АФП: Хронологија дешавања у Авганистану од доласка талибана на власт

Многе земље су завршиле евакуацију грађана са аеродрома у Кабулу. Према наводима САД, евакуисано је више од 100.000 странаца и Авганистанаца

Америчка војска у Авганистану (Извор: Beta/AP/Rahmat Gul)

Агенција Франс прес пренела је хронологију дешавања од 15. августа када су талибани преузели власт у Авганистану.

15. август – Талибани су ушли у Кабул без наилажења на отпор авганистанских снага после муњевите офанзиве започете у мају почетком повлачена снага НАТО-а и САД.

Председник Ашраф Гани, који је већ напустио земљу, признаје да су „талибани победили“, објашњавајући да је напустио Авганистан како би се избегло „крвопролиће“.

16. август – Хитно организовање евакуације дипломата, странаца и Авганистанаца. Људи јуре на аеродром у Кабулу где се стварају призори потпуне анархије.

Војни авиони широм света започињу хитну евакуацију пре рока од 31. августа који су САД одредиле за повлачење из Авганистана.

Амерички председник Џозеф Бајден (Joseph Biden), на мети оштрих критика, изјавио је да мисија САД у Авганистану никада није била градња демократије, већ спречавање „терористичких напада на америчком тлу“.

17. август – Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер (Frank-Walter Steinmeier) оцењује да слике са аеродрома у Кабулу представљају „срамоту за Запад“.

Талибани: Авганистан више неће производити наркотике

Русија, позивајући на међуавганистански дијалог, сматра да талибани шаљу позитивне сигнале. Кина је назначила да жели да одржи „пријатељске односе“ са талибанима.

18. август – Брисел и Вашингтон изражавају дубоку забринутост због положаја жена у декларацији коју је потписало 18 земаља.

Британски премијер Борис Џонсон (Johnson) упозорава да ће се талибанима „судити по делима, а не по речима“.

Талибани, наводећи да се неће „осветити“ својим противницима, проглашавају општу амнестију за све званичнике авганистанске владе и војске.

Међутим, у поверљивом извештају УН-а наводи се да су талибани појачали потрагу за људима који су радили са снагама САД и НАТО-а, уз „циљане посете од врата до врата“ појединцима које желе да ухапсе.

21. август – Један од оснивача талибанског покрета Абдул Гани Барадар стиже у Кабул. Талибани наводе да раде на формирању „инклузивне владе“.

Амбасада САД у Авганистану тражи од америчких држављана да избегавају путовање на аеродром у Кабулу због „потенцијалних безбедносних претњи“.

Авганистан: Талибани објавили кога чека смртна казна

Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ (Josep Borrell) оцењује да је немогуће евакуисати све авганистанске сараднике до 31. августа.

22. август – Талибани покрећу офанзиву у долини Панџшир где се налазе противници талибана, на челу са Ахмадом Масудом, сином познатог команданта Ахмеда Шаха Масуда, којег су 2001. године убили припадници Ал Каиде.

Талибани убрзо саопштавају да су опколили долину, али додају да се залажу за преговоре са Масудовом групом.

23. август – Талибани упозоравају да је 31. август рок за напуштање страних снага, док неке земље наводе да неће моћи до тог датума да евакуишу све који желе да напусте Авганистан.

24. август – Бајден одбацује идеју о продужавању америчког војног присуства после 31. августа, наводећи да постоји озбиљан и растући ризик од терористичког напада.

Авганистан: Талибани амнестирали све званичнике авганистанске владе, укључујући и побеглог председника

25. август – Шеф америчке дипломатије Ентони Блинкен (Anthony) рекао је да су се талибани обавезали да ће дозволити одлазак Американаца и Авганистана после 31. августа.

26. август – Двоструки самоубилачки напад код аеродрома у Кабулу у којем је убијено неколико десетина људи, међу којима амерички војници.

Одговорност за напад преузимају џихадисти Исламске државе, а напад су осудили талибани и многе земље Запада, као и Кина и Русија.

27. август – Многе земље су завршиле евакуацију грађана са аеродрома у Кабулу. Према наводима САД, евакуисано је више од 100.000 странаца и Авганистанаца.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading