Обзервер: Британско министарство спољних послова игнорисало молбе да се помогне Авганистанцима

Није само да посланици нису добијали одговоре, њихови мејлови се нису читали. У пријемном сандучету тренутно има заосталих 5.000 порука, наводи Обзервер

Извор: НСПМ

Британско министарство спољних послова је игнорисало молбе да се помогне Авганистанцима, а хиљаде хитних порука остало је непрочитано до краја евакуације Велике Британије из Авганистана.

Хиљаде мејлова, који су упутили посланици и хуманитарне организације министарству спољних послова, у којима се детаљно описују хитни случајеви Авганистанаца који покушавају да побегну из Кабула нису прочитани, укључујући и оне које су означили министри у влади, преноси Гардијан наводе из Обзервера.

Евакуација Велике Британије из Авганистана завршена је у суботу увече одласком последњег британског војног и дипломатског особља, а више од 15.000 људи изведено је из земље у последњих две недеље, што су министри описали као највећу британску војну евакуацију од Другог светског рата.

У тренутку када владу оптужују за неспособност због неких елемената евакуације, Обзервер је имао увид у доказе да је званична мејл адреса која је коришћења од стране посланика и других за прикупљање потенцијалних случајева у Авганистану садржавала 5.000 непрочитаних порука током ове недеље.

Ово откриће доводи у питање наводе министара да је број Авганистанаца који су остали у Кабулу након завршетка евакуације до 1.100, пошто је узбуњивач који има приступ овим налозима Министарства спољних послова рекао је да је већина случајева обухватала више од једне особе, што значи да министри не могу имати јасну представу о стварним бројкама људи који су остали након евакуације.

Тајмс: Енглези у амбасади у Кабулу оставили контакте авганистанских сарадника

„Није само да посланици нису добијали одговоре, њихови мејлови се нису читали. У пријемном сандучету тренутно има заосталих 5.000 порука, и не ради о мејловима на које није реаговано, већ просто о неотвореним порукама и они не могу да знају колико је људи остављено јер нису ни прочитали мејлове”, рекао је овај извор.

Портпарол британског Министарства спољних послова је саопштио да се у последње две недеље радило на евакуацији преко 15.000 људи из Авганистана као и да је формиран тим који ради 24 сата дневно, 7 дана у недељи, са седиштем у кризном центру за тријажу долазних мејлова и позива британских држављана и угрожених Авганистанаца.

Ове тврдње могле би да повећају притисак на Министарство спољних послова због процеса евакуације, као и на самог министра Доминика Раба, који је већ критикован због тога што је у на почетку авганистанске кризе остао на одмору.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 29. 8. 2021)

Борис Џонсон: Британске трупе да буду поносне на евакуацију из Кабула

Британски премијер је рекао да Британија није хтела да напусти Авганистан, али је нагласио да би оружане снаге ипак требало да буду поносне на своја постигнућа

Борис Џонсон (Фото: Франк Аугштајн/Ројтерс)

Британски премијер Борис Џонсон бранио је данас британску ваздушну евакуацију из Кабула и похвалио трупе за њихову мисију након што су се појавиле критике да је влада „спавала на стражи“ у Авганистану, преноси Танјуг.

Последњи британски војни лет напустио је Кабул касно у суботу, чиме су окончане хаотичне две недеље, у којима су војници помогли да се евакуише више од 15.000 људи из масе која је пристигла на аеродром у Кабулу и која је очајнички желела да побегне од талибана, преноси Ројтерс.

Џонсон је рекао да Британија није хтела да напусти Авганистан на овај начин након скоро 20-годишњег присуства, али је нагласио да би оружане снаге ипак требало да буду поносне на своја постигнућа.

„Захваљујем свима који су укључени и верујем да могу бити поносни на оно што су урадили“, рекао је он у видео снимку на интернету.

Британски министар одбране, Бен Волас, саопштио је да су мале шансе да још око 1.000 Авганистанаца који имају право да дођу у Британију, изађе из Кабула, укључујући и бивше британско особље.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 29. 8. 2021)

Лондон спреман да евакуише псе и мачке из Кабула

Министар одбране Бен Волас је раније изјавио да неће дати предност животињама пред очајним мушкарцима, женама и децом који лупају на врата

Извор: Pixabay

Британски министар одбране Бен Волас рекао је у среду да ће одобрити ваздушну евакуацију паса и мачака из Кабула, где их је у азил сместио бивши маринац који је унајмио авион како би евакуисао своје авганистанске сараднике и животиње.

Док хиљаде Авганистанаца очајнички покушавају да напусте земљу након доласка талибана на власт, страхујући да ће поново почети да прогоне своје противнике, ово је питање већ неколико дана тема јавне расправе у Великој Британији и доказ велике привржености њених грађана животињама.

„Ако дође са својим животињама, затражићемо ‘слот’ за његов авион“, написао је Волас на Твитеру у вези с Полом Фартингом, бившим војником који је отворио азил за мачке и псе у Кабулу и сада жели да извуче из земље око 140 паса и 60 мачака, као и своје авганистанске сараднике и њихове породице.

Министар је раније био изјавио да неће „дати предност животињама пред очајним мушкарцима, женама и децом који лупају на врата“, на шта је реаговао активиста за права животиња Доминик Дајер, рекавши да Волас треба да да оставку.

Ипак, у среду је на Твитеру изразио задовољство због министровог мекшег става, рекавши да је то резултат посредовања премијера Бориса Џонсона.

Опрема: Стање ствари

(N1, 25. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар