Ивица Дачић: Сами себе развлашћујемо – и сад ја треба да убеђујем неког да изађе на референдум да гласа?!

Што се мене тиче као председника Скупштине, и ако не успе референдум о о промени Устава, ником ништа, остаје да судије и тужиоце бира Скупштина, рекао Дачић

Ивица Дачић (Фото: Дејан Симић/Спутњик)

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је у Јутарњем програму TV Happy да ће један део политичких странака тему референдума о промени Устава искористити за своје позиционирање у предизборној кампањи

Говорећи о референдуму о промени Устава у области о правосуђу који је најављен за 16. јануар 2022. године, Дачић је рекао да, што се њега тиче, тај референдум и не мора да успе.

Један део политичких странака ће ову тему искористити за своје позиционирање у предизборној кампањи, за борбу против власти и да испадне да је то референдум за или против Вучића или Дачића или власти у Србији, што је потпуна глупост.

Промена Устава се односи само на правосуђе, односно на начин избор судија и тужилаца. Што се мене тиче као председника Скупштине, и ако не успе референдум, ником ништа, остаје да бира Скупштина. Па чекајте, ми сами себе развлашћујемо и сад још ја треба да убеђујем некога да изађе на то да гласа.

Апел народу да чува Устав, изађе на референдум 16. јануара и заокружи НЕ!

Он је подсетио да је излазни цензус на референдум, који је недавно и законом одређен а критиковао је део јавности, укинут Уставом Србије из 2006. године.

Све што се предложи они схватају да је ту неки политички простор, да кажу пропао је Вучић, Дачић, какав референдум изашло је 20 одсто људи. А пазите, данас на изборе не треба да изађе 50 одсто, па како се нико не сети да су то нелегитимни избори. Па Тадић никад не би био изабран за председника да није промењен закон о избору за председника. Када је Ратко Марковић писао тај Устав, имали смо ситуацију да је за промену Устава требало више од 50 одсто. Досовци су једва променили тај Устав, гласало се два дана да би се прикупило да пређе 50 одсто, па се измишљало да се ту у ствари гласа за Косово, за преамбулу… Два дана је то трајало.

За председника никако није могло да изађе 50 одсто у другом кругу. Три пута се понављали избори, па су на крају укинули закон, па колико изађе изађе…  Е, сад су се сетили да ипак треба да изађе 50 одсто…

Војни рок

Ивица Дачић сматра да институцију референдума треба проширити и на друштвена и политичка питања попут враћања обавезног војног рока или увођења ковид пропусница.

Ми сада причамо да треба увести обавезни војни рок. Хајде да питамо мало мајке шта мисле о томе. Ја сам ишао у војску, све је то у реду. Хоћемо ли антиковид пропуснице или нећемо, што не распишемо референдум.

Опрема: Стање ствари

(Информер, 17. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading