ЕУ поново изражава жаљење због неспровођења референдума Србије на тзв. Косову

Шефица Посланичке групе Самоопредељења изјавила да би парламентарни и председнички избори, које Србија организује 3. априла, требало да буду спроведени на исти начин као и референдум

Извор: Википедија

Европска унија похвалила је резултат референдума о уставним променама у Србији одржаног 16. јануара и изразила жаљење због немогућности да Срби гласају на референдуму на територији Косова.

“Према прелиминарним резултатима, гласачи који су у недељу изашли на биралишта у Србији да гласају за уставне промене изражавају подршку предлогу. Европска унија поздравља завршетак овог важног корака уставне реформе чији је циљ јачање независности правосуђа, у складу са стратешком оријентацијом Србије за чланство у ЕУ“, саопштила је ЕУ.

Они су изразили жаљење јер Срби са Косова нису могли да гласају.

Ивица Дачић: Излазност на референдуму од око 30 одсто сасвим добар резултат

“ЕУ жали због немогућности проналажења споразума са Владом Косова који би омогућио Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да прикупља гласачке листиће на Косову, у складу са досадашњом праксом“, наведено је у саопштењу.

У Србији су власти саопштиле да је више од 60 одсто грађана гласало за предложене измене.

У међувремену, Европска унија позвала је Србију да настави реформски процес, јер се, како је рекао, овим референдумом не завршава јачање правосуђа.

“Процес реформи за јачање независности правосуђа се овде не завршава и мора се наставити. За ефикасну имплементацију уставних промена потребно је изменити више закона. Ово мора бити припремљено као приоритет кроз релевантне законске реформе, у складу са европским стандардима”, закључује се у саопштењу ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 17. 1. 2022)

Самоопредељење најављује да ће спречити одржавање избора Србије на Косову

Шефица Посланичке групе Самоопредељења Мимоза Кусари Љиља изјавила да би парламентарни и председнички избори, које Србија организује 3. априла, требало да буду спроведени на исти начин као и референдум

Фото: Бета/АП

Шефица Посланичке групе покрета Самоопредељење (ПС) Мимоза Кусари Љиља изјавила је данас да би парламентарни и председнички избори, које Србија организује 3. априла, требало да буду спроведени на исти начин као и референдум, односно да Срби са Косова своје право гласа искористе путем поште, Канцеларије за везу Србије у Приштини или на бирачком месту у неком од пограничних градова у Србији, преноси Бета.

Косово није дозволило да се на референдуму о уставним променама у Србији гласа на територији Косова уз образложење да се отварањем бирачких места на Косову за српске изборе крше Устав и закони Косова, те да они који имају држављанство Србије своје право гласа могу да искористе путем поште или Канцеларије за везу Србије са Косовом у Приштини.

„Постоје методе гласања. Гласање кроз одлазак у државу у којој се одржавају избори, поштом или путем амбасаде или канцеларије за везу те државе. Могу се извршити припреме сада два до три месеца пред изборе у Србији, да се спроведу у овом облику, како би се ставило до знања да је Косово територијална целина, независна држава и суверена и да је закон исти за све, без изузетка”, рекла је Кусари Љиља данас после седнице Председништва косовског парламента.

Председник Српске листе Горан Ракић најавио је мере реципроцитета уколико међународна заједница не помогне у организацији избора 3. априла, обраћајући се у недељу на протесту у Северној Митровици на коме су се углавном окупили запослени у јавним институцијама које финансира Србија, како би изразили незадовољство због одлуке Владе Косова да се референдум не буде одржан на Косову.

И председник Србије Александар Вучић је поновио да ће забрана одржавања референдума на Косову имати „далекосежне последице”, али да „не морају све да знају и све да чују”.

Професор уставног права на Универзитету у Приштини Арсим Бајрами, који је био у групи експерата за израду Устава Косова, наводи да је Косово неко време толерисало одржавање српских избора на Косову у духу плана Марти Ахтисарија, документа на основу ког је проглашена независност 2008. године.

РИК: За промене Устава гласало 59,71 одсто бирача, против 39,26 одсто, излазност 30,65 одсто

„Ова пракса (отварање бирачких места на Косову за изборе у Србији) је неуставна. Мислим да би у будућности требало да се разјасне ова питања, у оквиру дијалога (Косово-Србија), посебно питање даљег одржавања српских избора. Влада и Скупштина Косова имају пуна овлашћења да одлуче да ли ће се (српски избори на Косову) одржати или не а да се тиме не крши ниједна међународна одредба, уколико се поступи исто као у случају референдума”, рекао је Бајрами за Радио Слободна Европа.

Сличног мишљења је и извршни директор Косовског института за правду Ехат Мифтарај, који је оценио да таква пракса (гласања на српским изборима) на неки начин нарушава правни и уставни поредак Косова.

„Исти метод који је коришћен за референдум, треба да се настави и за следеће изборе, који ће бити одржани у априлу на националном нивоу у Србији, да се омогуће и грађанима Србије (на Косову) да гласају путем поште или Канцеларије за везу Србије у Приштини”, наводи Мифтарај.

Истовремено Игор Марковић из организације „Актив” из Северне Митровице оцењује да изјаву председника Српске листе о реципрочним мерама према косовским институцијама не треба схватити озбиљно јер је „исхитрена” и додаје да је Горан Ракић „морао на неки начин да се оправда што референдум Србије није одржан на Косову”.

„Ова исхитрена изјава звучи само као тренутна претња. Април јесте близу, али треба имати у виду чврст став Куртија према Београду… Не верујем да ће Куртијева Влада дозволити да буду одржани избори које би требало да организује Република Србија”, рекао је Марковић и указао да се ОЕБС јасно оградио да не може да посредује у организацији избора без дозволе косовских власти.

Марковић подсећа да је Српска листа у неколико наврата раније најављивала излазак из косовских институција или бојкот косовских институција, али да се то на терену никада није десило.

Ипак, Марковић напомиње да је неопходно ублажити реторику са обе стране, како је то тражила и међународна заједница последњих дана.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар