Због „превеликог дуга“ према организацији Иран, Судан, Венецуела и још пет држава изгубило право гласа у УН

Поред Ирана, Судана и Венецуеле, право је изгубило још пет земаља – Антигва и Барбуда, Kонго, Гвинеја, Папуа Нова Гвинеја и Вануату

Антонио Гутереш (Фото: Ројтерс)

Осам држава, међу којима Иран, Судан и Венецуела, изгубило је право гласа у УН због превеликог дуга према организацији, изјавио је генерални секретар Антонио Гутереш.

Укупно 11 држава чланица тренутно касни са плаћањем доприноса у складу са чланом 19 Повеље УН, навео је Гутереш у писму члановима Генералне скупштине у чији је увид данас имала агенција Франс прес.

Члан 19 предвиђа суспензију права гласа Генералној скупштини за сваку земљу чији је износ заосталих обавеза једнак или већи од доприноса који је платила у последње две године.

Ако је до неплаћања дошло “због околности које су ван контроле”, држава може ипак да задржа своје право гласа, што је ове године случај за три земље – Kоморима, Сао Томе и Принсипеом, и Сомалијом, навео је Гутереш.

Поред Ирана, Судана и Венецуеле, право је изгубило још пет земаља – Антигва и Барбуда, Kонго, Гвинеја, Папуа Нова Гвинеја и Вануату.

КоССев: Албанија у Савету безбедности УН – уз помоћ гласа Србије

Да би те земље вратиле право гласа, неопходно је да плате барем минимални износ који није исти за све земље. Иран треба да плати више од 18 милиона долара, Судан око 300.000 долара, а Венецуела готово 40 милиона долара, преноси Бета.

Иран је још прошле године изгубио право гласа због дуга. Иранске власти су тада навеле да не могу да исплате износ због санкција које су јој увеле САД.

После неколико месеци преговора, Ирану је дато изузеће које му је омогућило да плати минимални потребан дуг и да поврати своја гласачка права у јуну, непосредно пре избора нових чланица Савета безбедности УН.

Годишњи оперативни буџет УН, одобрен у децембру, износи око три милијарде долара. Буџет мировних операција, одобрен у јуну, износи око 6,5 милијарди долара.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар