагама у Авганистану и за време повлачења трупа из Кабула одбио је да буде евакуисан без животиња.

Он се и у време евакуације цивила из Кабула суочавао са критикама да троши време и енергију на свом задатку, уместо да помогне у спасавању угрожених Авганистанаца.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Zna Boris sta radi, ovo mu donosi popularnost. Cvrsto sam ubedjena da ko god hoce da napravi neku lovu bez muke ,samo neka osnuje organizaciju da zbrinjava pse lutalice ili macke Lova ce da pada na racun.U Engleskoj postoji organizacija, koja ” usvaja” dzukele iz ” sirotista” u Rumuniji. ” Buduci roditelji” plate velike sume da dobiju ” dete” . Desava se da dukela izujeda sve redom. Onda ih daju novim vlasnicima. Od skora, moje komsije zbog korone moraju da dzupe 7 Dana kuci. Vreme je da macka ide na pregled, zamole mene. Nevoljno pristanem I sa mackom u kavezu kod Veterinary clinic. Da ne duljim, kada sam placala ( $ 680) za to, pogled mi padne na Oglas da se pomogne Hrvatica, koja ima macke lutalice. Nasmeja me kako je uspela da hvata naivne po svetu. Zapita me zena na salteru, da li cu da I ja dam prilog?

Оставите коментар