Институт Арчибалд Рајс: Три паралеле између Казахстана и ситуације која би могла да настане у Србији

Развој ситуације у Казахстану, у поређењу са стањем у Србији, изнова потврђује злу коб српске политике. Организованих родољубивих политичких снага у Србији нема

Нур Султан/Астана, престоница Казахстана (Фото: CC BY-SA)

Покушај насилног свргавања казахстанског председника и његове владе несумњиво има низ локалних и регионалних специфичности. Али, у ономе што је битно след догађаја у тој земљи приказује шта би се врло лако, у режији истих фактора, могло догодити и у Србији.

Довољно је обратити пажњу на три значајне паралелне околности.

Прво, као што се редовно дешава у инсценираним обојеним револуцијама, непосредни повод за избијање нереда у Казахстану била је бахато донета одлука власти која је убрзо затим постала широко непопуларна и отуђила знатан део становништва. У Казахстану, то је било преконоћно удвостручење цене течног гаса. У Србији, у првом плану налази се еколошка катастрофа проузрокована злоупотребама које власт допушта предаторском страном предузећу Рио Тинто коме излази у сусрет зато што је од њега примила позамашан мито. Уколико се те злоупотребе буду наставиле, уследиће не само огромна штета по животну средину већ ће доћи и до осетног погоршавања општег здравственог стања становништва, што ће неминовно изазвати оправдани бес милиона људи. Поред овога, у Србији се такође спрема и драстично поскупљење струје, што ће додатно отежати живот већ осиромашеном становништву и допринети стварању „револуционарне ситуације“ коју ће стране службе знати да искористе, по већ уходаној мустри. Веза између корумпиране власти и наведених тегоба непосредна је и свима очигледна. Агитатори под контролом страних служби становништво ће лако мобилисати без потребе да му посебно објашњавају разлоге за бунт.

Демонстранти заузели резиденцију председника Казахстана

Друга околност која је такође опасно слична ситуацији у Казахстану уочи избијања побуне јесте чињеница да су у Србији структуре безбедности пробушене као швајцарски сир. У Казахстану, оваква ситуација допринела је у великој мери почетном успеху обојене револуције, док својим приспећем то нису пресекле војне снаге Русије и њених савезника. Актуелни председник Токајев није имао пуну контролу над безбедносним службама, којима је из сенке руководио донедавно још увек утицајни бивши председник Назарбајев. Назарбајев је, по свему судећи, био у дослуху са западним фактором и активно је радио на имплементацији његове и агенде удаљавања Казахстана од Русије. Његов утицај над службама безбедности несумњиво је разлог зашто оне нису благовремено откриле и упозориле владу на масивне припреме за инсценирање нереда, да би мере неопходне да се побуна сузбије могле на време бити предузете.

Слична је ситуација и у Србији. Све структуре власти, посебно безбедносне и војне, прожете су страним агентурама, које у ствари контролишу и усмеравају њихов рад. Локално политичко руководство живи у илузији да управља домаћим службама. Дилетанти у власти неспособни су да разликују приземно коришћење служби за малтретирање унутрашњих политичких противника од служења ових структура правој намени ради чега су формиране, а то је да се обезбеди одбрамбени потенцијал државе.

Најзад, трећа важна паралелна околност односи се на значајно присуство домаће пете колоне под контролом западног фактора, оснажене размештањем непријатељски индоктринираних страних хорди које се могу активирати и милитаризовати у сваком тренутку.

У Казахстану је уочи покушаја преврата несметано деловало педесетак „невладиних организација“ које су финансирале западне агенције задужене за надгледање агентура утицаја и њихов субверзиван рад у страним државама. Стање у Србији је упоредиво, с тим што су оперативци тих лажних НВО по допуштењу саме власти инфилтрирани у свим областима државне управе и јавног живота. Нико тачно не зна где су позиционирани „спавачи“ који ће у даном тренутку ометати покушаје власти, када коначно буде одређена за одстрел, да се ефикасно супротстави нередима изрежираним са циљем њеног свргавања.

Артјом Игнатјев: Дестабилизација Казахстана – британски траг

То су, укратко, најважније паралеле, а уједно и лекције, између ситуације у Казахстану и ситуације која би на притисак дугмета могла да настане у Србији.

Класични детонатори за изазивање нереда у Србији су присутнији него у Казахстану. Споредно је што су разлози за бес грађана, попут коруптивног довођења тровачке компаније Рио Тинто, у потпуности разумни и оправдани. За извођење обојене револуције није битна оправданост незадовољства, него је битно ко незадовољством управља и како га усмерава. Исти разлози за јавно испољавање масовног незадовољства у Србији већ месецима трају, али ниједан покушај добронамерних родољуба-аматера да се мобилише јавност до сада није уродио плодом. То се променило тек однедавно, када је ствар у своје руке преузео штаб финансиран из иностранства који је, очигледно, поред финансијских средстава на располагању имао и професионалну логистику, што је пресудно за успешну мобилизацију и усмеравање маса. Тек тада обим манифестација у Србији волшебно је прерастао од неколико десетина или стотинак учесника у озбиљне и координисане масовне појаве грађанске непослушности, које избијају широм земље. За сада то су по интензитету још увек строго ограничене манифестације чија основна сврха није да режим одмах оборе него да га упозоре на то шта би му се могло догодити уколико не пожури да испуни уговорене обавезе. Подразумева се да се режиму ни у којем случају не би „догодио народ“, него искључиво добро испланирана, професионално изведена операција свргавања и замене новом и по кључним питањима још кооперативнијом екипом, у служби истих страних интереса.

Али за разлику од Казахстана и неколико година раније Турске, услед географске удаљености и низа других чинилаца, када режим коначно буде отписан он неће моћи да рачуна на брзу и спасоносну интервенцију Русије, ма колико Русија била заинтересована за очување свога присуства и коликог-толиког утицаја у Србији.

Развој ситуације у Казахстану, у поређењу са стањем у Србији, изнова потврђује злу коб српске политике. Организованих родољубивих политичких снага, спремних да поведу српску политику, у Србији нема. У суштини, избор се своди на издајнички и трули режим с једне стране, и нову екипу страних квислинга која је већ у приправности и чека тренутак да буде инсталирана, с друге. Политичка иницијатива није у рукама српског народа нити његових легитимних представника, који би могли да говоре или делају у његово име. За обезглављени и поводљиви народ, свака опција на хоризонту је губитничка. Догађаје и њихов редослед у догледном времену и даље ће диктирати други.

Зато, којим год смером ствари пошле, без обзира на то што су назнаке јасне да су у Србији на помолу крупни догађаји, није време за отварање шампањских боца. Док се Срби не покају и не постану бољи, људи који ће бити постављани да над њима владају биће све покваренији и гори.

Цео текст прочитајте ОВДЕ.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

8 replies

 1. ,, Ми треба да радимо оно што можемо, све оно што не можемо урадиће Господ.,, За почетак, да се покајемо. 😪Господе погледај на немоћ нашу и смилуј Се.

  26
  2
 2. Ваистину!

  16
  1
 3. Анализа у тексту више подсећа на памфлет(„хорде“, „рушилачке снаге хаоса и безумља“ – познати вокабулар из деведесетих са ових простора) или зашто не можеш извести „обојену“ у једној Шведској или Холандији. „Зелена агенда“ не може мобилисати значајнији број Срба и извести на улице. То смо видели. Србе на улице изводи празан новчаник(и већину народа у свету). Не треба ми „страни фактор“ да бих схватио како „стојим“ у поменутом(новчанику) и ту падају све теорије завере. Што се тиче Казахстана, „кинезу“ не дајем дуг век на месту, на којем је, уз сву подршку Кине и Рф(тим редоследом). Нови председник ће бити Дарига Назарбајев. Безбедносне службе су тамо „заказале“(а нису) јер је „кинез“ сменио вишегодишњег шефа поменутих структура који је Ујгур. Или да питамо Ујгуре шта мисле о Кинезима? Мислим и да ће Москва дискретно подржати повратак клана Назарбајевих, јер јој није до ширења кинеског утицаја у том делу централне Азије. Ипак су они“ природни непријатељи“, или да питамо грофа Саву Владиславића? Живи били па чули.. 😏

