Стејси Рудин: Жртва Новака Ђоковића достојна споменика

Милиони Аустралијанаца и вакцинисаних поздрављају одлуку власти о депортацији Ђоковића. Више не могу избацити вакцину из својих тијела, па им је преостало једино да се и сви други доведу у исти положај

Новак Ђоковић (Фото: Seth Wenig/AP)

(Институт Браунстон, 17. 1. 2022)

Бранилац титуле на Отвореном првенству Аустралије Новак Ђоковић депортован је дан пред почетак турнира. Ушао је у земљу уз визу и здравствено изузеће на основу недавне заразе ковидом. Због негодовања јавности усљед „посебног третмана“ виза му је поништена по доласку, да би суд потом такву одлуку прогласио ништавном. Потом ју је министар за имиграцију поново поништио, што је потврдио други суд, пославши Ђоковића кући, с могућношћу да му улаз буде забрањен на три године.

Овај драконски чин доводи Ђоковића у веома неповољну ситуацију у погледу такмичења за највише освојених гренд слем турнира у односу на Рафаела Надала, који ове године учествује на турниру, непрестано изражавајући јавну подршку вакцинацији. Обојица, уз Роџера Федерера, тренутно имају по 20 титула. Сматрало се да ће Ђоковић први доћи до 21. титуле, али одлуком да се не вакцинише Надал засад постаје једини ком се пружа прилика да то постигне. (Федерер се опоравља од повреде и тренутно се не такмичи.)

Технички, Ђоковић је депортован јер није вакцинисан, али у званичној одлуци нема чак ни вјештачког оправдања у погледу „здравља и безбједности“. Ђоковић је већ двапут имао ковид, почетком 2020. и крајем 2021. У тренутку депортовања у Аустралији је већ био десет дана, с негативним резултатом теста. Не може се бити здравији од Ђоковића – уосталом, не постаје се тек тако највећи свих времена у тако тешком спорту као што је тенис.

Још један доказ да Ђоковић не представља никакву опасност ни по кога је чињеница да је овај турнир безбједно одржан јануара 2021, кад још није било вакцина. Чак и да се Ђоковић вакцинисао, не би био нимало „безопаснији“ у погледу могућности преношења вируса, што потврђује више од 100 хиљада случајева дневно и поред високог степена вакцинације у Аустралији.

Учесник Аустралијан опена позитиван на корона вирус

Чак ни влада која је депортовала Ђоковића није се нарочито потрудила да своју одлуку представи као елиминисање пријетње по здравље, изјавивши да би Новак, да је остао, могао постати „симбол за слободу избора“. Иронија је да ће то несумњиво постати сад, поднијевши врхунску жртву доводећи у питање своју могућност да и даље игра због отвореног противљења обавезној вакцинацији.

За ковид режим не би било добро да отворени „антиваксер“ влада тенисом. Гледаоци широм свијета могли би почети размишљати о здравственом стању „невакцинисаних“ људи, нарочито пошто су се код спортиста широм свијета све више почели јављати проблеми са срцем – укључујући и током тренинга на теренима Аустралијан опена.

Милиони Аустралијанаца и вакцинисаних поздрављају одлуку власти. Више не могу избацити вакцину из својих тијела, па им је преостало једино да се и сви други доведу у исти положај.

Грег Барнс: „Орвеловски” ово што се дешава Ђоковићу

Није битно што се тиме поставља преседан који омогућава властима да присиљавају људе да бирају између здравља и каријере. Стављање пред такве Соломонске изборе постало је нормално.

Корона режиму не би сметало да Ђоковић игра невакцинисан док год јавно изражава подршку обавезној општој вакцинацији. Он је то лако могао учинити да је хтјео – слављен у Србији, лако је могао окренути телефон и испословати лажну потврду о вакцинацији. Али то би било против његових начела.

Године 2010. Ђоковић је због здравствених проблема губио напорније утакмице. Љекар који је на телевизији посматрао шта му се дешава ступио је с њим у контакт, предлажући му да из исхране уклони глутен, млијечне производе и рафинисани шећер. Послушавши савјет, Ђоковић је 2011. године имао једну од најбољих година у историји тениса, остваривши невјероватних 10-1 против Федерера и Надала.

