Зорана Михајловић: Идеја била да имамо рудник литијума и фабрике батерија и електричних возила

На крају ћемо бити последњи у експлоатацији литијума. Друге државе су већ почеле са експлоатацијом, а ми смо одустали, рекла министарка рударства и енергетике

Зорана Михајловић (Фото: Танјуг)

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је да је литијум, уз бакар и злато, критична минерална сировина у свету и да је заустављањем пројекта „Јадар” Србија изгубила шансу да међу првима у Европи добије комплетан ланац производње.

Она је, гостујући на ТВ Хепи, рекла да је укидањем Уредбе о просторном плану, практично је заустављен пројекат „Јадар”, „али да не смемо да дозволимо да се заустави рударство у Србији, јер ми јесмо рударска земља”.

„Литијум, бакар и злато су критичне минералне сировине у свету, а Србија је богата тим сировинама. Потпуно је несхватљиво говорити да треба да се заустави рударство у нашој земљи, јер није истина да је Србија само пољопривредна земља, а да нема потребе да развијамо индустрију, рударство”, рекла је Михајловићева.

Додала је да „ако хоћемо да задржимо људе овде и да направимо услове да се они који су отишли врате, не смемо да станемо, јер то значи да идемо уназад, а онда ће људи и даље да одлазе из Србије”.

Зорана Михајловић: Пројекат „Јадар” заустављен, чекају се студије

Михајловићева је рекла да је „идеја била да имамо рудник литијума, фабрику батерија и фабрику електричних возила, чиме би Србија повећала раст бруто домаћег производа (БДП) за још 15 милијарди евра”.

„Рударство је будућност, не будемо ли то развијати, опет ћемо остати са стране”, рекла је Михајловићева, пренела је Бета.

Истакла је да је Србија међу првим земљама започела истраживање и није погрешно што је тадашња власт дала дозволе.

„На крају ћемо бити последњи у експлоатацији литијума. Друге државе су већ почеле са експлоатацијом, а ми смо одустали”, рекла је Михајловићева.

Зорана Михајловић: Ко је против литијума, нека баци свој мобилни

Она, како је рекла, жали „што нисмо добили резултате студија о утицају на животну средину, онда би сви који су били против, из разних разлога, видели да се ради о новој технологији”.

„То би био подземни рудник, потпуно дигитализован са најновијим технологијама, високо софистицираном опремом, са високо плаћеним пословима. Не би било испарења сумпорне киселине, нема пржења јадарита на хиљаду степени, нема течног отпада, нема ничега чиме су месецима плашили грађане”, рекла је Михајловићева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 1. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Идеја је да се руда ескплоатише и прерађује код нас,готов произвид дати немцима за производнју батерија и е-аута а заузврат да Узурпатор добије медијску подршку запада на председничке изборе.

  11
 2. А Зорана као не зна да ће после избора све бити обновљено?

 3. „Зорана Михајловић: Идеја била да имамо рудник литијума и фабрике батерија и електричних возила“
  Како је давно речено: „Пут у ад је често поплочан добрим намерама.“
  Која је сврха наводне „зараде“ уколико ће штета надмашити корист?
  Питам се би ли Србија добила ишта осим тзв. рудне ренте која није богзна колика.
  Штета по околину и живот људи била немерљива.
  Није Србија нека пустара попут Намибије или сличних места па да то нема тешке последице.
  Али шта за то хају алави властодршци који спроводе налоге светских центара моћи.
  Зна се одавно како се поступа са домородцима.

 4. Да не бисмо заиста испали лицемерни будући да користимо мобилне телефоне, лаптопове, неки и соларне панеле, где се користи литијум који је ископан негде у некој земљи, а да, са друге стране, не бисмо били аутодеструктивни па да уништавамо своју природу, можда би решење могло бити у продаји сировог јадарита који бисмо сами експлоатисали и транспортовали до најближе луке, а одатле- онај ко га је купио нека га вози до места где ће га прерађивати. Додуше имали бисмо рудник али без димњака са отровним димом, без сумпорне киселине и отпадних вода, без опасне јаловине, а нико нам не би могао пребацити да кочимо индустријски прогрес, ма шта то значило. Приче о томе да бисмо ми могли да производимо електрична кола су нереалне будући да Тесла и друге компаније чији број расте, улажу огроман новац у то.

Оставите коментар