Амерички амбасадор у Приштини: Бомбардовање Србије 1999. године – одбрана америчких и западних вредности

Сједињене Државе, у сарадњи са НАТО савезницима, деловале су у одбрани угрожених цивила у име мира, слободе и стабилности, рекао Џефри Ховенијер

Џефри Ховенијер (Фото: tr.usembassy.gov)

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да „масакр у селу Рачак у општини Штрпце на Косову нико не треба да пориче“, као и да се „ради о намерном злочину како би се утерао страх међу Албанце“.

На 23 годишњицу „злочина у Рачку“, Ховенијер је рекао да су „као одговор на ове злочине, Сједињене Државе у сарадњи са НАТО савезницима, деловале у одбрани угрожених цивила у име мира, слободе и стабилности“.

„Ови циљеви дубоко представљају америчке и западне вредности. Сматрамо да сви народи, без обзира на етничку или верску припадност, заслужују да живе у слободи“, рекао је амбасадор.

Одговарајући на „покушаје да се масакр у Рачку негира“, Ховенијер је рекао да су „свесни напора да се преиспита добро документована историја масакра у Рачку и да се минимизирају или погрешно протумаче чињенице о овим зверствима“.

Даница Маринковић: И Албанци већ 23 године знају да у Рачку није било масакра

„Желим да будем јасан као што је председник Клинтон рекао тада и да то поново кажем сада: то је био убиствен чин. Намерно и неселективно, са циљем да утера страх у народ Косова“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, „истина се мора прихватити и њено прихватање је први корак правде“.

„Негирање и величање ратних злочина обешчашћује сећање на мртве и враћа регион уназад. Мир и правда долазе из признавања злочина из прошлости. Од виталног је значаја да се такви злочини не дешавају. Прихватање истине само је први корак правде“, рекао је Ховенијер.

Опрема: Стање ствари

(Факти/Восток, 16. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Ви! Који сте убијали и децу на ноши!
  Ви! Који сте убијали и децу на мосту!
  Ви! Који сте убијали и децу на трговима!
  Ви! Који сте бебама у породилиштима забрањивали кисеоник!
  Ви, који сте од тренутка кад сте постали, скупљени с коца и конопца, од зла оца и горе мајке, затирали сте и затирете читаве народе широм света!
  Ви! Који сте убили Бога и промовишете разврат и изопаченост!
  Ви сте професионалне убице и најкрвавији џелати ове планете.
  Ви сте атавистичка неман ове планете.
  Вама стати ногом под гр’ оце је људска дужност најсветија.

  18
 2. Милица Ракић је разнесена у парам парчад. Америчке и западне вредности су успешно одбрањене.

  9
  2

Оставите коментар