Емануел Макрон: Желим да изнервирам невакцинисане, таква је стратегија

Не желим да их шаљем у затвор, не желим да их присиљавам на вакцинацију. Треба им рећи: од 15. јануара нећете моћи у ресторане, на пиће, на кафу, у позориште, у биоскоп…, објаснио Макрон

Извор: (Фото: Епа-ЕФЕ/ Беноит Тесиер)

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да жели да изнервира Французе који се нису вакцинисали против ковида-19 и да им, колико год је то могуће, ограничи приступ друштвеном животу.

„Желим да изнервирам невакцинисане. То ћемо и даље да радимо, до краја. Таква је стратегија“, рекао је Макрон у интервјуу за „Паризијен“, док се истовремено у парламенту настављала бурна расправа о предлогу закона о потврдама о вакцинисању.

Француска је прошле године увела потврде којима се особама са негативним ПЦР тестом и вакцинисанима омогућује улазак у ресторане, кафиће и на друга места, што влада сада жели да промени и уведе само потврде о вакцинацији.

Макрон је рекао да није за то да Французе нервира, али када је реч о невакцинисанима, њих жели да изнервира.

„Не желим да их шаљем у затвор, не желим да их присиљавам на вакцинацију. Треба им рећи: од 15. јануара више нећете моћи у ресторане, на пиће, на кафу, у позориште, у биоскоп…“, објаснио је председник Француске.

Француска: Маске постају обавезне на улицама Париза

Ове Макронове изјаве кандидат крајње левице на председничким изборима Жан-Лик Меланшон (Непокорена Француска) оценио је запрепашћујућим.

Сме ли председник тако да говори?

По мишљењу кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен, председник тако не би смео да говори.

„Гарант јединства нације упорно жели да дели и жели невакцинисане да претвори у грађане другога реда. Емануел Макрон није достојан своје функције“, сматра Ле Пенова.

Републиканац Бруно Ретило рекао је да „нема те здравствене ситуације која би оправдала такве речи“, преноси Индекс.

Данска премијерка Мете Фредериксен: Отежати живот невакцинисанима

Макрон је у интервјуу одбацио могућност увођења нових мера за сузбијање ковида-19, рекавши да одлуке од прошле недеље остају на снази.

У интервјуу је рекао и да би желео да се кандидује на председничким изборима који би требало да се одрже за мање од четири месеца, али није јасно потврдио да ће то и учинити.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Нажалост, није употребио глагол „изнервирати“, већ нешто много вулгарније…

Оставите коментар