Ивица Дачић: Излазност на референдуму од око 30 одсто сасвим добар резултат

Ако поредимо са резултатима сличних изјашњавања у свету, то су неке цифре које говоре о заинтересованим грађанима, рекао председник Скупштине

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је да је излазност на референдуму од око 30 одсто „сасвим добар резултат” и да је јучерашње гласање одржано у демократској атмосфери.

Дачић је за РТС рекао да је задовољан тиме што су грађани Србије на јучерашњем референдуму потврдили одлуку парламента о уставним променама.

„Сви смо говорили о потреби промене Устава, сви знамо да та тема не спада у врх интересовања грађана, да има људи који су политички активни али да нису имали довољно разумевања колико је референдум важан, нарочито кад се томе дода то да је постојало и пласирање дезинформација да је то диктат од стране ЕУ, а и у чланству СНС и СПС је било људи алергичних на такву врсту притисака”, навео је Дачић, преноси Танјуг.

РИК: На основу трећине обрађених гласачких места – за промену Устава 61,84%, против 37,10%

Када је реч о излазности, он сматра да је излазност од око 30 одсто „сасвим добар резултат”.

„Ако поредимо са резултатима сличних изјашњавања у свету, то су неке цифре које говоре о заинтересованим грађанима”, рекао је Дачић.

Подсетио је да је један од сегмената договора са опозицијом био и у вези са референдумом јер је предложено више од 16.000 контролора спровођења гласања. Навео је да је рок за приговоре на неправилности 48 сати.

„Мислим да је ово прва власт која је развластила саму себе”, рекао је Дачић и истакао да ће уставне промене ступити на снагу дан после објављивања званичних резултата гласања.

Ивица Дачић: Сами себе развлашћујемо – и сад ја треба да убеђујем неког да изађе на референдум да гласа?!

Према његовој оцени, стручњаци који су радили на промени Устава озбиљно су схватили посао и веома ће одговорно радити и на другој фази, односно изменама закона који треба да испрате уставне промене.

Кључни закони у тој области, попут закона о судијама и закона о Високом савету судства, биће усклађени са Уставом у року од годину дана.

Говорећи о предстојећим активностима парламента, Дачић је рекао да ће после проглашења Устава и уставног закона уследити распуштање Скупштине ради расписивања избора за трећи април.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Многи нису добили позиве, а гласачка места су измештена из месних заједница некуд даље, како би се бирачи обесхрабрили. Тиме је знатно смањен број неконтролисаних бирача, оних што би превагнули на другу страну.

Оставите коментар