Реџеп Тајип Ердоган на Цетињу: Турска има историјску одговорност према Балкану

Ердоган истакао да је на данашњем састанку са Милом Ђукановићем потврђена воља за наставак јачања сарадње Турске и Црне Горе

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Бета/АП)

ЦЕТИЊЕ – Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас током посете Црној Гори да Турска има историјску одговорност и обавезу према земљама региона.

На питање новинара на Цетињу у вези с јучерашњом посетом Босни и Херцеговини и изјавом члана Председништва БиХ Милорада Додика о томе да више верује Ердогану него Западу, турски председник је казао како посете БиХ и Црној Гори показују одговорност Турске према региону, преноси Анадолија.

Турске заставе у Црној Гори у част доласка Ердогана (Извор: Фејсбук)

„Ми имамо историјску одговорност и обавезу овде. Зато настављамо посете балканским земљама и зато ћемо их и даље наставити. Јуче сам био у БиХ и разговарао са нашим пријатељима тамо. Њихово заједништво је за нас веома важно. Верујем да Босна и Херцеговина у јединству и заједништву може превазићи своје проблеме”, нагласио је Ердоган, јавља Танјуг.

Ердоган је истакао да је на данашњем састанку са председником Црне Горе Милом Ђукановићем потврђена воља за наставком јачања сарадње Турске и Црне Горе, које имају озбиљан потенцијал за развој економске сарадње и обима трговинске размене.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Скендер Црнојевић (санџак-бег Црне Горе, син Ивана Црнојевића оснивача ЦГ) је користио и стари печат Црнојевића, са двоглавим орлом. Потписивао се као: „санџак црногорски и всој диоклитијанској земљи господин“. За време своје власти, био је омражен међу Црногорцима, због наметања пореских обавеза у износу вишем од прописаног, на шта су се надовезивале и друге злоупотребе власти. Због његовог зулума и похлепе Црногорци су 1519. године подигли буну која је угушена интервенцијом турске војске (околних санџак-бегова, са више од 10.000 војника). Након ових догађаја Скендер Црнојевић остаје и даље на власти, али наставља да влада још суровије, све до смрти 1530. године. Црна Гора била подељена на нахије које су биле најмање административне јединице у Османском царству.

  2. Има одговорност. Треба да плати „малу“ одштету за 500 година пљачке, убистава и данка у крви.

Оставите коментар