Тајмс: Енглези у амбасади у Кабулу оставили контакте авганистанских сарадника

Папире са подацима седморо Авганистанаца пронашао је новинар „Тајмса“ у уторак, док су талибански борци патролирали амбасадом

Талибански командант у пратњи два телохранитеља држи уметничку слику о САС мисији, у британској амбасади у Кабулу (Фото: Anthony Loyd/The Times)

Британске дипломате направиле грешку која би њихове авганистанске сараднике могла да кошта главе.

Особље британског министарства спољних послова оставило је документе са контактима Авганистанаца који раде за њих разбацане по тлу у кругу британске амбасаде у Кабулу коју су заузели талибани, преноси лист Тајмс.

„Повлачење наше амбасаде текло је убрзано како се ситуација у Кабулу погоршавала. Учињени су сви напори да се уништи осетљив материјал“, рекао је портпарол министарства Ројтерсу.

Папире са подацима седморо Авганистанаца пронашао је новинар Тајмса у уторак, док су талибански борци патролирали амбасадом.

АФП: Хронологија дешавања у Авганистану од доласка талибана на власт

Британски лист је навео да је министарству спољних послова предао детаље о три припадника авганистанског особља и њихових осморо чланова породице.

„Од кључне је важности да смо сада успели да ове три породице склонимо на безбедно“, рекао је портпарол министарства.

Лист Тајмс је контактирао неколико имена са папира пронађених у кругу амбасаде и утврдио да неколико сарадника са породицама није успело да се докопа аеродрома одакле се евакуишу из земље.

Иако су талибани обећали да се неће светити, поучени искуством њихове раније владавине, многи страхују да то обећање неће бити испуњено и да ће сарадници америчке и других влада бити брутално кажњени.

Опрема: Стање ствари

(Курир, 27. 8. 2021)

Политико: Америка предала талибанима списак Авганистанаца „за одстрел“

Саопштено да је више од 1.300 људи повређено у експлозијама у Кабулу, а да је погинуло најмање 60 људи, међу њима и 13 америчких војник

Фото: AP Photo/Spanish Defence Ministry via AP

Сједињене Америчке Државе су доставиле покрету „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) списак америчких и авганистанских држављана које намеравају да евакуишу из Кабула, јавља „Политико“, позивајући се на извор у Министарству одбране.

Према речима извора, та мера је предузета како би се убрзао процес евакуације људи из Авганистана, иако је изазвала незадовољство неких законодаваца и војске.

Он сматра да такав корак представља опасност по животе тих људи.

„Једноставно су ставили све те Авганистанце на списак за одстрел“, рекао је он.

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је на јучерашњем брифингу да не располаже тачним информацијама које потврђују постојање таквих спискова. Истовремено, додао је да је у бројним случајевима америчка војска контактирала талибане како би пустили неке грађане.

Џозеф Бајден: Талибани се нису променили, али пролазе кроз кризу идентитета

Претходно је саопштено да је више од 1.300 људи повређено у експлозијама у Кабулу, а да је погинуло најмање 60 људи, међу њима и 13 америчких војника.

Подсетимо, у подручју аеродрома одјекнула је серија експлозија, од којих је једна поред хотела Барон где су се били окупили странци, укључујући држављане САД и Велике Британије. Ту се разнео бомбаш-самоубица. Након тога је експлодирао и аутомобил-бомба. Нема података о трећем нападу.

Талибани су одмах јавили да не знају ко би могао да стоји иза напада. Међутим, многи медији су оптужили терористе ДАЕШ-а за серију експлозија. Нешто касније, терористи су и преузели одговорност за напад.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Ништа чудно. Ти су им људи били потребни у Авганистану, неће их ваљда вући са собом у Енглеску, САД или не знам куд. Осим тога, можда ће (вероватно) овако неко други обавити прљав посао, и тако ће сведоци њихових злодела у окупираној земљи бити елиминисани туђим рукама. Типично англосаксонски.

  2. Надам се да су ово прочитали и наши сарадници окупатора. Будућност није увек непредвидљива…

Оставите коментар