  10
  6
 4. Tri NEPARALE , sa Kazahstanom , i Srbijom , koje ni ludi PAS sa MASLOM , nebih nikada „pojeo“ .
  Posrbljeno : ludi KER sa PUTEROM ili KAJMAKOM ,
  na pogači od BELOG , na vodenici , samlevenog brašna.
  Prvi:
  Kazastan je postao „nezavisan“ 1991 godine , jedva 30-tak godina.
  Srbija je to bila oko 1221 godine, što će reći 800-tina godina.
  Drugi:
  Kazastan je 80% muslimani , 20% pravoslavci.
  Srbija je 90% pravoslavci , 10 % muslimani.
  Treće:
  Srbima i Srpkinjama je PUN K…. takozvanih „neobojenih i obojenih “ , revolucija , ofarbanih , u ZAJEDNO SMO SKUPA , SKUPA SMO ZAJEDNO , BRATSTVO I NEJEDNISTVO , NELJUDSKA PRAVA ,
  DEMOS(narod) KRACIO(kratiti), i ČIST VAZDUH I VODA
  (bez NATO ATOMSKIH ČESTICA), i ZELENE ZASTAVE ,
  koja ZAMENI , CRVENU sa PETOKRAKOM , ŽUTU sa
  PETOKRAKOM ( EU) , sa pesmom mog detinjstva :
  Zeleni se zeleni , zeleni se zeleni , zeleni se zeleni ,
  JEDNA ŽABA ( skuvana) u BARI. ŽIVA .
  Četvrto i poslednje za sva vremena SRPSKOG NARODA I SRPSKOG SVETA :
  SAMO SRPSKA E V O L U C I J A .

  8
  3
 5. U zadnjem pasosu spominjete da treba Srbi da se pokaju I postanu bolji . Meni ceo clanak zvuci da nam obasnjavate koliko je dugacka konopac kojim treba da nas obese , jer eto nismo se dovoljno kajali, postili ili molili. Mozda mi koji se secamo Jasenovca, nismo oprostili ( a trazi se od nas ) Nisu Srbi svi andjeli, daleko od toga ali pakao na zemlji ne zasluzujemo. Svako dobro.

  7
  2
 6. Институт Арчибалд Рајс има изврсне аналитичаре. Ми смо окупирана земља која има и мноштво унутрашњих малоумника који раде за окупатора. Нико нас одбранити од њих неће , до ми сами. Устанак мора кренути са више места истовремено и координирано искључиво у тајности а не најављеним окупљањима месец дана раније и гле чуда, уз одобрење полиције. Таквим начином се само мења слуга окупатора . Док се не појаве праве патриоте које ће ово извести, можемо само да тандрљамо и међусобно се препуцавамо. За сада , истина је сурова. Ми таквих неколико немамо од , више нико не зна ни колико милиона нас има.

  8
  2
 7. „Назарбајев је, … био у дослуху са западним фактором и активно је радио на имплементацији његове и агенде удаљавања Казахстана од Русије.“

  Ова реченица као да је преведена са енглеског, или је писана директно из српске памети али без осврта на неговање сопственог језика.

  „Имплементација агенде“ може бити само антисрпска јер је англистичка кованица и довољан је знак да се пажљивије пропрати порука текста.

  А, порука (на крају) је да је српски народ некако морално недорастао да заслужи сопствену слободу, јер ето треба да се „покаје“.

  Не спорим да свако од нас, људи чија природа обитава у пропадљивости и греху и тако је подложна страдању и смрти — треба да се преумимо, покајемо, али као појединачне личности.

  Као народ, ми смо заједница страдалника, оних чије су кости расуте под земљом а душе узлетеле на небо. Ми као потомци тих мученика и страдалника немамо за шта да се покајемо као народ. Напротив, можемо да оплакујемо земну судбину наших предака и молимо се Господу да (и) њиховим молитвама спасе душе наше.

  Позив за покајање ваља упутити неким другима, и то као народу. Јер док се као народ не одрекну сотонске ендехазијске мржње преточене у државну политику не могу издобрити.

  Да се одрекну зла, зарад будућности и добра њихове деце, и деце њихове деце. Такође и наше, а докле год делимо исти простор од Крајине до Дрине, јер како је кренуло, староседелаца Балкана неће претећи ни за показивање у етно парковима…

  7
  1
 8. ,, Закукаше Срби у невољи ал се живог Бога не сетише, нити Бога нити своjих греха,, Небеска литургија Светог Николаја Српског. Верујем да је наш највећи грех што смо скренули са пута наших Светих Предака. Са пута,, крста Христовог,, који води у Васкрс и у овом и у оном веку. П. С. Колико су наши душмани кварни није битно за нас, јер их увек победимо ако смо са Христом и речима и делима. Тако ће бити и сада, чим ово применимо. 💞

  8
  1

Оставите коментар