Блумберг: Немачка стала на пут Вашингтону у борби против Русије

Док администрација америчког председника Бајдена покушава да спречи Русију како не би извела наводно планирани напад на Украјину, све се више сумња у спремност Немачке да се укључи у ту борбу

Фото: Спутњик/Алексей Витвицкий

Блиске економске и културне везе које су изградиле Русија и Немачка постале су препрека на путу Сједињених Америчких Држава борби против Русије, пише америчка агенција „Блумберг“.

Према наводима аутора чланка, док администрација америчког председника Џоа Бајдена покушава да спречи Русију како не би извела наводно планирани напад на Украјину, све се више сумња у спремност Немачке да се укључи у ту борбу. Према речима извора на које се агенција позива, амерички званичници све чешће говоре о „проблему Немачке“.

Како примећују аналитичари, актуелна ситуација све више подсећа на догађаје од пре 40 година када је немачки канцелар Хелмут Кол одбио да подржи тадашњег председника САД Роналда Регана у покушајима да се супротстави, како је он тада рекао, „империји зла“.

Наиме, у лето 1982. године САД су увеле ембарго на испоруку нафтне и гасне опреме у Совјетском Савезу коју су производиле подружнице америчких компанија у иностранству. Циљ је био да се спречи изградња гасовода „Уренгој-Помари-Ужгород“ у оквиру споразума између СССР и Немачке.

Џорџ Фридман: Главни циљ САД увијек био спречавање савеза Њемачке и Русије (2015)

И данас је камен спотицања гасовод – овог пута „Северни ток 2“ који показује срдачне односе Москве и Берлина, констатују аутори чланка.

Упркос томе што је Немачка више пута упозоравала да је могућ прекид сарадње са Русијом ако буде употребила енергенте као оружје, недостатак јединства у новој немачкој влади доводи у сумњу способност Берлина да се супротстави Москви, закључују аутори текста.

Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера.

САД: Рекордан увоз нафте из Русије, уз пријетње Европи због Сјеверног тока 2

Пројекту се активно противе Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у Европској унији, као и Украјина која се плаши губитка транзита. Русија је више пута позивала да гасовод престане да се помиње у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат који је користан и за Русију и за Европску унију.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар