Климатски фонд Била Гејтса планира улагање од 15 милијарди долара у „чисте технологије“

Фонд обезбедио средства од Мајкрософта, Блек рока, Џенерал моторса, Американ eрлајнса, Бостон консалтинг групе, Бенк ов Америка и Арселор Митала, као и од Министарства енергетике САД и ЕК

Бил Гејтс (Извор: Факти)

ЊУЈОРК – Амерички приватно-јавни фонд Брејктру енерџи каталист (Breakthrough Energy Catalyst, BEC), иза којег стоји милијардер и суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс, наводно планира да инвестира 15 милијарди долара у пројекте чисте технологије широм САД, Уједињеног Краљевства и Европске уније.

Климатски фонд BEC, који је Гејтс основао 2015. године, до сада је прикупио више од 1,5 милијарди долара од предузећа и добротворних организација, а Џона Голдман, генерални директор фонда, изјавио је за Фајненшел тајмс (ФТ) да фонд на крају планира да инвестира 10 пута већи износ, или 15 милијарди долара.

Голдман је у разговору за ФТ рекао да фонд намерава да користи иновативне финансијске структуре и споразуме о партнерству како би поделио 15 милијарди долара, преноси CNBC.

Click to access CatalystDOERelease.pdf

На веб страници фонда, BEC се описује као „програм који показује како можемо да финансирамо, производимо и купујемо нова решења која ће подржати развој економије са ниским емисијама угљеника”, јавља Танјуг.

Фонд ће се у почетку фокусирати на финансирање пројеката за директно хватање емисија CO2, на зелени водоник, дуготрајно складиштење енергије и одрживо гориво за ваздухопловство.

BEC, који планира да улаже у велике пројекте који иначе не би били финансијски изводљиви, спроводиће програм кроз филантропске донације, затим путем улагања у акције које котирају у ужим, засебним тржишним сегментима и путем уговора о откупу производа, наводи ФТ.

BEC је у септембру објавио да је обезбедио средства за инвестиције од Мајкрософта, Блек рока, Џенерал моторса, Американ eрлајнса, Бостон консалтинг групе, Бенк ов Америка и Арселор Митала. Такође је добио подршку од америчког Министарства енергетике и Европске комисије.

Александра Брус: Само двије компаније – Вангард и Блек рок – владају свијетом

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар