Димитрије Стојшић: Када ћемо осудити усташки геноцид

Хоће ли резолуција за коју се Смиља Тишма залаже осванути крупним словима на првој страни „Политике” и унети бар мало светла у таму јасеновачких јама

Фото: Н. Марјановић

„Гласајте по савести, нека то буде наш пробој за истину о Јасеновцу. Ко не гласа за овај предлог да осудимо геноцид, значи да га подржава”, рекла је Смиља Тишма, један од ретких још живих сведока и гласова из Јасеновца, предлажући посланицима у Скупштини Републике Србије да усвоје резолуцију о усташком геноциду.

Не бих рекао да је у овом апелу била недовољно гласна и јасна, пре бих упитао бројне посланике Скупштине Републике Србије где им је била савест кад је само њих 30, а неколико дана касније њих 40, гласало за овај предлог, а чак 123 нису гласала. Не могу да верујем, све ми се причињава да су се о овом предлогу изјашњавали у Сабору Републике Хрватске, а не у нашој скупштини.

Смиља Тишма: Немојмо по други пут да убијамо жртве одбијањем Резолуције о осуди геноцида у НДХ

„Политика” је у 14 ситнословних редова, на петој страни, донела ову вест. Покушаји да ова резолуција угледа светлост дана трају од 2016. Године и до данас су остали у мраку, „јер још није време за то”. Садашња власт, која с правом има велику подршку народа, дужна је да одговори зашто још није време за то и када ће оно доћи.

Хоће ли Смиља Тишма дочекати тај дан? Хоће ли резолуција за коју се она залаже осванути крупним словима на првој страни „Политике” и унети бар мало светла у таму јасеновачких јама? Хоће ли кроз њу проговорити и стотине хиљада недужних који су убијени метком, маљем или ножем и бачени у те јаме?

Хоће ли, када ће и зашто ових дана нису?

Димитрије Стојшић,
Сремска Митровица

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 1. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Propala je Srbija, definitivno. Ovo neizglasavanje rezolucije Smilje Tišme je posljednji ekser u kovčegu naše nesretne Srbije.

  10
 2. Хрватски геноцид, а не усташки. Време је да се све назове својим именом.

 3. https://rs.n1info.com/vesti/a525167-vucic-razgovarao-s-papom-franjom-u-vatikanu/

  Vučić je rekao da će i Srbi i Hrvati morati da nauče da poštuju više jedni druge i da vode računa o budućnosti a ne o onome što je bilo pre 20 ili 70 godina.

  Postovani gospodine Stojsicu, dok ovakve izjave Vucic daje pri posrbije idu eti Vatican,ide tesko na zalost. Svi koji iz Srbije u poseti Papi,utrkuju se u tome.sta ima veze sta je bilo ranije.
  Oprastaju u ime zrtvi.

Оставите коментар