Дарко Танасковић: Долазак папе у Србију био би вишеструко користан

Танасковић подсећа да је папа Франциско недавно боравио у православној Грчкој без црквеног позива, али и без демонстративног противљења Атинске архиепископије

Папа Франциско (Фото: Бета/АП)

Универзитетски професор, књижевник и бивши дипломата Дарко Танасковић изјавио је да није сигуран да ли је дошло време да поглавар Римокатоличке цркве папа Франциско посети Србију, али да би је, како наводи, можда могао посетити и да би његов долазак био вишеструко користан.

Танасковић је за подгорички портал „Борба” рекао да је папа Франциско једини до сада који би, под одређеним прецизно договореним условима, могао доћи у посету Србији и да таквог после њега вероватно задуго неће бити.

Он је то рекао у одговору на питање да ли је дошло време да римски папа посети Београд и како гледа на тај евентуални чин, напомињући да то говори без икаквог прејудицирања било чега, јер за то, нема довољно информација, а ни компетенције.

Истиче да његово лично мишљење о овој изузетно контроверзној теми није нарочито битно и указује да „није тајна да је главна препрека доласку наследника на катедри Светог Петра неспремност Српске православне цркве да га позове, иако и међу нашим јерарсима у том погледу постоје нијансирани ставови”, преноси Танјуг.

Дарко Танасковић (Фото: А. Васиљевић)

„Разлози за резервисаност наше цркве су познати и схватљиви. А папа своје посете увек сматра и државним и пасторалним, што је у логици двојне, духовне и световне природе његовог врховништва”, појашњава Танасковић.

Подсећа да је папа Франциско недавно боравио у православној Грчкој без црквеног позива, али и без демонстративног противљења Атинске архиепископије.

Тежиште његове мисије, напомиње Танасковић, било је хуманитарно, повезано са односом према мигрантима, али се у општем смислу и извинио због историјских огрешења католика о православну браћу у Христу, што се у Грчкој првенствено везује за страшно крсташко разарање Константинопоља 1204. године.

Дарко Танасковић на сајту East-West Bridge клуба (Извор: Снимак екрана)

„Али, српска негативна искуства са Ватиканом и, посебно, Католичком црквом у Хрватској, другачија су и, што је веома битно, свежија, а у одређеном виду трају и данас. На државном нивоу у последње време је дошло до убрзавања дипломатске динамике у билатералним српско-ватиканским односима, министар спољних послова Никола Селаковић посетио је Свету Столицу, а његов колега, секретар у Државном секретаријату за односе са државама Пол Галагер у неуобичајено кратком року узвратио му је посету, да би пре неколико дана и утицајни прелат Винченцо Паља био примљен у Влади Србије”, навео је Танасковић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 11. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

 1. Sta mu bi? Mozda je sazrelo vreme da odradi zadatak za svoju bracu neimare?

  30
  2
 2. Да ли је у Грчку ишао у знак завалности Грцима што признаше не постојећу-лажну Украјинску цркву, да ли је можда проверавао да ли је свештенство Грчке задовољно мјесечним апанажама?
  Да ли би посјета Папе Сбији ишла у том правцу. Да ли су то савети и Васењенског патријарха?
  Истина, Србија просто грца од добробити којом је запад обасипа, по разним питањима- од система образовања, родне равнопрвности, растурања породице, геј бракови, родитељ 1 и родитељ 2, итд, итд.
  Ви као озбињан научник, идите у САНУ тамо је озбињна наука и умјетност али нажалост најмање од користи Србима и Србији. Успут кад је забрањен префикс „СРПСКА и СРПСКИ“ свим српским институцијама- Бојска Србије а није Спска војска, Полиција исто и остале службе, ваљда је и САНУ исту наредбу добила, значи Академија наука и уметности Србије-АНУС.
  Поштовани Тансковићу пишите књиге и уживајте у пензионерским данима, а питање доласка Папе оставите компетентним Србима, господи Немањи Кустурици, Милораду Додику, Матији Бећковичу, Милу Ломпатру, С, Антонићу, М. Ковићу, М. Ђурковићу и онако су сви млађи од Вас.

  32
  4
 3. И за Тансковиће би долазак био вишеструко користан. Овај човек деценијама гусла исту причу. Шта мислите зашто неодустајно понавља ову једну те исту пропаганду?

  26
  2
 4. Човек рече свашта, али не рече ни једну од мноштва користи за Србе и Србију. У реду, извинио се Грцима после 817 година за 1204.г. Није проблем, да не цепидлачимо, нека папа сабере 1941 и 817 и нека дође у Србију. Чекамо.

  23
  1
 5. Prvo pokajnička posjeta Jasenovcu, ne mora ostalim stratištima, pa onda u BGD.

  3
  11
 6. ,, Опрости ми папе…..,, 🙈

  5
  1
 7. Сви треба да безусловно будемо против доласка папе у Србију! Чак ни клечање пред јасеновачким жртвама не би смело да му послужи као улазна виза, а унијати ако хоће нек се селе код њега!

  34
  3
 8. Благословен који иде у име Господње…остали стој!

Оставите коментар