Ово искуство није само промијенило Ђоковића тенисера, већ и Ђоковића човјека. Како каже у својој књизи Сервирај за победу:

„Ако не водите рачуна, тијело ће вам слати сигнале: умор, несаница, грчеви, грип, прехлада, алергије. Кад се то деси, хоћете ли себи поставити права питања? Хоћете ли одговорити искрено и отвореног ума?

Људи отвореног ума зраче позитивном енергијом. Људи затвореног ума зраче негативношћу. Источњачка медицина учи вас да ускладите ум, тијело и душу. Ако су вам на уму позитивна осјећања – љубав, радост, срећа – то ће дјеловати на ваше тијело… Али многе људе, нарочито људе затвореног ума, води страх. То и љутња су најнегативнија осјећања која имамо. Чега се боје људи затвореног ума? Можда много тога: да нису у праву, да неко поступа боље, да се нешто мора промијенити. Страх онемогућава вашу способност да живите живот.

Неки људи на врху хране се негативношћу. Како ја то видим, фармацеутске и прехрамбене компаније желе да људи осјећају страх. Оне желе да људи буду болесни. Колико се телевизијских реклама односи на брзу храну и лијекове? И шта је у коријену тих порука?  Осјећаћете се боље с нашим производима.ʻ И још дубље: Учинићемо да вас буде страх да немате довољно ствари за које ми кажемо да су вам потребне.ʻ Лудило – чак и кад сте потпуно здрави, кажу да вам они требају да такви и останете.

Мени је ближи овај приступ: добра храна, вјежбање, отвореност, позитивна енергија, велики резултати. Живим по том обрасцу већ неколико година. Ради боље од алтернативе.“

Ђоковић не узима прехрамбене ни фармацеутске производе великих корпорација. Нису му потребни. Своје здравље одржава и без њихових производа – заправо, врхунску разину здравља достигао је активно избјегавајући њихове производе.

Не постоји већа опасност по ове компаније од људи попут Новака Ђоковића. Не боји се и сигуран је у себе, тако да га не могу изманипулисати или му подвалити нешто као лако рјешење. Он увиђа да се до здравља стиже напорним радом, и вољан је да га  уложи. Кад му кажу да не може бити здрав без вакцине, он им се насмије у лице. Могу га вратити са границе, али му никад не могу одузети интегритет и самопоштовање.

Објава Срђана, оца Новака Ђоковића (Извор: Инстаграм/Информер)

Новак Ђоковић не жели да лаже јавност, стварајући привид да подржава „пут до здравља“ који нам намеће Систем. Ако би то урадио, допустили би му да игра на турниру, али би на савјести носио милионе живота. Прије би одустао од крунског достигнућа у својој каријери да би заступао став утемељен на истини. Да би људима послао поруку: МОЖЕТЕ одбацити ову тиранију. НЕ МОРАТЕ бити послушни. Можете РЕЋИ НЕ, и биће у реду.

Јесте, њему је лакше, имајући милионе. Здравственим радницима који раде за просјечну плату средњег слоја друштва биће теже. Још горе ће бити припадницима војске којима пријети рашчињење и отказ. Али Ђоковић је бар свакоме олакшао да јавно одбије вакцинацију. Ако Новак отворено одбије ову вакцину, могу и они, а да  их при том не буде срамота. Надајмо се да ће његова депортација на сва звона подстаћи многе људе да поразмисле о његовом приступу здрављу, који ће, буду ли га у ширим размјерама разумјели и усвојили, коначно спржити ковид режим до темеља – једном заувијек.

Стејси Рудин, адвокат и писац из Њу Џерзија (САД)

Са енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

 1. Stambolski SUD, 1389 godine , presudio :
  Miloše , kriv si.
  Bečki SUD , 1914 godine , presudio :
  Petre , kriv si.
  Berlinski SUD , 1941 godine , presudio :
  Pavle , kriv si.
  Vašingtonski SUD , 1991 godine, presudio :
  Slobodane , kriv si.
  Briselski SUD , 2003 godine , presudio :
  Zorane , kriv si .
  DOLE ISPOD BOGU IZA LEĐA , ILITI PRVI ŽIVOTINJSKO-KENGURSKO-ABORDŽINSKI SUD ,2022 , godine presudio :
  NOVAK , kriv si .

Оставите коментар